We zijn blij te melden dat er weer een nieuwe Heulse ondernemer bordsponsor is geworden. Autocentrum Carstar, met als eigenaar Kenan Oran heeft het contract getekend onder toeziend oog van damesselectie speelster Stacey Zuijderwijk.

De sporters zelf zijn een geweldig uithangbord voor sponsoren, de sporters zelf doen dan ook hard hun best om nieuwe sponsoren bij de club te betrekken.

Autocentrum Carstar is een merk onafhankelijk autobedrijf gevestigd op industrieterrein de Bovendijk in Kwintsheul. Zij zijn gespecialiseerd in het verkopen van auto’s aan particulieren en autobedrijven.

Zoals jullie hebben vernomen gaat Quintus de accommodatie flink renoveren, deze was toe aan een upgrade. 

Bij handbal vereniging Quintus zorgen veel vrijwilligers met z’n allen ervoor dat wij als verenging veel kunnen bereiken. Aan het einde van het seizoen stoppen er altijd vrijwilligers en zijn we op zoek naar nieuwe kanjers die belangeloos willen helpen bij onze vereniging. Zo ook kan de sponsorcommissie een upgrade gebruiken!

Daarom willen wij graag in contact komen met mensen die het huidige team kunnen uitbreiden of ondersteunen in de vorm van een  commissie lid en/of relatiebeheerder sponsorcommissie.

Je kan zo aanhaken bij ons huidige team en meedraaien. Het is leuk om zo nu en dan een nieuwe sponsor aan te dragen, maar ook contact houden met bestaande sponsoren en deze te behouden is ook een van de taken van de sponsorcommissie. Of doe je liever de administratie kant, overal is hulp welkom.

En met hoe meer mensen we zijn, hoe minder tijd het kost! Dus wil je Quintus handbal ook upgraden, neem dan gerust contact met ons op om te overleggen wat je leuk zou vinden om te doen voor de vereniging of draag gerust iemand aan.( sponsorcommissie@quintushandbal.nl )

Er zijn ook nog veel andere taken die extra hulp kunnen gebruiken, dus kijk ook eens op de site bij https://www.quintushandbal.nl/vereniging/vrijwilligers/  wat er bij jou past.

Vrijdag 26 april j.l. werd Gerda Schoenmaker-Kuijpers verrast door een bezoek van burgemeester Arends en ontving zij een Koninklijke onderscheiding voor haar vele vrijwilligers werk. Of het nu haar werk voor de bibliotheek, het dirigeren van een kinderkoor, het coördineren van de collecte voor het KWF of alles  wat ze voor onze handbalvereniging doet of deed (bar, scheidsrechter, kaartverkoop, omroepen): het is allemaal van waarde voor het maatschappelijk belang. Wij zijn als Handbal Quintus blij dat haar inzet gewaardeerd wordt en feliciteren haar hartelijk met deze onderscheiding!

Eric van Steekelenburg, voorzitter handbal Quintus.

De vrouwen van Quintus leden een 30-21 nederlaag bij V&L en de kansen in de kampioenspoule lijken hiermee verspeeld voor de Heulse ploeg van trainer/coach Rolf Schulte. Tot aan de rust bij 12-10 ging het nog redelijk gelijk op en na het wisselen haakte Quintus zelfs nog aan bij 12-11.

Daarna gaf de thuisclub gas en stootte door naar 18-12, 22-15 en 24-17. Toen was al snel duidelijk dat er verder niets te halen viel voor Quintus, dat topschutter Jara Datthijn miste. De pechvogel heeft onlangs toch een zware knieblessure opgelopen en moet onder het mes.

Na het vertrek van Alieke van Maurik en Judith van der Helm (beiden naar VOC) en nu dus de afgescheurde kruisband van Jara Datthijn is Quintus de complete opbouwrij in één klap kwijtgeraakt. Een gemis dat qua schotkracht nauwelijks is op te vangen.

Doelpunten: Phoebe Muller (8), Jill van den Berg (3), Mirthe de Jong (2), Gedy de Raaf (2), Alyssa Schaap (2), Esmee Verbeek (2) en Stacey Zuijderwijk (2).

