GEEN SPRAKE VAN DERBYSFEER EHC-QUINTUS
De 14-37 overwinning van coach Neso Saponjic en zijn adepten is indrukwekkend, maar veel
waarde wil men er in Kwintsheul ook niet aan hechten. EHC, met nul punten onderaan, zit in
de hoek waar de klappen vallen en kon op geen enkele manier tegenstand bieden. Via 2-7 en
4-13 was het bij de rust al 7-19. Een voorspong die in het tweede half uur verder werd
uitgebouwd naar 10-27 tot de voor de thuisclub desastreuze eindstand.
Van een streekderby was dus totaal geen sprake. Meest opvallende feit was dat keeper Timo
Geers in het doel bij Quintus een hoofdrol vervulde en werd uitgeroepen tot Man-van-de-
Wedstrijd. Tot voor kort keepte de talentrijke doelman nog bij EHC, dat hij met zijn reddingen
dus nogal pijn deed…

Xaveer Obbens, sinds kort de nieuwe trainer/coach van de club uit Leidschendam-Voorburg,
blijft realistisch én de moed erin houden. ,,Strijders geven niet op”, aldus Obbens die in het
verleden zelf altijd voorop in de strijd ging als speler.
EHC miste nogal wat basisspelers, onder wie Lennart Oorburg, Jury van Vliet en Zijad
Dzidic. Dat maakte het er niet makkelijker op. Obbens kwam zelf nog binnen de lijnen, omdat
ook een aantal spelers niet optimaal fit waren. Kylian van Vliet speelde ondanks een blessure
een puike wedstrijd volgens zijn coach.


Doelpunten Quintus: Jorian Baauw (7), Nick Schot (6), Max van Zijderveld (6), Dyon de
Graaf (5), Marnix Roos (4), Youri Schutte (3), Sven Teekens (2), Timo Blom (2), Troy Oranje
(1) en Ques Canninga (1).

De vrouwen van Quintus konden aanvankelijk thuisclub SEW aardig bijbenen en namen zelfs
een 6-7 voorsprong. Daarna pakte SEW toch het initiatief en bouwde gestaag via 13-9 aan de
18-12 voorsprong bij de rust. Te veel technische fouten en mislukte schoten braken Quintus in
die fase op.
In het tweede half uur kwam de Heulse ploeg bij 25-22, 26-24 en 27-25 nog knap dichterbij
door de uitblinkende Jill van den Berg en Jara Datthijn, maar met een eindsprintje pakte SEW
toch met 35-28 de volle winst.
Doelpunten Quintus: Jill van den Berg (7), Jara Datthijn (5), Stacey Zuiderwijk (5), Tess van
der Knaap (3), Mirthe de Jong (2), Esmee Verbeek (2), Alyssa Schaap (2), Sanne van de
Arend (1) en Phoebe Muller (1).


AD SPORT/PETER LOTMAN

Wij zijn als sponsorcommissie verheugd mede te delen, dat afgelopen zaterdag Martijn de Brabander van De Brabander Schilderwerken uit Poeldijk en Roel de Bakker namens de sponsorcommissie een contract heeft getekend als nieuwe bordsponsor van HV Quintus.

Met oog voor detail, zetten onze vakmannen bij iedere klus het beste resultaat neer. We zijn resultaatgericht en krijgen alles voor elkaar. Waar een wil is, is een weg. Dat is de Brabander Schilderwerken.

Als Quintus handbal bedanken wij onze sponsor in de getoonde vertrouwen en kijken we uit naar een goede samenwerking.

Ook interesse om onze mooie club te helpen, neem contact op met sponsorcommissie@quintushandbal.nl

Ard van Wingerden is genomineerd voor de Westlandse sportvrijwilliger van het jaar. Samen met nog 2 andere kandidaten Richard Poot en  Richard Lagerwij maakt onze Ard kans. Bij deze prijs gaat het erom wie de meeste stemmen krijgt van het publiek. Stem dus massaal op Ard via  www.wos.nl/sportvrijwilliger.

De mannen van Quintus wonnen met 21-26 in Eindhoven van PSV, ,,maar daar is ook alles mee gezegd”, gaf coach Neso Saponjic eerlijk toe. Zonder Ricardo Holman en Jelle Melkert miste de Heulse club nogal wat kracht en lengte in het centrale verdedigingsblok. Toen ook nog de lange en sterke Marnix Roos met een blessure uitviel in de eerste helft, werd het helemaal improviseren voor Saponjic.

Quintus bereikte toch de 13-17 voorsprong bij de rust, maar die had veel hoger moeten uitvallen. ,,Te weinig initiatief vanuit de dekking en te gehaast spel in de aanval”,  waren de oorzaken volgens de ontevreden coach.

In de tweede helft pakte Quintus aanvankelijk de zaken energieker aan en met een sterk keepende Cas van der Harst kwam het op 14-24. PSV slaagde er negentien minuten niet in om te scoren. In plaats van die goede lijn door te trekken, maakte Quintus te veel technische fouten en kreeg bovendien een aantal onnodige tijdstraffen. Door te gehaast de aanvallen op te zetten en af te ronden, kreeg PSV de gelegenheid om terug te knokken naar de marginale 21-26 eindstand.

Doelpunten: Nick Schot (5), Timo Blom (4), Youri Schutte (4), Marnix Roos (3), Troy Oranje (2), Ali Ahmedov (2), Vince Zwirs (2), Sam Koppenol (2), René de Bakker (1) en Roan Schalkoord (1).  

AD: Peter Lotman

Beste ouders, spelers en speelsters,

Talentontwikkeling

Bij HV Quintus speelt talentontwikkeling (TO) al jaren een centrale rol. De vereniging wil graag in de jeugd de basis leggen voor de prestaties van de seniorenselecties. Dit valt natuurlijk niet mee voor een “dorpsclub” als Quintus. Daarom is Quintus altijd een open vereniging, die talenten uit de regio graag de kans biedt om in te stromen bij de jeugdselecties van HV Quintus, om zo hun talent of ambitie door te ontwikkelen. We denken hierbij aan de leeftijdsgroep 12-16 jaar.

Ambitieuze handballers en handbalsters willen we als club zo graag helpen hun sportieve doelen te realiseren. We zijn ons bewust dat we als club daarbij soms ook maar een tussenstation kunnen zijn in zijn of haar handbal loopbaan. Sommige van de talenten zijn uitgegroeid tot A-internationals of hebben hun loopbaan voortgezet in als prof in het buitenland. Bij het afgelopen WK waren er 5 speelsters in de Oranjeselectie (Yvette Broch, Kelly Vollebregt, Kelly Dulfer, Tamara Haggerty en Rinka Duindam) opgenomen, die ook het Quintus shirt hebben gedragen. Yvette en Kelly hebben zelfs hun hele jeugd bij onze club gespeeld.

Voorwaarde voor TO is een goed programma en een goede trainingsgroep. Daarin kan de club steunen op ervaren gediplomeerde opleiders. In het programma is er ook aandacht voor specialisatietraining (keepers, opbouw, hoeken, cirkel), fysieke training (loopscholing en kracht) en taktische scholing (toernooien, theorie en video). Basis van TO en tophandbal is plezier in waar je mee bezig bent.

Uitgangspunt van het TO-beleid van Quintus is dat het talentvolle spelers en speelsters eigenaar zijn van hun eigen talent. We proberen als trainers ook mee te denken over de balans in programma tussen belasting en belastbaarheid. We proberen daar binnen ook ruimte te laten voor vereniging overstijgende trainingen (Handbalscholen, