Dit jaar bestaat Quintus handbal 75 jaar en dat willen we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. In een serie van verhalen op deze website blikken we terug op de geschiedenis van onze club. Een geschiedenis die uiteraard door de leden is geschreven. Dit keer gaan we het hebben over de rijke historie van onze damesselectie.
Start van de damesselectie
Het dameshandbal heeft een lange en indrukwekkende geschiedenis bij Quintus, vol met successen, hoogtepunten, en dit heeft geleid tot vele onvergetelijke momenten die we hier onmogelijk allemaal kunnen beschrijven!
Vanaf de start bleek Quintus handbal een sterk damesteam te kunnen formeren (de damesselectie), dat sportief meetelde in de regio. In de beginjaren werd er door de dames nog elfhandbal gespeeld. Al in het seizoen na de oprichting in 1950 werd de damesselectie van Quintus kampioen en promoveerde direct. Het jaar daarop volgde opnieuw promotie, waarmee onze dames lieten zien dat ze de ambitie hadden om tot de top te willen behoren.
In 1953 speelde Quintus in de 1e klasse en het duurde niet lang voordat ze zich verder omhoog werkten. Ze promoveerden naar de Diocesane Klasse, waar ze in 1957 DIOCEES kampioen werden. De stijgende lijn zette zich voort en in 1959 speelden de dames in de Afdeling 1e klasse, wat opnieuw een teken was van hun groeiende kracht van het Heulse binnen het dameshandbal.
Naast succes, ook spanning om degradatie
De jaren zestig brachten nieuwe uitdagingen en successen. In 1964 promoveerden de dames naar de Hoofdklasse (het toenmalige hoogste niveau van Nederland). Maar succes brengt ook spanning met zich mee.
In het seizoen 1970-1971 moesten de dames een beslissingswedstrijd spelen tegen Verburch om degradatie uit het hoogste niveau te voorkomen. Dit werd een historische wedstrijd, die plaatsvond op zaterdag 20 maart op neutraal terrein in De Buitenhof in Delft. De 960 zitplaatsen in de sporthal waren verre van genoeg om de enorme menigte te huisvesten: ruim 1000 enthousiaste supporters – bewapend met toeters, bellen en spandoeken – waren naar Delft gekomen om hun team aan te moedigen. Na een zenuwslopende strijd trok Quintus aan het langste eind met een 6-5 overwinning. Toen het laatste fluitsignaal klonk, stormde alles wat Quintus was het veld op. Het bleef die avond nog lang onrustig in Kwintsheul.
Bekersucces en internationaal succes
In 1979 bereikten de dames de eerste bekerfinale, die werd gespeeld in het prestigieuze AHOY met een capaciteit van 7000 toeschouwers. Heel Kwintsheul liep uit voor deze bijzondere gebeurtenis. Na een spannende wedstrijd tegen V&K uit Groningen won Quintus de beker, wat het startsein was voor een groot feest in het dorp. De dames werden als heldinnen onthaald in Kwintsheul, waar ze in een open kar door het dorp werden gereden, met de muziekvereniging Sint Gregorius voorop en juichende supporters langs de kant.
De dames van Quintus zouden na 1979 nog negen keer de bekerfinale halen, waarvan vier keer gewonnen. Succes op nationaal niveau bracht Quintus steeds naar het internationale podium. De dames maakten hun Europese debuut in 1979 in de Europacup 2 tegen ISKRA Partizanske in Slowakije – een mijlpaal in de clubgeschiedenis. We hebben vervolgens ook nog in Rusland (Moskou, tweemaal), Oekraïne, Litouwen, Kroatië, Spanje, Turkije, Finland, Griekenland, Portugal en Zwitserland wedstrijden op Europees niveau mogen spelen.
Westlandse samenwerking in Handbal Combinatie Westland (HCW)
In het seizoen 1994-1995 werd er voor de eerste keer aan de competitie in de eredivisie deelgenomen als HCW. Dit was een samenwerking tussen Quintus en Westlandia (aangezien hier speelsters in speelden die ook actief waren in Oranje).
Historisch uit die tijd is vooral de halve finale in Kwintsheul van de beker tegen Volewijckers (het huidige VOC), waarin beide coaches met een rode kaart naar de kleedkamer werden gestuurd. Na verlenging werd deze wedstrijd door HCW verloren. Toch mocht er in het tweede jaar, door de tweede plaats in de competitie, Europacup handbal gespeeld worden tegen Frankfurt am Oder.
In 1997 stopte de samenwerking in de vorm van HCW, mede omdat de andere Westlandse clubs weigerden om speelsters af te staan aan het samenwerkingsverband. Quintus kreeg de eredivisieplaats terug.
Nationaal succes in de 21e eeuw
In de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 werd de “triple” gewonnen: Nationaal kampioen, Nationale beker en de Supercup! Onder leiding van René Romeijn bleef Quintus dames 1 maar liefst 60 wedstrijden op rij ongeslagen! Nadat de NHV-beker in de seizoenen 2005-2006, 2006-2007 en 2007-2008 driemaal op rij gewonnen was, mocht de nationale NHV-beker behouden worden en die pronkt sindsdien in de prijzenkast in de hoek van de kleine kantine. In 2008 kwam er een einde aan de dominantie van Quintus in het dameshandbal.
In 2018 wonnen de dames opnieuw de Supercup, en in 2019 volgde de winst in de beker. Toch werd het daarna moeilijker om prijzen te winnen. Veel speelsters trokken naar het buitenland of werden weggekaapt door concurrent VOC. Ondanks deze tegenslagen bleven de dames op internationaal niveau actief. Vanaf 2013 tot 2019 speelde Quintus onafgebroken in Europese competities zoals de Europacup, EHF-cup en Challenge Cup – iets wat mede mogelijk werd door trouwe sponsoring, acties vanuit de speelsters zelf en een sterke organisatie.
Trots
De successen in het dameshandbal werden in onze club gebouwd uitgaande van succesvolle lichtingen bij de jeugd (op basis van een goede eigen jeugdopleiding en clubcultuur). Hierdoor kon de positie in de top van het Nederlandse dameshandbal al meer dan 50 jaar behouden worden. Sommige speelsters van onze club kregen op basis van hun prestaties een uitnodiging voor een Oranje-selectie en namen deel aan een (jeugd)EK en/of WK of sommigen zelfs aan de Olympische Spelen.
We hebben nu veel mooie momenten uit onze geschiedenis van de damesselectie nog niet benoemd, maar dan kunnen we een heel boek volschrijven. De geschiedenis van de damesselectie van Quintus is er een van doorzettingsvermogen, passie en strijd. Van de eerste successen in de jaren ’50 tot de Europese campagnes in de 21e eeuw: de dames van Quintus hebben hun naam voor altijd gevestigd in het Nederlandse handbal. Daar zijn wij trots op!