Omdat de vrijwilligerstaken binnen de vereniging steeds moeilijker in te vullen zijn, wordt het als vereniging steeds moeilijker de boel draaiende te houden. Een lastige taak om op te vullen is de taak van scheidsrechter. En dit zijn nu net de mensen (ja, ook scheidsrechters zijn mensen!) die we hard nodig hebben, want zonder scheidsrechter kan er geen wedstrijd gespeeld worden.

Als iedereen blijft denken, dat kan ik niet, dat moet een ander maar doen, lossen we met z’n allen niets op. Met z’n allen zijn we er verantwoordelijk voor, dat onze kinderen en alle kinderen binnen de vereniging op een fijne manier kunnen blijven sporten, op welk niveau dan ook. 

Voor de spelers is het heel leuk om toernooien te spelen, maar tegenwoordig mag je pas inschrijven voor een toernooi als je ook een scheidsrechter levert. Ook blijven de boetes vanuit de bond steeds hoger oplopen als er geen scheidsrechters geleverd worden. Dit is natuurlijk zondegeld. Geld wat beter besteed kan worden aan vele andere en leukere dingen. 

Vandaar ook deze oproep: was je in het verleden, ben je of wil je graag scheidsrechter worden, meld je dan zo snel mogelijk bij onze scheidsrechterscommissie. Oude bondlicenties kunnen weer opnieuw geactiveerd worden en voor nieuwe enthousiaste scheidsrechters bieden we een cursus en goede begeleiding aan. Al ga je fluiten voor onze leveringsplicht staat hier een leuke vergoeding tegenover. In oktober starten weer nieuwe opleidingen voor scheidsrechters op verschillende niveaus. 

Vanaf seizen 2024/2025 is ieder team verplicht een scheidsrechter te gaan leveren. Dat hoeft geen speler te zijn, maar mag een ouder, buurman, opa etc. zijn. Want hoe meer scheidsrechters er zijn hoe minder per saldo gefloten hoeft te worden!

Dus meld je snel aan (scheidsrechters@quintushandbal.nl), dan kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat de scheidsrechter niet uitsterft!

De scheidsrechterscommissie

Ben jij tussen de 10 en 15 jaar en heb je een beperking, hetzij chronisch, hetzij tijdelijk vanwege een blessure, waardoor je het reguliere handbal spelletje niet kunt spelen? En heb je zin om in teamverband lekker te gaan sporten, twijfel dan niet en meld je aan!

Zaterdag 21 september, 28 september en 5 oktober organiseert Quintus Rolstoelhandbal Westland van 10:30 – 12:00 rolstoelhandbal clinics op Quintus. Maak vrijblijvend kennis met deze tak van sport en laat je verrassen door de bal- en rolstoelvaardigheid en snelheid van deze ras opkomende sport. Aanmelden kan via rolstoel@quintushandbal.nl

Afgelopen weekend is de vijfde editie gespeeld van het Wim de Bakker-toernooi. Het Wim de Bakker-toernooi is een tophandbaltoernooi voor herenjeugd ter nagedachtenis aan de vroegere hoofd- en jeugdtrainer van onze  club Wim de Bakker. Ook andere clubs hebben jeugdtoernooien  in het kader van Talentontwikkeling genoemd, naar hun clubicoon op het gebied van het jeugd opleiden. Zo heb je in Aalsmeer de Jack Stammes-cup en in Beek (BFC) het Peter Verjans-toernooi.

Heb zelf destijds in de vorige eeuw mogen samenwerken met Wim als jeugdtrainer. Van alle aspecten, die het handbalspel (in zijn ogen vooral bij de heren !) zo leuk maken, zoals passie, dynamiek, vliegertjes en initiatiefvol verdedigen, viel zaterdag en zondag volop te genieten. Er waren gelukkig ook veel toeschouwers aanwezig om er naar te kijken en die zorgden samen met de fraaie ballonnen en vlaggetjes versiering voor een geweldige Quintus handbalsfeer. Ook enkele spelers, die in het verleden onder Wim getraind hadden waren aanwezig om te kijken of  om mee te helpen. Kortom ook een hoog rëunie gehalte.

Het toernooi was een prachtige inwijding van onze fraaie gerenoveerde Eekhout hal 1. De renovatie van hal 1 was door Bouwbedrijf Eekhout keurig volgens planning vóór de start van het seizoen 2024-2025 opgeleverd!

Grote complimenten van mij voor de organisatie van het 5e Wim de Bakker-toernooi. Hierin speelden Wim zijn neef Roel de Bakker, Jolande Michielse en zijn vroegere speler Jelle Melkert (zie foto),  een grote rol!

Daarnaast waren gelukkig ook veel ouders betrokken in één of andere rol als vrijwilliger (van tijdwaarnemer, scheidsrechter, zaalwacht, bardienst, etc.). Hopelijk zetten ze deze behulpzaamheid de rest van het komende seizoen door.