Het Talententeam van Uni-Verde, het samenwerkingsverband tussen Quintus en VELO, is er niet in geslaagd de landstitel te veroveren. Na de 25-24 thuisoverwinning was Tachos in Waalwijk met 29-22 de sterkste en poetste de eerdere nederlaag geheel weg.

Niettemin kon het team van coach Rick van Ravesteijn en teammanager Jolanda Michielsen terugkijken op een voortreffelijk seizoen. Een tweede plaats voor de A1 junioren direct al in het eerste seizoen is een prestatie om met trots op terug te kijken, al overheerste uiteraard de teleurstelling bij de jeugdige talenten en de staf.

Sam Koppenol was met 6 doelpunten de topscorer, Daan Alleblas (3), Luuk Barendse (3), Timothy Bekker (3), Quinn Roffel (2), Sebastiaan Strijers (2), Youri Schutte, Vin Verbraeken en Sergio Vasseur behoorden eveneens tot de doelpuntenmakers. 

AD SPORT/PETER LOTMAN

De rivaliteit tussen Quintus en VELO is vooral bij de vrouwen groot. Beide teams komen uit in de eredivisie, het hoogste landelijke niveau, en de derby’s staan altijd bol van de spanning. Bij de Talententeams is er daarentegen sprake van nauwe samenwerking. De mannen A-junioren handballen onder de naam Uni-Verde om de landstitel.

De vrouwen gunnen elkaar dus niets, maar onder de bezielende leiding van hoofdtrainer Neso Saponjic hebben Quintus en VELO dit seizoen bij de mannen de handen ineengeslagen. De talenten van beide clubs zijn bij elkaar gebracht onder de naam Uni-Verde en het eerste succes kan al worden genoteerd. De heren A-junioren plaatsten zich door de overwinning op het Limburgse Rapiditas voor de finale om de landstitel.

Het team, getraind en gecoacht door voormalig eerste teamspeler Rick van Ravesteijn en Kai Overkleeft, heeft afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd in Kwintsheul tegen Tachos met 25-24 gewonnen. Komende zaterdag in Waalwijk maken de twee topploegen bij de jeugd uit wie zich het beste Talententeam van Nederland mag noemen.

SAMENWERKING

Saponjic, de hoofdcoach van het eerste mannenteam, is enthousiast over deze ontwikkeling. Hij pleit al jaren voor een verdergaande samenwerking in de Haags/Westlandse regio.

,,Als wij een rol willen gaan spelen in het Nederlandse tophandbal, dan zullen we het op deze manier moeten aanpakken. Er zit veel talent bij beide clubs en door die gasten bij elkaar te brengen, kunnen we meer trainen op niveau en de prestaties vergroten.”

Inmiddels heeft Saponjic ook al diverse jeugdige talenten laten doorstromen naar de hoofdmacht om ervaring in de eredivisie op te doen.

,,Dat de samenwerking direct in het eerste seizoen al dit succes zou opleveren, hadden we niet verwacht. Maar het is wél een bewijs, dat deze aanpak lonend is.”

De gekozen naam Uni-Verde is ontstaan uit het woord Uni om de eenheid uit te stralen en Verde vanwege de groene clubkleuren van beide verenigingen en de verwijzing naar het Westland. Ook bij de opleidingsteams en de B-junioren is de samenwerking doorgevoerd.

Saponjic: ,,Het uiteindelijke doel is één team te formeren dat boven de verenigingen staat en zich op BENE-League niveau kan etaleren. De basis van de beide clubs Quintus en VELO blijft uiteraard gewoon bestaan. De eerste stap is nu gezet en de droom gaat nu verder worden ontwikkeld. Wij streven ook naar samenwerking met de andere clubs uit deze regio.”

TERUGWEDSTRIJD

Het eerste duel van Uni-Verde met Tachos toonde aan, dat de strijd in de landelijke jeugddivisie het aankijken meer dan waard is. Twintig seconden voor tijd pakte het Combinatieteam, mede dankzij de winnende treffer van Quinn Roffel (totaal vijf doelpunten), de volle winst en moet proberen in de uitwedstrijd die krappe marge te verdedigen.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Quintus en Tachos vochten een dubbele strijd uit. De hoofdmacht reisde naar Waalwijk en verloor krap met 32-30 van de thuisclub. In Kwintsheul streden de A1-junioren van beide clubs in de eerste wedstrijd om de landstitel. Het thuisteam van trainer/coach Rick van Ravesteijn won nipt met 25-24. Quinn Roffel zorgde met nog twintig seconden op de klok voor de winnende treffer. Zaterdag in Waalwijk moet Quintus die krappe marge verdedigen om zich landskampioen bij de talenten te mogen noemen.

