Na avontuur in Frankrijk voelt de Heulse club als een warm bad
Het kan vreemd lopen voor een handbalster die naar het buitenland vertrekt. Senna van Galen (22) kan er over meepraten. Een mooie toekomst leek voor haar weggelegd bij Sambre Avesnois. Maar de Franse club kwam de verplichtingen niet na en dus was het avontuur na één seizoen al voorbij voor de talentrijke keepster. Gelukkig bood Quintus uitkomst.
Ooit, op haar zevende jaar, begon Senna van Galen met handballen bij Gemini in Zoetermeer. Ze werd gescout door veelvoudig landskampioen VOC Amsterdam en stond daar via de A-jeugd regelmatig tussen de palen in de hoofdmacht. Totdat zij werd ontdekt door het Franse Sambre Avesnois.
,,Ik ben bij die club terecht gekomen”, legt Van Galen uit, ,,doordat de coach mij had zien keepen op het WK U20. Het was niet mijn plan om dat jaar naar het buitenland te gaan, maar na het contact ben ik snel gaan meetrainen. Het voelde goed en ik wilde het avontuur graag aangaan. Ik wilde niet persé nog een jaar op de Handbalacademie blijven.”
GROTE TELEURSTELLING
Het liep allemaal anders voor Van Galen, die sinds vorig gestart is met de studie HBO Verpleegkunde in Leiden. ,,Ik ben na één seizoen teruggekeerd naar Nederland. De reden was vooral, dat de afspraken niet werden nagekomen. Ik kreeg geen Franse les, zoals beloofd. Er was uiteindelijk geen keeperstrainer en de krachttrainingen vielen tegen. Dat was uiteraard een grote teleurstelling.”
,,Daarnaast heb ik me óók gerealiseerd”, vertelt ze, ,,dat ik dit professionele handbal niet tot mijn dertigste jaar wilde doen. Bovendien voelden de kansen voor het Nederlands A team erg klein. Ik kreeg nog wel contractverlenging aangeboden, maar uiteindelijk heb ik er tóch voor gekozen om terug te gaan naar Nederland en te gaan studeren.
SNEL GEREGELD
Senna van Galen wilde niet stoppen met handballen en werd vorig jaar gevraagd door Quintus, dat alert reageerde op de ontstane situatie. ,,Omdat ik handbal nog steeds een fantastische sport vind en ik ook niet van alles naar nul wilde gaan, ben ik daar op ingegaan. Ik heb een goed gesprek gehad bij Quintus en toen was het snel geregeld.”
Toch bleek er nog een flink obstakel in de weg te zitten om direct actief aan de slag te gaan bij de Heulse club. ,,De Franse club vroeg het hoogste haalbare transferbedrag wat mag volgens de reglementen. Daarnaast moesten de overschrijfkosten van de buitenlandse naar de Nederlandse competitie ook nog betaald worden. Dat betekende dat er veel meer kosten bijkwamen dan verwacht en dat was voor de clubs niet op te brengen. Ineens was ik dus clubloos.”
ALSNOG OVERSTAP
Quintus toonde zich hulpvaardig en Van Galen mocht blijven doortrainen in Kwintsheul. Wedstrijden spelen, zat er echter vanwege alle restricties voor haar niet in. Gelukkig kwam het toch nog goed. ,,Na een jaar vervallen de kosten die de Franse club vroeg en toen was ik weer amateur. Ik kon alsnog de overstap wél maken zonder al die hoge kosten. Dit seizoen kan ik weer wedstrijden spelen en daar kijk ik enorm naar uit. Ik heb extra veel motivatie, omdat ik met al dat trainen ook weer een doel voor ogen heb met de competitie.”
Senna van Galen glundert als ze vooruitblikt: ,,Sinds de voorbereiding ben ik volop aan het meetrainen en heb al de eerste oefenwedstrijden mogen meespelen. Ik ben heel blij, dat ik met plezier met alle meiden kan trainen en straks de competitie inga. Dat heb ik echt gemist. We willen proberen bij de bovenste zes clubs te gaan meedraaien. Ik heb niet meer de ambitie om naar het buitenland te gaan. Ik wil vooral het plezier in het handbal terugvinden en met hard werken samen met Quintus proberen het hoogste haalbare te bereiken.”
AD Sport/Peter Lotman | foto: Patrick Dolkens