Van donderdag 20 t/m zaterdag 22 juni vindt in het Franse Lyon een prestigieus landentoernooi rolstoelhandbal plaats.
Naast wereldkampioen Portugal zijn daar ook Noorwegen, Frankrijk, Hongarije, Spanje en ons eigen Oranje van de partij. Het Nederlands rolstoelhandbalteam, onder leiding van Westlander Menno de Klerk, heeft maar liefst vijf Quintusspelers in haar gelederen:

Hoekspeelsters Daniëlle Damen en Mieke van Chastelet, zowel op links als rechts de luizen in de pels van de opponent door o.a. hun blokkeertactiek. Spelbepaler William van den Ende, met zowel zijn techniek als dodelijke schoten, maar ook onnavolgbaar in zijn schijnbewegingen, die menig tegenstrever op het verkeerde wiel zullen zetten.

Maurice Poot is een zeer vaardig rolstoelatleet die zowel als opbouwer als cirkelspeler acteert en zo menig doelpuntje meepakt. Keepster Joyce van Haaster, letterlijk en figuurlijk als sluitpost, is op het laatste WK uitgeroepen tot beste keepster van de wereld en is vast van plan deze eretitel te prolongeren. Bovenstaand vijftal mag dus Quintus representeren in Oranje en wij zijn
ontzettend trots op deze kanjers en wensen hen heel veel succes.

In vervolg op het Eindrapport hebben we een favoriet team samengesteld met spelers van de regioclubs uit de eredivisie. Voor elke positie kozen we in het All Star Team een speler van Quintus, Hellas of WHC/Hercules die dit seizoen indruk heeft gemaakt. Helaas viel EHC buiten de boot wat betreft de meest opvallende spelers.

Een dergelijke verkiezing is altijd een tikkeltje subjectief, omdat we geen punten kunnen geven zoals bij een jurysport. Voor sommige posities kwamen ook meerdere spelers in aanmerking, maar we hebben uiteindelijk na een zorgvuldige afweging deze keuze gemaakt. We realiseren ons dat de lezer wellicht de voorkeur geeft aan een andere speler. We hebben echter naar beste eer en geweten gehandeld.

Voor een nóg betere begripsvorming hebben we een korte motivatie gegeven per individuele speler.

RECHTEROPBOUW:  MARNIX ROOS  (QUINTUS)

Ondanks het feit, dat Roos een aantal wedstrijden heeft gemist vanwege werkzaamheden blijft hij met zijn krachtige linkerarm tóch de gevaarlijkste schutter vanaf de rechteropbouw. Hij beschikt over een geweldige instelling en gaf steeds het optimale voor zijn team. Ook zocht hij vaak de juiste afspeelmogelijkheden. In het centrale middenblok was hij met zijn kracht een ware verdedigingsspecialist.  

RECHTERHOEK:  RENÉ DE BAKKER  (QUINTUS)

Een linkshander met een beheerste afronding. Hoog, laag, stuit, lob, break-out. Ook hij mist wel eens, maar dat heeft geen invloed op zijn zelfvertrouwen. Hij blijft stabiel, ook als het wel eens even tegenzit. De linkshanders Youri Schutte en Sten Maas zijn concurrenten voor De Bakker, maar vooralsnog heeft hij zich ontpopt als de beste rechterhoekspeler.  

BESTE KEEPER:  STORM BOLMAN (HELLAS)

Bolman blijft voor ons de onbetwiste nummer 1 in deze regio. De jonge doelman pakte weer veel punten voor Hellas en werd regelmatig uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speler met een hoog stoppercentage. Hij is rustig, laat zich niet gek maken en kan het spel goed lezen. Met zijn speciale stijl stopt hij veel ballen. Klasse keeper!

LINKERHOEK:  TIM FRENK (WHC/HERCULES)

Technisch vaardige speler met een mooie stijl die na zijn verblijf in het buitenland weer snel een vaste plaats heeft veroverd in de hoofdmacht. Scoort met overzicht en slaagt erin goed te variëren met snoeiharde schoten in de kruising ‘hangend’ in de lucht en subtiele lobjes. Ook trefzeker vanaf de strafworpstip. Van onschatbare waarde voor het Combinatieteam.

LINKEROPBOUW:  KEVIN PRONK (HELLAS)

Een speler die wij graag in actie zien. Hij ziet er niet uit als een krachtpatser, maar is altijd gevaarlijk met zijn beheerste en zuivere schoten, waardoor hij de keeper vaak op het verkeerde been zet. Hij kan ook uitstekend uit de voeten op de midopbouw, omdat ook zijn spelinzicht van hoog niveau is. Ook prima verdediger in het middenblok. Bovendien een echte teamspeler, die ook oog heeft voor zijn ploeggenoten.

MIDOPBOUW:  KOEN HOUDIJK  (WHC/HERCULES)

Met zijn enorme drive en tomeloze inzet is hij als aanvoerder goud waard voor het Combinatieteam. Altijd op zoek naar de openingen om voor zijn eigen kans te gaan, maar vooral ook zoekend naar de afspeelmogelijkheden richting zijn teamgenoten. Zij kunnen bovendien altijd de bal bij hem kwijt, want Houdijk zorgt wel voor de oplossing. Een echte aanvoerder, die steeds voorop in de strijd gaat.

CIRKELLOPER:  JONAH BAAK (WHC/HERCULES)

Voor ons is hij dé meest aangewezen cirkelspeler. Goed bereikbaar voor zijn ploeggenoten, vangvast, trefzeker in de afronding en makkelijk draaiend. Ook in de break-out van grote waarde. Een slimme speler met veel variatie, die óók een juiste sper kan zetten voor zijn medespelers. Tevens verdedigend belangrijk voor zijn team.

BESTE VERDEDIGER:  PIM VAN DRIMMELEN (HELLAS)

Voor die positie was het moeilijk kiezen. Giezeman sprong eruit, maar ook Pim van Drimmelen van Hellas gooide hoge ogen. Hij stond steeds als een rots in de branding van de Haagse verdediging. Slaagde er vaak in om meerdere aanvallers in één actie af te stoppen. Vorig seizoen was hij al genomineerd.

Ook Giezeman is een stabiele verdediger die stuurt en blokt in de defensie. Heeft een goede timing om aanvallende acties van de tegenpartij te neutraliseren. Zijn terugkeer naar Zwitserland is een groot gemis voor WHC/Hercules.