Van Ravesteijn kon terugkijken op een prima partij van zijn discipelen. De dekking stond als een huis met Sergio Vasseur als defensieve uitblinker. Quinn Roffel op de cirkel en keeper Jop van der Knaap behoorden tot de uitblinkers. Roffel schoot 5x raak en ook Sam Koppenol was 5x succesvol. Sven Teekens scoorde 4x.

De voormalig eerste teamspeler Van Ravesteijn is vol vertrouwen over de terugwedstrijd: ,,Een klein voordeel is óók een voordeel. En Tachos moet eerst nog maar eens van ons zien te winnen”, aldus de optimistische coach.

In de eredivisie speelde vrijwel gelijktijdig het eerste team in Waalwijk en verloor na een prima partij handbal met 32-30. Bij de rust beschikten de Westlanders na 5-5 en 8-9 nog over een 12-13 voorsprong. Coach Neso Saponjic daarover: ,,Een goede eerste helft en dat beloofde wat voor het tweede half uur. Direct na de rust kenden we een korte terugval en kwamen we op een 21-18 achterstand. Dat was jammer en onnodig, want winst had er zeker ingezeten. Ik wilde geen spelers weghalen bij het tweede, omdat die strijden tegen degradatie en ook niet bij de A1 vanwege die kampioenswedstrijd. Maar daardoor waren de wisselmogelijkheden beperkt. ”

Quintus kon, in tegenstelling tot vorige week tegen BFC, weer beschikken over linkshander Marnix Roos en spelbepaler Timo Blom en dat scheelde direct aanzienlijk. Ook Troy Oranje speelde een uitstekende wedstrijd en was met 9 doelpunten goed op schot.

Doelpunten Quintus: Troy Oranje (9), Timo Blom (7), Marnix Roos (6), René de Bakker (4) en Ali Ahmedov (4).

AD Peter Lotman

In de handbalwereld wordt met ontzag gesproken over de Hel van de Heul, het thuishonk van de tophandballers van Quintus in Kwintsheul. Het kan inderdaad spoken in de imposante Eekhouthal, waar de trommelvliezen op de proef worden gesteld als 1300 toeschouwers de thuisclub aanmoedigen. De hal is echter flink verouderd. Een grootscheepse restauratie is aanstaande.

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Dat is in sportief opzicht het verhaal van Kwintsheul, dat slechts 4400 inwoners telt. De plaatselijke sporthal is een kathedraal waar zowel de dames als de heren in de eredivisie acteren. In het in 1978 gebouwde sportgebouw zorgt de galm ervoor dat de aanmoedigingen nog harder klinken. Dankzij het gedegen onderhoud ziet alles er tiptop uit, maar dat is slechts schijn, zegt Maurice van Lis. ,,We zijn hard toe aan een grootscheepse renovatie.”

Badmintonners

Veel Nederlandse sporthallen zijn gemeentebezit. Zo niet in Kwintsheul, waar Quintus eigenaar is en het bezit is ondergebracht in de stichting Sportaccommodatie Quintus. Maurice van Lis is penningmeester. Hij gunt behalve de handballers ook de volleyballers, voetballers, badmintonners en turners van de omni-vereniging een geheel gemoderniseerd onderkomen.

,,Het hele verhaal begon met de sporthalvloer”, zegt Van Lis aan de vooravond van de operatie die 1,7 miljoen euro gaat kosten. ,,Dankzij het goede onderhoud ziet hij er nog goed uit, maar eigenlijk is hij echt op. Als je de vloer van 1400 vierkante meter vervangt, is het vanuit energie-oogpunt verstandig direct vloerverwarming aan te leggen. Dat is veel efficiënter dan de verwarming die nu aan het dak hangt. Als de verwachting uitkomt, besparen we 10.000 kuub gas per jaar.”