Dit jaar was de internationale deelname uitgebreid met een Duits heren A-jeugdteam, TSV München-Allach 1909 naast een aantal Belgische herenjeugdteams (Sasja en Merksem), die al eerder te gast waren.

Door de samenwerking met buur VELO in de combinatie Uni-Verde zijn alle herenjeugdteams volledig (en sterk) bezet voor de komende zaal competitie 2024-2025.

Bijzonder leuk is dat een aantal spelers, die in de jeugd nog door Wim getraind en gevormd zijn inmiddels zelf actief zijn als trainer of coach! Zijn handbal erfenis is op deze manier goed bewaard gebleven in onze club (regio)! Op onderstaande foto de winnaars van de editie 2024.

Er zijn afgelopen weekend op beide dagen fraaie actie foto’s gemaakt door Paul Vis en Max van Zijderveld.

https://www.flickr.com/photos/paul_vis/albums/72177720319751716 (zaterdag)

https://maxvanzijderveld.nl/wim-de-bakker-toernooi-2024 + https://www.flickr.com/photos/paul_vis/albums/72177720319764230 (zondag)

Jan van Kester

Ook dit jaar geeft STQ weer een presentatie gids uit met info over het nieuwe seizoen, selectie en wat er meer speelt binnen Quintus.

Dit seizoen zal deze gids niet verschijnen met het start van het seizoen maar halverwege september.

De dames selectie gaat dit seizoen spelen met vele vertrouwde maar ook met nieuwe sponsors en we hebben gemeend dat een presentatie gids zo correct mogelijk moet zijn.

Vandaar een gids met presentatie van de selecties in nieuwe kleding met nieuwe sponsors.

Afgelopen dinsdag ontvingen we het droeve bericht dat onze vroegere keepster van dames 1 Gerda van der Valk plotseling is overleden. In 2025 vieren we als vereniging ons 75-jarig bestaan. We hebben een rijke sportieve geschiedenis van onze dames afdeling (meer dan 50 jaar eredivisie!), Gerda was daar in de begin periode bij betrokken.

Gerda kwam uit een sportief Heuls gezin en raakte zo betrokken bij onze handbalclub. Ze speelde tijdens haar loopbaan zowel zaal (zeven-)-als op het grote veld ( elf-) handbal. Het keepen bij het elfhandbal  in een groot doel, vroeg natuurlijk totale andere kwaliteiten van een  keepster (duiken!).

In de jaren 70 beleefde dames 1 in de eredivisie onder trainer Wim Jansen een succes periode, mede doordat Van der Voort stalen buizen naamsponsor werd. Gerda van der Valk (staand 3e van rechts op onderstaande foto na de bekerwinst) was als keepster één van de steunpilaren van het toenmalige dames 1, samen met Joke Lekkerkerk (zittend, 2e van rechts) , Toos Alsemgeest (staand, 2e van links) en Joke Verbraeken (staand, 3e van rechts). Zo werd in 1979 de eerste nationale handbalbeker gewonnen door onze dames in AHOY, waarvoor heel Kwintsheul was uitgelopen. Op de foto het winnende team met de bloemen.

Door de goede prestaties van de dames van Van der Voort-Quintus kwamen onze speelsters in beeld bij de toenmalige bondscoach. Zo werden Gerda, Jokie en Toos genomineerd voor de nationale zaalselectie. Gerda zou uiteindelijk 11 interlands spelen.

Helaas werd Gerda in haar loopbaan getroffen, door een knieblessure, die lange revalidatie nodig maakte, waardoor ze uiteindelijk vroeg gestopt is met handbal. Ze bleef haar geliefde sport handbal en Quintus nog wel trouw volgen. Op de dag dat ze in de morgen nog de Oranje dames bij de Olympische Spelen zag verliezen tegen Denemarken, werd ze getroffen door een hersenbloeding.  Dit maakte onverwacht een einde aan haar leven. Zondagavond a.s. is er gelegenheid om afscheid te nemen van haar, zie het bijgesloten overlijdensbericht.

We condoleren haar familie (en oud- teamgenotes van dames 1 ook een soort familie) en wensen haar relatie Geert sterkte om dit tragische verlies te dragen.

Jan van Kester

Als in de zomermaanden de nationale clubcompetities stil liggen, worden er diverse internationale kampioenschappen gespeel, soms met inbreng van spelers en speelsters uit onze club.

WK Dames Oranje onder 20 wint brons

De zomer begon in juli met het WK voor speelsters geboortejaren 2004-2005 (tot met 20) in Noord Macedonië. In de selectie zaten Bianca Schansema, Alieke van Maurik, Judith van der Helm, met een Quintus verleden. Zij wisten hun periode in Jeugd Oranje af te sluiten met een bronzen medaille. In de kleine finale versloegen ze knap topland Denemarken.  Frankrijk won goud en Hongarije zilver. Hun volgende stap is instromen bij dames A van Oranje. Alle 3 de speelsters hebben daar al hun debuut mogen maken.