Uiteindelijk is tóch de keuze op Van Drimmelen gevallen.

GROOTSTE TALENT:  DAAN VAN VLIET (WHC/HERCULES)

Er lopen meerdere talenten rond in de regio bij de verschillende clubs (onder anderen Sam Koppenol, Sten Maas, Nick Lichtenhahn, Luuk Barendse). Verschillende spelers op diverse posities, maar allen gezegend met techniek, sprongkracht en schotvermogen. 

Toch is de keuze gevallen op linkshander Daan van Vliet, die zich uitstekend heeft ontwikkeld in het Combinatieteam. Zijn sterke spel is beloond met een transfer naar de jeugdopleiding van het fameuze Gummersbach. Een duidelijker bewijs van zijn kwaliteiten is er niet.

Makkelijk scorend met zijn linkerarm, sterk in de verdediging als stoorspeler, altijd vol energie en gezegend met de nodige technische trucjes. Soms iets te veel branie, maar dat schrijven we toe aan zijn jeugdigheid.

BESTE TRAINER/COACH:  WESLEY HAGE  (WHC/HERCULES)

In één adem moet dan ook zijn kompaan Nick Masmeijer worden genoemd. Als je er in het tweede seizoen in slaagt jouw team naar de bronzen plek in de eredivisie te loodsen, kom je zeker in aanmerking voor het predicaat Coach van het All Star Team.  

Ze hebben gezamenlijk een doel gesteld aan het begin van de competitie en zijn daar niet van afgeweken. Vooral de tweede helft van de competitie was een succes met in de slotfase tien wedstrijden op een rij ongeslagen met een doelgerichte tactiek.

Masmeijer stopt ermee en dus zal Hage met de nieuw te benoemen co-trainer moeten proberen het vertrek van een vijftal spelers op te vangen. Nieuwe krachten van buitenaf en talenten van binnenuit moeten daartoe bijdragen.

AD SPORT/PETER LOTMAN

De mega-opbrengst van het Qulidiner, een bedrag van maar liefst 163.000 euro, was in één klap goed voor de eigen bijdrage van Quintus, die de renovatie van de sporthal zeer voortvarend aanpakt. Nog voor het nieuwe seizoen ligt er een splinternieuwe blauwe vloer in het Heulse handbalwalhalla. Twee clubmensen vertellen apetrots hun verhaal.

Toen penningmeester Maurice van Lis na afloop van het ongelooflijk succesvolle Qulidiner naar huis ging, was hij ‘zó ontzettend blij’. ,,Met de opbrengst was in één klap invulling gegeven aan de complete prognose van de fondsenwerving”, legt hij uit. ,,We hadden 150.000 euro begroot, maar dat is alleen met het Qulidiner al gelukt.”

Dat is wel de kracht van de club, de betrokkenheid van de Quintus-mensen bij het complex, vervolgt Van Lis. ,,We hebben ook een obligatielening voor 3,5 ton uitgegeven en die is ook al rond. Meer dan een half miljoen euro is beschikbaar gesteld door Quintus-mensen. Dat is grofweg een derde van de totale investering van 1,7 miljoen euro. Dat is toch uniek?”

In totaal heeft Quintus de afgelopen tien jaar voor 4,5 miljoen euro verspijkerd aan het sportcomplex en penningmeester Van Lis kan daar met gepaste trots op zeggen dat de contributie, los van de kosteninflatie, daarvoor niet verhoogd is. ,,We hebben al eerder een obligatielening uitgeschreven en daarvan hebben we elk jaar netjes de rente en aflossing betaald. Als je als bestuur betrouwbaar bent, dan vergroot dat de betrokkenheid voor de volgende keer. Dat blijkt nu.”

De werkzaamheden in de sporthal, van oudsher het handbalwalhalla van het Westland, zijn momenteel in volle gang. Zelfs maandag op tweede pinksterdag is er volop gewerkt. ,,De vloer is er vorige week uitgetrokken”, vertelt Van Lis. ,,Het plaatsen van de eerste isolatiebeplating in de schuine gevel is begonnen en ook het infrezen van de vloerverwarming. Dat zijn flink wat meters, dus daar zijn ze wel drie dagen mee bezig. Dat moet aan het eind van deze week zijn afgerond, zodat de vloer gestort kan worden.”

De oude groene vloer gaat niet verloren, want stukken daarvan zijn tijdens het Qulidiner onder de hamer gegaan. ,,Altijd leuk als je kan zeggen dat je de penaltystreep van Quintus in je bezit hebt”, zegt Nanda van Soest, één van de vijf organisatoren van het Qulidiner, lachend.

Ook zij was door het dolle heen toen ze de opbrengst van de avond uitrekende. ,,Nee, dit immense bedrag had ik niet verwacht. De eerste keer haalden we, uit m’n hoofd, 122.000 euro op. We hadden vooraf niet gezegd waar we blij mee zouden zijn, maar dit overtrof onze stoutste verwachtingen. Bovendien was ook de sfeer waanzinnig. Mensen hadden het uitstekend naar hun zin en dat is ook wat waard.”

Quintus staat bol van de ondernemers en die hadden weer hun kennissenkring warm gemaakt voor een avondje Qulidiner. ,,Allemaal ondernemers met een groen-wit hart, dat zorgde voor een hele goede dynamiek”, vervolgt Van Soest. Er was een meergangenmenu, goed wijnarrangement, er werden lootjes verkocht voor de loterij met mooie prijzen en er waren diverse sprekers zoals Jan van Kester, Eric van Steekelenburg, Leo en Luke van Adrichem en Joke Verbraeken, die op de dag van het Qulidiner 80 jaar is geworden en tot haar grote verrassing benoemd werd tot erelid van de club.

Half juli moet het werk aan de sporthal worden opgeleverd. ,,Op dat moment beginnen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen”, weet penningmeester Maurice van Lis. ,,De handballers beschikken dan over een sportvloer die voldoet aan de hoogte topsportkwalificaties van NOC*NSF.”

AD Westland

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen zit het reguliere seizoen erop. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs kunnen terugkijken op hun prestaties. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een gecombineerd cijfer op het Eindrapport.