Attributen

En als je toch met energiebesparing bezig bent, is het isoleren van het dak, de wanden en nooduitgangen ook geen slecht idee, bedachten de initiatiefnemers van de grootscheepse renovatie. ,,De wanden worden akoestisch afgewerkt met houtpanelen”, vertelt Van Lis. ,,Als gevolg van scherpere veiligheidseisen mogen er geen attributen meer aan hangen. Die moeten we nu apart gaan opbergen. Daarvoor bouwen we aparte bergingen.”

Eekhout Bouw uit Kwintsheul gaat de klus klaren. Op 10 mei begint het werk in de grote sporthal. Dit betekent dat de topsporters de laatste wedstrijden van het seizoen in de tweede, kleinere sporthal moeten afwerken. Half juli moet het werk worden opgeleverd. ,,Op dat moment beginnen de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De handballers beschikken dan over een sportvloer die voldoet aan de hoogste topsportkwalificaties gesteld van NOC*NSF.”

Televisie

De handballers krijgen ook de beschikking over een krachthonk, dat naast de bestuurskamer wordt gebouwd. Voor de toeschouwers wordt het wellicht wennen. De handbalvloer, van oudsher uitgevoerd in de vertrouwde groene clubkleur van Quintus, gaat van kleur verschieten. ,,De grond wordt postduivenblauw”, zegt Van Lis over de hal, waar de afgelopen decennia tal van nationale en internationale topwedstrijden zijn gespeeld. ,,Dat is rustiger. En zeker op televisie is het spel met deze kleur als ondergrond beter te volgen.”

De investering is fors. Maar dankzij een subsidie van de gemeente Westland (vier ton) en een bijdrage voor de verduurzaming van het Rijk is er een substantieel bedrag binnengekomen. ,,Zelf hadden we twee ton in kas”, zegt Van Lis. ,,Ook zamelen we geld in met speciale acties, zoals een groot sponsordiner. Op de bouwbegroting kwamen we 3,5 ton tekort. Daarvoor hebben we een obligatielening uitgeschreven. Binnen een paar weken hebben we al twee ton opgehaald. Dat gaat dus wel goed komen.”

AD regiosport | Tekst: Carel van der Velden

Aanstaande zaterdag 13 april staat de BOT1 op het programma. Om 20:45 uur gaat het fluitsignaal in de Eekhouthal. De strijd om het Nederlands kampioenschap is tegen Tachos A1. Volgend weekend zal de BOT2 om 19:00 uur in Waalwijk plaatsvinden.

Quintus en trainer/coach Rolf Schulte hebben in goed overleg besloten te stoppen met de coaching en training van dames 1 en 2 van de Heulse club. Onder meer persoonlijke omstandigheden liggen ten grondslag aan de gezamenlijke beslissing. De Stichting Topsport Quintus is nog in gesprek met Schulte over een andere taak bij de jeugdopleiding. Zij willen de ervaren oefenmeester graag behouden voor een andere functie.
Schulte was bezig aan zijn eerste seizoen nadat hij interim-trainer Ruud van den Broeck had opgevolgd, die op zijn beurt de tussentijds vertrokken Fred Michielsen tijdelijk waarnam. Schulte had Quintus ook al onder zijn hoede van 2000-2003 en was verder onder meer succesvol werkzaam bij VOC (landskampioen) en SEW (nationale beker).

AD SPORT/PETER LOTMAN

OP DE INZET VAN DE HEULSE SPELERS VIEL NIETS AAN TE MERKEN

Het was bij voorbaat al een zware opdracht voor Quintus tegen koploper BFC. Maar toen in de aanloop naar het duel bleek, dat de twee sterkhouders Marnix Roos en Timo Blom niet van de partij konden zijn, werd de missie vrijwel kansloos. Dat bleek ook wel, want de aanstaande kampioen van de eredivisie won afgetekend met 18-28.

Er viel de jeugdige formatie van trainer/coach Neso Saponjic nauwelijks iets te verwijten. Zonder Roos (werkverplichtingen) en Blom (blessure) is de Heulse ploeg danig verzwakt. Veel jonge gasten én wisselspelers kregen daardoor de kans van Saponjic om hun kunsten te vertonen. Zij deden geweldig hun best, knokten voor elke centimeter, maar dat is niet voldoende om een op volle toeren draaiend BFC in de problemen te brengen.

Op de instelling van de Westlandse spelers viel niets aan te merken. Ook bij een grote achterstand bleven zij proberen er nog iets van te maken. Maar dat was uiteraard niet voldoende tegen de ervaren ploeg van trainer/coach Richard Curfs.

De voormalig topspeler is erin geslaagd een soepel werkende machine te fabriceren. De spelopvatting is prima, de balbehandeling uitstekend en ook over effectiviteit van zijn schutters heeft hij niet te klagen.

Met de gelouterde Martijn Meijer, Jeroen Croonen en Vasco Vonk is dat ook geen wonder.

KAMPIOEN WORDEN

Coach Curfs was na afloop realistisch: ,,Dit was geen graadmeter voor ons. We kregen te weinig tegenstand om ons werkelijke, goede spel te laten zien. Wij willen graag kampioen worden en daarna zien we wel verder. De wedstrijden tegen Houten worden nog lastig genoeg. Maar ik ben tevreden over de manier waarop we deze partij tot een goed einde hebben gebracht. Ik kon verschillende andere spelers de kans geven door ze ook de nodige speelminuten te laten maken. Dat pakte goed uit.”

Zijn collega bij Quintus, Neso Saponjic, was ook niet ontevreden over de verrichtingen van zijn jeugdige discipelen. Zijn blik is nog steeds gericht op de wat verdere toekomst. Daarom krijgen jonge talenten regelmatig de kans in de hoofdmacht. Vaak ook noodgedwongen.

,,Of we nu vierde of achtste worden, maakt me niet zo veel uit. We hadden dit keer twee uitgangspunten: het reserveteam moet in de eerste divisie blijven vanwege de aansluiting. Die ploeg speelde een belangrijke wedstrijd tegen degradatie en daar heb ik dus geen spelers uit gehaald. En de A1-jeugdploeg moet zondag een belangrijke wedstrijd spelen om de finale om de landstitel te halen. Die jonge gasten wilde ik dus ook niet allemaal extra belasten.”

FLINK IMPROVISEREN

Het gevolg was, dat het flink improviseren werd voor Saponjic. Hij heeft een hekel aan verliezen, maar zag wel in dat er geen andere oplossing voor handen was. De jongelingen Luuk Barendse en Dyon de Graaf, die wél de kans kregen, deden dat verdienstelijk. Iets te gehaast in hun spel en bij het afronden, maar dat schrijven we toe aan de spanning en de jeugdige overmoed.

Voor de rest toonden de vaste krachten René de Bakker, Troy Oranje, Ali Ahmedov, Nick Schot, Sven Teekens en Youri Schutte voldoende spirit om er het beste van te maken.

Dat het niet voldoende was om titelkandidaat BFC te verontrusten was geen schande.

Binnen tien minuten was het 2-6, waarna de Limburgers via 8-12 naar de 9-17 ruststand denderden. Na het wisselen liep de schade op van 15-25 naar de 18-28 eindstand.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (**) : BFC zorgde voor een aantal staaltjes fraai combinatiespel. Quintus kreeg complimenten voor de inzet. Maar al met al was het een duel dat niet erg kon boeien vanwege het grote krachtsverschil.

Scheidsrechters (***): Ook voor André Hommen en Laurens van Kessel viel er weinig eer te behalen. Niettemin floten zij een prima partij. Maar dat mag ook wel worden verwacht van een koppel dat ook BENE-League wedstrijden tot een goed einde brengt. Ze hielden de lijn consequent vast en waren op dreef met de voordeelregel.

Doelpunten Quintus: Nick Schot (4), Ali Ahmedov (4), Youri Schutte (2), Luuk Barendse (2), Xander Naaktgeboren (2), Sven Teekens (1), René de Bakker (1), Troy Oranje (1) en Dyon de Graaf (1).

Doelpunten BFC: Jeroen Croonen (6), Vasco Vonk (5), Mika de Wilde (5), Martijn Meijer (4), Ryan Houben (2), Alain Eurelings (2), Stef Schoonbrood (1), Lou Peters (1), Koen Vliegen (1) en Ivan Schoolmeesters (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

X