Eeuwige rivalen hellas en quintus verwikkeld in titelstrijd
Hellas en Quintus zijn in de eredivisie in een ongekend spannende titelstrijd verwikkeld. Zaterdag stonden de rivalen tegenover elkaar (30-30) en de gemoederen liepen, zoals vanouds, hoog op. Waar komt die haat en nijd vandaan?
Marc de Vreede (29) is opbouwspeler van Quintus en weet als geen ander dat de beide clubs elkaar niet kunnen luchten of zien. ,,Op het moment, dat clubs uit de regio op hetzelfde niveau spelen en dan ook nog spelers bij elkaar weghalen, wordt het meteen een stuk heviger. Ze willen allebei de beste zijn en dat vergroot ook voor de supporters de rivaliteit. Dat is trouwens wel goed voor de sport. Die derby’s trekken daardoor altijd veel publiek.”
Gymleraar De Vreede ziet ook nog een andere reden: ,,Het is bij Hellas en Quintus duidelijk ander volk met een verschillende mentaliteit. Hellas ligt in de Vogelwijk, toch de dure wijk van Den Haag en Quintus tussen de kassen in het Westland. De cultuur, de humor, de benadering van mensen is anders. Bij Hellas gaat het altijd om het mooie handbal en de flair in het spel. Bij Quintus is het de mouwen opstropen en niet zeuren.”
Dat de beide clubs elkaar niet liggen, blijkt volgens De Vreede ook uit de transfers. Zelf stapte hij destijds over van Hercules, die andere Haagse eredivisieclub, naar Quintus. ,,Er zijn meer spelers van Hercules naar Quintus gegaan, maar bijna nooit naar Hellas. Ze liggen elkaar niet en het aanpassen van spelers van Quintus en Hellas lukt gewoon niet. Daarvoor is de mentaliteit te veel verschillend.”
Joelend publiek
De Vreede is er van overtuigd dat de derby’s met de rivaliteit goed zijn voor de regio. ,,De handbalsport in Den Haag en omstreken draait daar op. De supporters leven ervoor en kunnen zich geen competitie voorstellen zonder die duels. Het leeft bij de achterban net zo veel als bij de spelers zelf. De supporters hebben de derby’s vaak zelf gespeeld en veel gezien en zijn er daardoor extra op gebrand dat hun club wint. Ze staan joelend en fluitend op de banken. Daar doe je het als speler voor. Het zijn de wedstrijden waarnaar in de agenda het eerst wordt gekeken.”
Pim van Starrenburg (26) is cirkelloper van Hellas en benoemt vooral het verschil in cultuur tussen beide clubs. ,,Bij ons dringt het familiegevoel meer door tot de eerste teams. Wij hebben geen spelers die zich belangrijker voelen of haantjesgedrag vertonen. Wij tillen samen het niveau van ieder individu omhoog en zodoende ook van het collectief. Als jong talent ben je bij Quintus minder makkelijk onderdeel van de groep. Daarom zie je ook, dat wij meer talentvolle spelers uit de jeugd hebben ingepast. Ik zou zelf ook nooit naar Quintus gaan en dat weten ze inmiddels ook wel.”
Van Starrenburg, student aan de TU Delft, bevestigt dat de rivaliteit zo groot is, omdat beide clubs de beste van de regio willen zijn. ,,Daarnaast zijn wij extra fanatiek omdat Quintus BENE-League heeft gespeeld, terwijl het klassenverschil destijds klein was. Tijdens de wedstrijden merk je soms dat we een hekel aan elkaar hebben. Dat komt omdat beide teams spelers hebben die irritant zijn en flink de beuk erin gooien. Veel jongens kennen elkaar en voorafgaande aan de wedstrijd jutten ze elkaar met grote praatjes flink op. Dat willen ze dan in het veld waarmaken.”
Morele winnaar
Hellas was de morele winnaar van de burenruzie, omdat Quintus de tweede helft de bovenliggende partij was maar steeds een voorsprong verspeelde (17-22; 22-25 en 26-29). Vreugde dus bij de Hagenaars, die ook al de uitwedstrijd hadden gewonnen. En Quintus droop mopperend af vanwege de teleurstellende puntendeling.
AD SPORT/PETER LOTMAN, FOTO/IMV-FOTOGRAFIE