QUINTUS VROUWEN (5e/6e)

Coach Dirk Loose, die samen met Rolf Schulte de technische leiding vormde en het komend seizoen overneemt:,, Bij aanvang van het seizoen werd Quintus betiteld als de jonge ploeg die ervaring miste. Maar door in de eerste seizoenshelft veel wedstrijden tegen het einde naar zich toe te trekken, hebben de speelsters laten zien dat er van onbezonnen jeugdigheid geen sprake was. Die jeugdigheid was juist in ons voordeel in de vorm van een hoog speltempo.

We zijn er dit seizoen meer in geslaagd dit hoge tempo af te wisselen met momenten van rust.

Na enkele verliespartijen aan het begin van dit jaar ontstond er een korte dip in het zelfvertrouwen. Dat heeft onze resultaten beïnvloed, maar niet de teamspirit. De dames hebben als team de schouders eronder gezet en die teamgeest heeft ons weer terug op de rails gezet.”

Quintus kreeg het flink voor de kiezen met blessures van bepalende speelsters en het vertrek van topschutters, zelfs tussentijds. Het viel niet mee voor trainer/coach Rolf Schulte om met een jonge ploeg wekelijks de moed erin te houden. Toch lukte dat heel behoorlijk en op de werklust van de jonge speelsters viel dan ook niet viel aan te merken. Aan de jonge, veelbelovende oefenmeester Dirk Loose de mooie taak om volgend seizoen de bestaande ploeg met hier en daar een aanvulling verder te boetseren tot een samenhangend geheel.

CIJFER: 7

QUINTUS MANNEN (8e)

Coach Neso Saponjic:,, Het was voor ons een heel turbulent seizoen. We begonnen met een, op papier, topteam. Door de vele blessures en uitstroom van spelers werd het steeds minder. Uiteindelijk eindigden we met een zeer jong en onervaren team. Noodgedwongen moesten we te veel jeugdspelers al vroeg inpassen.

Desondanks vind ik, dat we als team er in het geheel op alle fronten meer hadden moeten uithalen. Er is geen excuus voor de mindere resultaten van de laatste maanden. Als topsporter moet je incasseren en eerlijk naar elkaar zijn. Topsporters hebben en plan, geen excuus.

In mijn ogen zijn wij als totaal team niet geslaagd. We hebben wel veel geleerd en op een andere manier succes geboekt binnen de vereniging. Maar met het eerste team had het beter gemoeten.”

Zowel coach Saponjic als wij hadden meer verwacht van de Westlanders. Het was een mooie mix van ervaren krachten en talenten uit de A1. Toch overheerste de wisselvalligheid, waarbij het opviel dat tegen de top-6 geen aansprekende resultaten werden geboekt. De punten werden vergaard tegen de ‘laagvliegers’. Wél verklaarbaar vanwege de vele blessures en de regelmatige afwezigheid van schutter Marnix Roos. Het is Saponjic wel toevertrouwd om voor komend seizoen een meer stabiele selectie op de vloer te krijgen.  

CIJFER: 6 

AD SPORT/PETER LOTMAN

Maandag 15 mei was de officiële startdatum van de renovatie van Quintus Hal 1, de Eekhouthal. Na de feestelijkheden in het weekeinde ervoor is aannemersbedrijf Eekhout gestart. In de redelijk mooie weken van eind april en begin mei werd al een begin gemaakt met de eerste werkzaamheden. De dakbedekking inclusief isolatie van het hoge dak werd vervangen door een nieuwe lichtgrijze kunststof dakbedekking met daaronder nieuwe hoogwaardige isolatielaag. Op de lage daken werd de bitumineuze dakbedekking vervangen en werden er nieuwe lichtkoepels geplaatst. Inmiddels zijn deze beide werkzaamheden nagenoeg afgerond.

Binnen in de hal en bijbehorende ruimten werd er opgeruimd en opgeslagen in 2 opslag containers, werden de reclameborden verwijderd en werd een start gemaakt met het aanpassen van de technische installaties. Maandag en dinsdag jl. zijn verwarmingselementen, leidingen en alle restmaterialen uit de hal gehaald zodat vandaag, woensdag, gestart kon worden met het verwijderen van de sportvloer.

Tot zover de stand van de werkzaamheden op dit moment. We doen ons best om iedereen een beetje op de hoogte te houden van de stand van zaken middels een update op de Quintus-site.

Namens Bouwteam Quintus.
Menno de Klerk.

Het zaalseizoen 2023-2024 loopt ten einde. Voor de meeste jeugdteams zijn de laatste wedstrijden in de zaal inmiddels gespeeld. Tijd voor een kleine terugblik voor onze selectieteams.

In het weekend van 20-21 april zijn er diverse jeugd competities afgesloten. Voor de DC en DB jeugd gebeurde dat middels een Nederlands Kampioenschap toernooi in Best. Voor dit toernooi hadden zich de beste 4 teams uit de jeugddivisie West, 2 teams uit Oost en 2 teams uit Zuid geplaatst. De teams waren verdeeld over twee poules van 4, die een halve competitie speelden, waarna er kruisfinales volgden tussen de twee poules.

Bij de herenjeugd A-, B- en C-poule en de dames A-jeugd zijn er landelijke poules. Door deze teams moest er tijdens de competitie dus al meer gereisd worden .

Heren A-jeugd Uni-Verde

Bij de heren A-jeugd hebben Quintus en VELO dit seizoen hun krachten gebundeld onder de naam Uni-Verde. Er werd met twee teams deelgenomen aan de competitie. De heren A1 werden gecoacht Rick Ravestein en Kai Overkleeft en de heren A2 door Ron Gram en Zoë van Marrewijk. Juliette Schalkoort en Jolanda Michielse deden de organisatie en Michaël Hes de medische verzorging. Neso Saponjic ondersteunde bij de trainingen. Bovendien kregen veel talentvolle jonge spelers van de hoofdtrainer Neso Saponjic al de kans om met de herensenioren selectie mee te trainen.

Bij de heren A-jeugd is er na een halve competitie opdeling gemaakt in een kampioenspoule (met daarin HA1 van Uni-Verde) en degradatiepoule (met daarin HA2 van Uni-Verde). De bovenste twee teams van de kampioenspoule speelden na afloop van deze halve competitie nog een Best of Two om het kampioenschap. Hiervoor wist ook HA1 van Uni-Verde  zich te plaatsen. De HA2 eindigde tussen allemaal eerste teams op een verdienstelijke 6e plaats in de degradatiepoule.

De tegenstander in de BOT van Uni-Verde was Tachos. Van Tachos HA1 waren alle wedstrijden verloren, tot de eerste wedstrijd van de BOT op zaterdag 13 april, die thuis in Kwintsheul na een spannende slotfase gewonnen werd met 23-22. Die minimale voorsprong moest zaterdag 20 april j.l. verdedigd worden uit in Waalwijk. Er waren veel supporters van Quintus en VELO afgereisd naar de sporthal in Waalwijk. Er was zelfs een apart vak voor de Uni-Verde supporters ingericht. Onder de supporters was ook Sjors van Velthoven (die recent samen met Grarda zijn diamanten huwelijksfeest had gevierd). Hij “had zijn aanmoediging aangepast en  het “HUP Quintus” vervangen. Hij liet regelmatig het “HUP UNI-VERDE” door de sporthal galmen, waarop mensen van Tachos opmerkten: “kunnen we deze supporter niet overnemen?”.

Dat deze geweldige entourage wat deed met de spelers op het veld bleek wel in de beginfase. Beide teams startten nerveus en maakten opvallend veel technische fouten. De keepers van beide teams (Tobey bij Uni-Verde en Robert bij Tachos ) stopten volledig vrije kansen. Het eerste doelpunt van Tachos viel pas na 5 minuten. Daarna scoorde Sam Koppenol direct de 1-1. Dit was de eerste van zijn 7 doelpunten. Na 13 minuten was het 4-4. Bij 4-6 achter en de eerste tijdstraf voor Uni-Verde namen Rick en Kai hun eerste time out. Dit hielp niet, want helaas bleven de spelers van technische fouten maken en goede scorings kansen missen. Hierdoor werd er gerust bij een schrikbarende 7-16 achterstand, ondanks prima keepers werk van Tobey Bleijenberg.

Uni Verde startte de 2e helft brutaal met een offensieve 3-3 dekking en ook werd er een periode zonder keeper, in de aanval 7 tegen 6 gespeeld. Omdat Tachos bleef scoren kon de aansluiting maar niet gemaakt worden, mede door geweldig keeperswerk aan beide zijden. Bij Uni-Verde had Jop de plaats in het doel over genomen van Tobey. Uit de eindstand van 22-29 blijkt dat de tweede helft door Uni-Verde was gewonnen. Over 2 wedstrijden was het doelsaldo ruim in het voordeel van Tachos en daarom waren zij de KAMPIOEN van NEDERLAND.

Na afloop waren er voor beide teams medailles vanuit het NHV. Hiervoor was de burgemeester van Waalwijk naar de sporthal gekomen. Op de onderstaande foto staan de spelers van het team van Uni-Verde samen met hun coaches en begeleiding.

Heren A-selectie Uni-Verde, samen met de staf Rick, Kai, Neso, Juliëtte, Michael (Jolanda ontbreekt).

We feliciteren spelers en staf met dit mooie resultaat, 2e van Nederland!

Heren B-jeugd Uni-Verde

Bij de HB speelde Quintus en VELO ook met een gecombineerd team in de landelijke jeugd divisie. Het team werd getraind en gecoacht door Alberto van Graafeiland en Tim Zuijderwijk, Zij eindigde in een landelijk veld van 15 teams op een gedeelde 10e plaats.

Heren C-jeugd Quintus

Bij de HC speelde een team van Quintus in de landelijke jeugddivisie. Dit team o.l.v. Jorg van Endschot en Luca Zwinkels eindigde op een 7e plaats.

De Damesjeugd.

Onze dames jeugd teams worden gesponsord door de Westland Advies-groep. Daarom spelen de teams in de competitie onder de naam Westland-Advies-Groep Quintus.

Dames A-jeugd

Bij de dames A-jeugd ontbrak helaas dit seizoen een BOT (sportief toetje) in de competitie opzet. Daardoor konden onze dames A-jeugd helaas niet HUN  grote FINALE spelen tegen de dames A-jeugd van VOC. In de competitie was UIT van VOC verloren, maar THUIS werd er gelijk gespeeld. Omdat VOC in de slotfase van de competitie eenmaal van SEW verloor, eindigden de beide teams gelijk in punten, maar werd VOC, op basis van onderling resultaat, toch de kampioen van Nederland. In het seizoen 2024-2025 komt er ook weer een BOT bij de dames A-jeugd! Goed voor de sportieve ontwikkeling van de vrouwelijke talenten binnen het NHV!

Dit seizoen speelden na samenspraak met het NHV, zowel de DA1 als de DA2 van Quintus in de landelijke jeugd divisie. De DA1 werd getraind door Jules van der Donk en Ard Vollebregt. Zij kregen soms hulp van Kim Hersbach voor de keepsters en Melissa Wilmsen voor de hoeken. Mariëlle Steringa deed samen met Nicole van Boles de begeleiding. De DA2 werd gecoacht door Bert Donker. Corine den Dulk deed de begeleiding. DA2 speelde buiten mededinging. Ze deden het echter prima, haalden 18 punten en werden daarmee vitueel 5e.

Selectie van Westland Advies Groep DA1-DA2, samen met de staf Corine, Jules, Mariëlle, Ard en Nicole. (Bert, Kim en Melissa ontbreken).

Dames B-jeugd

Voor de dames B-jeugd was zondag 21 april j.l. het NK in Best. Het team samen met de supporters konden mede door een sponsorbijdrage met de bus afreizen naar Brabant. Op het NK waren de 8 teams verdeeld over twee poules. Onze DB1 was ingedeeld in een poule samen met Handbal Venlo, Aalsmeer en Olympia Hengelo. In de andere poule waren Dalfsen, Kwiek, VOC en SEW ingedeeld.

De DB1 had de competitie als kampioen van de jeugddivisie West afgesloten. De DB2, gecoacht door Anoek en Elles Zwinkels was knap als 2e geëindigd in de Topklasse West. Kortom de coach van de DB1 Britt Maarschalkerweerd had voor het NK een sterke brede selectie kunnen samenstellen. Er waren door haar bij Quintus geen B-jeugd speelsters met ervaring in de A-jeugd toegevoegd.

