In de handbalwereld wordt met ontzag gesproken over de Hel van de Heul, het thuishonk van de tophandballers van Quintus in Kwintsheul. Het kan inderdaad spoken in de imposante Eekhouthal, waar de trommelvliezen op de proef worden gesteld als 1300 toeschouwers de thuisclub aanmoedigen. De hal is echter flink verouderd. Een grootscheepse restauratie is aanstaande.
Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat is in sportief opzicht het verhaal van Kwintsheul, dat slechts 4400 inwoners telt. De plaatselijke sporthal is een kathedraal waar zowel de dames als de heren in de eredivisie acteren. In het in 1978 gebouwde sportgebouw zorgt de galm ervoor dat de aanmoedigingen nog harder klinken. Dankzij het gedegen onderhoud ziet alles er tiptop uit, maar dat is slechts schijn, zegt Maurice van Lis. ,,We zijn hard toe aan een grootscheepse renovatie.”
Badmintonners
Veel Nederlandse sporthallen zijn gemeentebezit. Zo niet in Kwintsheul, waar Quintus eigenaar is en het bezit is ondergebracht in de stichting Sportaccommodatie Quintus. Maurice van Lis is penningmeester. Hij gunt behalve de handballers ook de volleyballers, voetballers, badmintonners en turners van de omni-vereniging een geheel gemoderniseerd onderkomen.
,,Het hele verhaal begon met de sporthalvloer”, zegt Van Lis aan de vooravond van de operatie die 1,7 miljoen euro gaat kosten. ,,Dankzij het goede onderhoud ziet hij er nog goed uit, maar eigenlijk is hij echt op. Als je de vloer van 1400 vierkante meter vervangt, is het vanuit energie-oogpunt verstandig direct vloerverwarming aan te leggen. Dat is veel efficiënter dan de verwarming die nu aan het dak hangt. Als de verwachting uitkomt, besparen we 10.000 kuub gas per jaar.”
Attributen
En als je toch met energiebesparing bezig bent, is het isoleren van het dak, de wanden en nooduitgangen ook geen slecht idee, bedachten de initiatiefnemers van de grootscheepse renovatie. ,,De wanden worden akoestisch afgewerkt met houtpanelen”, vertelt Van Lis. ,,Als gevolg van scherpere veiligheidseisen mogen er geen attributen meer aan hangen. Die moeten we nu apart gaan opbergen. Daarvoor bouwen we aparte bergingen.”
Eekhout Bouw uit Kwintsheul gaat de klus klaren. Op 10 mei begint het werk in de grote sporthal. Dit betekent dat de topsporters de laatste wedstrijden van het seizoen in de tweede, kleinere sporthal moeten afwerken. Half juli moet het werk worden opgeleverd. ,,Op dat moment beginnen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De handballers beschikken dan over een sportvloer die voldoet aan de hoogste topsportkwalificaties gesteld van NOC*NSF.”
Televisie
De handballers krijgen ook de beschikking over een krachthonk, dat naast de bestuurskamer wordt gebouwd. Voor de toeschouwers wordt het wellicht wennen. De handbalvloer, van oudsher uitgevoerd in de vertrouwde groene clubkleur van Quintus, gaat van kleur verschieten. ,,De grond wordt postduivenblauw”, zegt Van Lis over de hal, waar de afgelopen decennia tal van nationale en internationale topwedstrijden zijn gespeeld. ,,Dat is rustiger. En zeker op televisie is het spel met deze kleur als ondergrond beter te volgen.”
De investering is fors. Maar dankzij een subsidie van de gemeente Westland (vier ton) en een bijdrage voor de verduurzaming van het Rijk is er een substantieel bedrag binnengekomen. ,,Zelf hadden we twee ton in kas”, zegt Van Lis. ,,Ook zamelen we geld in met speciale acties, zoals een groot sponsordiner. Op de bouwbegroting kwamen we 3,5 ton tekort. Daarvoor hebben we een obligatielening uitgeschreven. Binnen een paar weken hebben we al twee ton opgehaald. Dat gaat dus wel goed komen.”
AD regiosport | Tekst: Carel van der Velden