Oranje onder 16 Europees kampioen beach handbal

Naast het zaalhandbal, is er voor de zomermaanden ook het beach handbal. Door het nog ontbreken van een zandbak op ons Quintus-complex is deze variant bij Quintus nog minder wijd verbreid. Beach handbal is wel dit jaar een demonstratiesport bij de huidige Olympische Spelen in Parijs en krijgt hierdoor ook nationaal steeds meer status en aandacht.

Om op de internationale ontwikkelingen rond het beach handbal in te spelen heeft het NHV al enkele jaren ook nationale  beach handbal selecties, zowel bij de senioren als bij de jeugd. Nederland is bij deze variant van het handbal ook sportief succesvol. Niet alleen de ondergrond, maar ook de regels wijken af , zie de website van het NHV.

Er wordt voor de jeugdselecties daarbij ook gescout vanuit de speelsters, die afvallen bij de nationale zaal selecties. Natuurlijk is er daarna maar wel een specifiek trainings programma.

Maddy Sauerbier van de DB1 was in het voorjaar van 2024 geselecteerd voor Oranje DU16 beach handbal en werd in de eerste week van juli Europees Kampioen in Bulgarije. Omdat we bij Quintus dus geen
beach faciliteiten (en cultuur) hadden, speelde ze beach handbal in clubverband bij haar vorige club Feyenoord Rotterdam. Knap dat Maddy zich staande wist te houden, tussen speelsters van clubs met meer beach faciliteiten. Dat beach handbal een spectaculaire sport is, toont actiefoto van Maddy. Een fraaie actie kan beloond worden met een doelpunt dat voor TWEE telt.

9e plaats op open EK Dames voor Oranje onder 16

In de eerste week van juli werd in het Zweedse Gothenburg het Open EK gespeeld voor speelsters uit de geboortejaren 2008-2009 (tot en met 16). Deze selectie was in het voorjaar nieuw gevormd en het was hun internationale debuut. Maud Storm van de DB1 (nummer 24) was voor dit evenement geselecteerd.
Nederland was in de poule ingedeeld met het sterke Duitsland (2e) en Zwitserland (1e), die uiteindelijke beiden de finale haalden. Nederland werd derde in de poule en winst door 3 overwinningen op rij keurig de 9e plaats te halen! Voor veel speelsters een mooie start van hun internationale loopbaan.

Stukje Quintus bij Oranje op de Olympische Spelen

2024 is bijzonder omdat het een zogenaamd Olympisch jaar is. Deze dagen kunnen we via de NPO en Eurosport (HBO-MAX) genieten van geweldige topsport in Parijs. De verbinding tussen alle sporten nationaal (TEAMNL) en internationaal, maakt Olympische Spelen, uniek t.o.v. een EK of WK.

Het is heel bijzonder dat dit jaar Judith van der Helm, die het eerste deel van het seizoen
nog deel uitmaakte van onze dames selectie, lid is van de Nederlandse Olympische selectie bij het handbal. Zij leeft deze weken haar sportieve droom. In de Olympische selectie zitten met Rinka Duijndam, Kelly Dulfer en Tamara Haggerty nog 3 leden van TEAMNL, die in het verleden ook het Quintus shirt gedragen hebben.

OranjeDames onder 18 naar WK in China

De handbalzomer begon met het WK voor Jong Oranje in Noord Macedonië. Ook de jongere jeugd selectie Oranje onder 18 (geboortejaren 2006-2007) heeft zich via een goed EK vorige zomer geplaatst voor het WK, dat gespeeld wordt in het Chinese Chuzhou van 14-25 augustus.

In de selectie is de rechterhoek van de DA/DS2 Silke van Kleef (nr. 3) opgenomen. De Brabantse speelsters met nr. 36 Sofie Buijs en nr. 23 Fenna Kemp hebben ook 2 seizoenen bij Quintus in de jeugd gespeeld. Sofia van Lieshout van de DA/DS2 is eveneens geselecteerd voor dit WK. Sofia heeft via haar moeder een dubbel paspoort en komt op dit WK uit voor Brazilië. We wensen alle speelsters een succesvol toernooi en een mooie ervaring in het verre China toe.

De voorbereidingen voor het nieuwe handbalseizoen zijn al in volle gang. Om alle informatie te delen met ouders van de jeugdleden worden er ouderavonden georganiseerd.

Datum: woensdag 28 augustus
D, E en F jeugd – 19:30 uur
Meiden B en C – 18:30 uur
Locatie: Quintus kantine

Zien we jou op één van deze avonden?

X