Na een succesvolle opening van het NK tegen Handbal Venlo (16-7) moest er tegen Aalsmeer gespeeld worden, waar tegen al vele spannende potjes dit seizoen gespeeld waren. Ook ditmaal kwam Quintus als winnaar van het veld (13-11), daardoor was plaatsing voor de kruisfinales om plaats 1 en 2 al zeker. De laatste wedstrijd tegen Olympia Hengelo konden de krachten van de basis gespaard worden en reserves ingezet worden. Toch werd er gewonnen (12-9).

In de kruis finale moest er tegen de nr. 2 van de andere poule gestreden worden om een plaats in de finale en dat was VOC Amsterdam. VOC had haar team wel versterkt met B-speelsters met ervaring in de DA1. Dit maakte hun teamgevoel er niet sterker op. Daarnaast was het NK een toernooi zonder hars (conform de competitie). Quintus begon sterk, door geduldig aanvallen en sterk afronden van de hoeken Noek en Lot. Daarnaast had Maud in het doel geweldige stops. Bij de rust stond het 7-3 voor Quintus. In de tweede helft bleef het teamspel van Quintus effectief. Fleur wist een belangrijke 7M te keren. De moraal van VOC brak en Quintus plaatste zich door een 14-7 eindstand voor de finale tegen SEW.

Finales tussen Quintus en SEW hebben een lange traditie bij NK’s jeugd. SEW had zich wel versterkt t.o.v. de competitie met een spelverdeler met ervaring in de DA. Na een 7-7 tussenstand liep SEW uit naar 11-9 bij de rust. Vooral het scoren vanaf de hoeken leverde in de finale problemen op. SEW had daarnaast goed spel via de cirkel. Britt probeerde nog met taktische omzettingen de wedstrijd te laten kantelen, maar helaas lukte dat niet. De 16-22 eindstand was daardoor ook wel vertekend, maar na het kampioenschap in de reguliere competitie (vóór SEW en VOC), toch een prachtige tweede plaats op het NK. Na het winnen van een aantal finales het afgelopen seizoen (BFC, Raalte, VZV, Aalsmeer) kwam de DB1 bij in de finale van het NK dus helaas tekort. Toch kan het team gecoacht door Britt Maarschalkerweerd en begeleid door Maureen Zandvliet terug kijken op een uitstekend seizoen. Theo Haak (keepers), Menno de Klerk en ondergetekende ondersteunden bij de trainingen. Met Pinksteren gaat de DB1 op toernooi in Verl (Duitsland). Van de huidige DB1 zit Maud Storm bij de voorlopige nationale selectie voor speelsters onder 16 jaar, dat zich voorbereid op het open EK in Zweden, deze zomer. Coach Britt Maarschalkerweerd, maakt onderdeel uit van de technische staf. Maddy Sauerbier zit in de voorlopige nationale Beach selectie voor speelsters onder 16 jaar, een handbalvorm waar we bij Quintus minder ervaring mee hebben, maar die Maddy heeft ontwikkeld en onderhoudt bij haar vorige club Feijenoord, die wel over een Beach veld beschikt.

Selectie van Westland Advies Groep DB1 bij het NK 2024 in Best, , samen met de begeleiding Theo Haak, Britt Maarschalkerweerd en Maureen Zandvliet

Dames C-jeugd

De dames C-jeugd had zich als 3e in de eindstand van de competitie in de jeugddivisie West geplaatst voor het NK zaalhandbal op zaterdag 20 april in Best. Voor het nieuw gevormde DC1 een uitstekende prestatie. Helaas konden twee hoog gemotiveerde speelsters Lizzy van Maris en Jasmijn Machielse door blessures op het NK helaas niet spelen. De DC1 stond dit seizoen onder leiding van Jasmijn Mol en Irene van der Knaap, die beiden zelf ervaring hadden met het spelen van jeugd NK’s.

Selectie van Westland Advies Groep DC1 voor vertrek naar het NK in Best, , samen met hun coaches Irene en Jasmijn.

DC1 was bij het NK ingedeeld in een poule met BFC, SEW en Kwiek Raalte.

Het team opende het NK tegen het erg jonge BFC-team, dat als 2e was geëindigd in de jeugddivisie Zuid. De 17-6 zege, was goed voor het vertrouwen, want speelsters en ouders waren allemaal super nerveus uit Kwintsheul vertrokken. Daarna volgde voor de DC1 de wedstrijd tegen het sterke SEW, waar in de competitie tweemaal van was verloren. Helaas konden we ze ook op het NK niet verrassen. Tot de rust ging het aardig gelijk op, maar na rust drukte SEW door naar een ruime 14-8 zege. Daarna was Kwiek de laatste tegenstander in de poule. Hier bleek dat DC1 een smalle selectie heeft en werd voor zo’n zware toernooi dag met 15-17 verloren. Hiermee was een plaats op een klassering bij de eerste 4 verkeken en moest in de kruisfinales om plaats 5tm8 gespeeld worden. Dat begon met een wedstrijd tegen Aalsmeer, die ook in de competitie tweemaal was verslagen. Het werd een fraaie 22-8 zege. Door een overwinning gingen ze om plaats 5 spelen tegen Olympia Hengelo uit het Oosten van Nederland.

Deze tegenstander beschikte over fysiek sterke vaardige speelsters en doordat inmiddels Guusje van Dommelen was uitgevallen, waren de wissel mogelijkheden beperkt en was de 23-19 nederlaag verklaarbaar. Hierdoor werd de DC1 zesde van Nederland! Met Pinksteren gaat ook de DC1 op toernooi in Verl (Duitsland).

Samenvattend

Al met al is er door onze jeugdteams o.l.v. hun trainers en coaches hard gewerkt en zijn er goede sportieve prestaties neergezet. We hopen en vertrouwen dat ze weer stappen hebben gezet in hun sportieve ontwikkeling en doorgroei. Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er veel sportief plezier aan beleefd hebben.

Onze jeugd is hierbij ondersteund door de ouders, die vele kilometers gereisd hebben om het noodzakelijke trainings en wedstrijd programma mogelijk te maken. Daarnaast was natuurlijk de organisatorische ondersteuning vanuit bestuur, jeugd commissie en was ook de financiële steun van sponsors onmisbaar!

Jan van Kester

Vrijdag j.l. was er het zogenaamde culi-diner om financiën te werven voor de aankomende verbouwing van hal 1. Het was door een kleine groep vrijwilligers fantastisch voorbereid en de avond werd professioneel geleid door Quintus spreekstalmeesters Jan Duindam en Marcel Zaat. Deze activiteit heeft het mooie bedrag van 162.000 EURO opgeleverd! Dank aan alle gulle gevers!

Vrijdag 10 mei vierde Joke Verbraeken haar 80-ste verjaardag.
Nu is leeftijd maar een getal, maar haar verjaardag was wel een mooie aanleiding voor onze club om Joke en haar inzet voor onze handbalclub Quintus in de schijnwerpers te zetten. Ik had de eer haar te mogen toespreken en een terugblik te geven op haar  leven in het teken van handbal en in het  bijzonder van Quintus. Met hulp van haar kinderen Mario en Mariska, die in haar plakboeken geneusd hadden om feiten te verzamelen, heb ik een Powerpoint gemaakt, die hier na te lezen valt. Deze presentatie was voor mij een handig hulpmiddel voor structuur in mijn praatje. Omdat niet iedereen bij het culidiner aanwezig was en mogelijk mijn woorden in het geroezemoes aan de tafels ook af en toe ook niet goed te horen waren, hier een samenvatting.

Het NHV streeft voor leden naar een leven lang handbal eerst als actieve speler of speelster, daarna als kaderlid. Joke begon op haar 11e jaar met handbal, zoals ze dat vrijdag vertelde omdat ze het gewoon een heel leuk spelletje vond! In die periode was het aanbod voor de jeugd in het Westland ook nog niet zo groot en divers als tegenwoordig.

Enkele kenmerkende zaken uit haar loopbaan:

In 1979 werd ook de sporthal in Kwintsheul geopend, die eveneens als de club genoemd werd naar de sponsor Adriaan van der Voort, de Van der Voort-hal. Deze hal zou uitgroeien tot een bekende plek in handballend Nederland. Door het fanatieke thuispubliek werd het door tegenstanders ook wel “de Hel van de Heul” genoemd. De opening van de sporthal was ook het moment dat Joke Verbraeken en haar teammaatje Toos Alsemgeest, hun actieve loopbaan beëindigden. Ze gingen zich inzetten voor het opleiden van de jeugd. In die periode groeide Van der Voort-Quintus o.l.v. de actieve jeugdvoorzitter Geert Zwinkels uit tot de grootste handbalvereniging van Nederland.

Onze club kon mede zo hard groeien, omdat Joke een heel actieve rol speelde in het overdragen van haar liefde voor handbal en Quintus aan volgende generaties. Haar kinderen Mario en Marsiska gingen handballen en waren onderdeel van succesvolle jeugd lichtingen, die prijzen wonnen bij nationale jeugd kampioenschappen zaal en veldhandbal. Supermarkt Verbraeken, die haar man Rien en zwager Lau runden in Kwintsheul nam een centrale plaats in het dorp Kwintsheul in. Joke verkocht daar op de speelgoed afdeling jarenlang de kleding voor Quintus handbal. Bovendien wist Joke veel ouders te stimuleren hun kind te laten kennismaken met handbal door deel te gaan nemen aan een training.

Joke haar activiteiten als kaderlid begonnen al heel jong. Ze was nog speelster van dames 1 toen ze al actief werd als secretaresse van het bestuur. Hier zou ze later in 1979 opgevolgd worden door Riet van der Voort. Dat jaar trouwde Joke met haar man Rien, die haar altijd gesteund heeft in haar activiteiten voor onze club.

Na haar stoppen als speelster functioneerde Joke ook als assistent trainer naast Wim Jansen bij de dames selectie en coachte ze dames 2. Dit heeft ze ook gedaan bij de trainers, die Wim later opvolgden, zoals Leo van Velzen.

Joke en Toos waren ook betrokken bij de trainingen en coaching van de damesjunioren en meisjesadspiranten. Haar grootste liefde was toch wel het trainen van de jongste jeugd (welpen en mini’s), waar zij met haar aandacht voor motoriek en werptechniek, bij menige jonge handballer en handbalster bij Quintus de basis heeft gelegd voor een succesvolle handballoopbaan.

Joke startte bij Quintus ook een trainingsgroep op voor kinderen van 4-5 jaar onder de naam handbal kabouters. In het jubileumboek ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van het NHV wordt Joke genoemd als grondlegger van het kabouter-handbal in Nederland. Ze schreef vanwege haar kennis van de praktijk mee aan het Handboek voor kabouterhandbal van het NHV. In die rol is ze voor die doelgroep nog steeds betrokken in onze club en staat ze met haar ervaring onze stagiaires Sport&Bewegen bij!

Een belangrijke, maar minder populaire kaderfunctie ( zonder wie er echter geen handbal gespeeld kan worden) is de rol van scheidsrechter. Joke is meer dan 40 jaar scheidsrechter geweest in onze club en daarvoor is ze vanuit het NHV onderscheiden met de gouden fluit.

Joke Zwinkels (opbouw) en Cock Grootscholten (cirkel) waren  in 1965 de eerste twee Oranje internationals van Quintus. Later zouden er gelukkig nog velen volgen, waar onder haar handbal vriendinnen Toos Alsemgeest en Joke Lekkerkerk. Samen volgen ze nu als supporters de verrichtingen van de nieuwe generatie Oranje handbalsters. Zo hebben ze in april nog samen het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Spanje bezocht. Heel speciaal was het voor Joke toen haar buurmeisje Marieke van der Wal Oranje international werd, die Joke zelf nog in haar jeugd voor de handbalsport had weten te werven.

Joke is al bij veel gelegenheden voor haar verdiensten als vrijwilligster onderscheiden. Zo was er in 2003 een koninklijke onderscheiding (lintje), uitgereikt op het Gemeentehuis van  Wateringen.

Joke was al Lid van Verdienste van onze club, maar op haar 80-ste verjaardag wilden we als club haar graag benoemen tot erelid van Quintus handbal, als dank voor een heel leven inzet voor handbal en voor Quintus. Die onderscheiding kreeg ze vrijdag uitgereikt van onze voorzitter Erik van Steekelenburg. We wensen Joke nog vele jaren in goede gezondheid bij onze club. Dat ze nog maar veel plezier aan handbal mag beleven!

Op dit moment bezoekt ze nog zoveel mogelijk de wedstrijden van dames 1 en heren 1, waarbij ze vanaf het balkon van de Van der Knaap-corner de verrichtingen (met een kritische blik volgt) samen met haar handbalvriendinnen Toos en Jokie! Ze lijken daarmee als trio de misschien een beetje vrouwelijke variant van het duo Stadler en Waldorf uit de Muppet-show, zie de laatste slide van mijn presentatie.

Jan van Kester

HOOFDCOACH SAPONJIC GAAT DOOR MET DE TALENTRIJKE JEUGD BIJ QUINTUS

Ook bij Quintus stond de laatste wedstrijd van de competitie tegen Opleidingsteam Volendam (26-28) in het teken van het afscheid. Co-trainer/coach Bart de Koning, teammanager Ron Gram en de spelers Marnix Roos, Timo Blom, Nick Schot, Max van Zijderveld en Jari Boer stoppen er om uiteenlopende redenen mee bij de Heulse club.

De Koning: ,,Neso Saponjic en ik hebben een goed gesprek gehad en samen besloten het zo wel welletjes te vinden. Wij zijn in de afgelopen tijd naar elkaar toegegroeid en hebben langzaam maar zeker de werkende modus samen gevonden. De meerwaarde van de samenwerking was niet altijd voldoende, 1 plus 1 was nog niet altijd 3. Meer tijd investeren kan ik niet. Er zitten maar een bepaald aantal uren in een week. Het vervolmaken van de samenwerking zou die meerdere uren wel nodig hebben. Voorlopig even niets en eens kijken hoe dat bevalt.” Ook teammanager Ron Gram gaat zich richten op zijn privéleven na een aantal seizoenen optimaal tijd te hebben besteed aan Quintus.

VOORRANG AAN WERK

Marnix Roos heeft vanwege zijn wisseldiensten na een jaar toch ook moeten besluiten voorrang te geven aan zijn werk. Een gevoelige aderlating voor Quintus, want hij was met zijn linkerarm een belangrijke schutter. Timo Blom heeft even genoeg van alle verplichtingen. Hij was als spelbepaler met zijn inzicht van grote waarde. Hij blijft wel betrokken en meetrainen om de jonge gasten te helpen opleiden en dat is waardevol.

Cirkelloper Nick Schot heeft het te druk met zijn familiebedrijf en wil niet langer zo veel trainingsuren maken. Hij keert terug naar zijn oude club DWS in Schiedam.

Hoekspeler Max van Zijderveld moet voor zijn studie een stage gaan lopen in Groningen. Ook hij kan de vele trainingsuren niet meer opbrengen. Als echte jongen van de club zal hij ongetwijfeld wel betrokken blijven.

Jari Boer heeft te veel onzekerheden ten opzichte van volgend jaar en heeft alvast opgezegd. Hij raakte tegen Volendam geblesseerd. Zijn knieschijf schoot even naar de zijkant van zijn been. Na bezoek aan het ziekenhuis bleek er geen schade te zijn en kon hij op krukken weer naar huis. De kans is aanwezig dat hij toch weer aansluit volgend seizoen.

VEEL TALENT

Een aantal geroutineerde spelers, zoals René de Bakker, Troy Oranje, Ques Canninga en Cas van der Harst zullen gezelschap krijgen van de jonge talenten die volop aanwezig zijn.

De finale om de landstitel van Uni-Verde, het samenwerkingsverband Quintus/VELO, toonde al aan dat het met de talentrijke jeugd wel goed zit. Een aantal youngsters heeft inmiddels al aan de hoofdmacht mogen ruiken. Hoofdcoach Sapoinjic is het wel toevertrouwd om die jonge gasten tot volwaardige eerste teamspelers te kneden. Dát is zijn grote specialiteit.  

Tegen het reserveteam van Volendam kon Quintus niet de winst pakken. Te veel slordigheden deden de Westlanders uiteindelijk de das om. Er werd niet om getreurd, omdat de eindklassering gelet op alle blessures en niet beschikbare spelers dit seizoen toch acceptabel was.

Doelpunten: Timo Blom (6), René de Bakker (5), Ali Ahmedov (4), Troy Oranje (4), Jorian Baauw (3), Ques Canninga (1), Nick Schot (1), Sven Teekens (1) en Jari Boer (1).

IN HET SPOOR

De vrouwen van Quintus waren volgens verwachting niet opgewassen tegen titelkandidaat VOC Amsterdam. In het eerste half uur bleef de Westlandse ploeg nog goed in het spoor met tussenstanden van 9-10, 14-15 en 16-18. Maar in de slotfase van de eerste helft moest Quintus toch buigen bij de 16-21 ruststand. Ondanks prima doelpunten van Phoebe Muller, Esmee Verbeek en Jill van den Berg moest de thuisclub de sterke tegenstander in het tweede bedrijf laten gaan. Van 21-26 werd het 22-29 en 24-33, waarna VOC de eindstand definitief bepaalde op 28-38.

Doelpunten Quintus: Mirthe de Jong (6), Phoebe Muller (5), Tess van der Knaap (3), Esmee Verbeek (3), Nina Koers (3), Jill van den Berg (2), Lynn Zwinkels (1), Alyssa Schaap (1), Stacey Zuyderwijk (1), Gedy de Raaf (1), Sanne van de Arend (1) en Lieke van Zundert (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

Niet alleen stond de vrouwenderby tussen VELO en Quintus (26-26) in deze regio op het programma, maar ook de burenruzie tussen de mannen van Hellas en Quintus (24-24) werd gelijktijdig afgewerkt. Moeilijk kiezen dus voor de vaste supporters en onbegrijpelijk vanuit het oogpunt van publiciteit dat twee interessante duels op die manier worden ingepland.

De strijd tussen de rivalen Hellas en Quintus was volgens coach Richard Rijkens een echte derby. ,,Hard werken, mooi handbal afgewisseld met enorme fouten aan beide kanten.”

De Hellenen begonnen nog goed en straften de technische fouten van de Westlanders af en pakten een verdiende 8-4 voorsprong.

Het tweede kwartier van de eerste helft was het precies andersom. Rijkens: ,,Te haastig schieten en de afspraken niet nakomen, zorgden ervoor dat Quintus kon terugkomen tot 13-12 bij de rust.”

Via 13-13, 16-16 en 18-18 kwam Hellas op een 20-18 voorsprong. ,,Wij hebben daarna de hele tweede helft Quintus onder controle en hadden het gevoel dat we gingen winnen. Bij 24-23 neem ik met zestien seconden te spelen een time-out. We gaan een ingestudeerd systeem spelen en voegen een zevende veldspeler toe met keeper Storm Bolman naar de kant. Geen

balverlies was de opdracht, maar helaas verspelen we binnen drie seconden toch de bal en kon Quintus in een leeg doel makkelijk de gelijkmaker scoren.”

Dramatisch einde dus voor Hellas, dat vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was. Rijkens was duidelijk in zijn oordeel: ,,Dan kan ik wel zeggen, dat deze jonge groep van dit soort wedstrijden veel leert, maar ik vind dat we verder zijn en dat dit niet had mogen gebeuren.”

Bij Hellas kwamen de meeste doelpunten van Olivier Beltman (8), Joey van Dalen (6) en Thierry van Zundert (4), die na blessureleed tot vreugde van de Hellenen weer van de partij was. Storm Bolman viel op door zijn loepzuivere passes voor de break-out en zijn vele stops.

Een opvallend debuut maakte de 26-jarige Wessel Kleibergen, die vanuit het tweede team door coach Rijkens werd beloond voor zijn intensieve trainingsarbeid. Vooral in de verdediging was hij sterk op dreef.

QUINTUSCOACH SAPONJIC: ‘BLIJ MET PUNT’

Quintus-coach Neso Saponjic gaf toe, dat de tegenstander een groot deel van de wedstrijd op voorsprong stond. ,,Maar wat ik mijn spelers moet toegeven is, dat ze bleven kokken tot het einde. Ook bij de achterstand vlak voor tijd werden de aanvallen goed uitgespeeld. En we hadden het geluk dat Hellas die fout maakte, waardoor wij nog gelijk konden maken. Het was al met al wel een echte Hellas-Quintus derby met veel gemiste kansen over en weer en veel slordigheden, maar ook met veel spanning zoals het hoort.”

Bij Quintus waren Timo Blom (6), Youri Schutte (6), René de Bakker (4) en Max van Zijderveld (3) de beste schutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN

ZUSTERSTRIJD IN HET WESTLAND EINDIGT IN EERLIJK GELIJKSPEL

Vaak zijn derby’s niet de beste wedstrijden om naar te kijken. De confrontatie tussen de vrouwen van VELO en Quintus vormde daarop een uitzondering. Niet dat alle combinaties zo vlekkeloos verliepen, maar de inzet van beide partijen was voorbeeldig. Die vechtlust gevoegd bij het spannende scoreverloop zorgden tóch voor een boeiende partij met uiteindelijk een eerlijke 26-26 puntendeling.

Die uitslag gaf de verhoudingen goed weer. Beide clubs konden daar ook wel mee leven, al was Quintus met de nieuwe trainer/coach Dirk Loose lange tijd de bovenliggende partij. In de laatste tien minuten pakte de Heulse ploeg steeds een voorsprong en leek het team van Loose toch nog vrij onverwacht de overwinning te grijpen.

De sterk spelende Jill van den Berg zorgde voor 21-23, vervolgens schoot de andere uitblinkster Carmen Riepe uit twee strafworpen de stand weer gelijk: 23-23. Lyn Zwinkels en Phoebe Muller brachten de fans uit de Heul weer in extase bij 23-25. Maar wéér de nauwelijks af te stoppen Carmen Riepe zorgde met twee fraaie acties voor 25-25. Tess van der Knaap leek bij 25-26 haar team naar de twee punten te schieten, maar het was opnieuw Riepe die uit een zevenmeter de, in Wateringen bejubelde, gelijkmaker binnen schoot.

KOSTBAAR PUNT

En dus pakte Venéco/VELO dat ene kostbare punt voor de tweede plaats in de kampioenspoule achter het ongenaakbare VOC Amsterdam. Het team van vertrekkend coach Nico Stet mag nu in twee wedstrijden met VZV uitmaken wie er derde van Nederland gaat worden.

Opnieuw een prestatie van formaat voor Stet en zijn adepten. De Haagse oefenmeester heeft in twee jaar tijd een formidabele prestatie neergezet door twee keer in de top van de eredivisie te eindigen en een Europa Cup plaats af te dwingen. Hij laat een mooie erfenis na voor zijn opvolger Alex Curescu.

Het zal niet eenvoudig zijn om dat succes te overtreffen daar in Wateringen. Een compleet basisteam inclusief al die belangrijke routiniers stopt ermee. En naast Stet zal ook de onvermoeibare manager Henk Baggerman er een punt achter zetten. Eveneens een groot gemis.

Wie de ‘oudjes’ (met alle respect uiteraard) aan het werk zag tegen Quintus kon daar alleen maar bewondering voor opbrengen. En zich gelijktijdig afvragen waarom ze eigenlijk stoppen? Carmen Riepe schoot twaalf keer raak en kan nog jaren mee. Kirsten van Steenbergen bikkelde aan de cirkel en is nog lang niet versleten. Talisa van Bergen en Henegouwen en Angelique van Duijvenbode hebben nog voldoende energie én heel veel inzicht.

Persoonlijke redenen liggen ten grondslag aan de beslissing om te stoppen en die zijn uiteraard te respecteren. Maar jammer blijft het wel….

VOLOP TALENT

Bij het zeer jeugdige Quintus ligt er een andere toekomst in het verschiet. Onder leiding van de eveneens nog jonge Dirk Loose gaat de Heulse club bouwen aan een opnieuw sterk team voor de komende jaren. Volop talent in de selectie bleek ook tegen VELO weer en ook daarachter levert de sterke jeugdopleiding steeds weer nieuwe talenten af voor de hoofdmacht.

Een mooie beslissing ook van de sectie topsport om een jonge, veelbelovende trainer als Loose de kans te geven zich verder te bewijzen op eredivisieniveau. Hij maakte zaterdag in de derby als hoofdcoach (Rolf Schulte zat ziek thuis) al indruk met de motivatie van zijn discipelen en zijn tactische wissels.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X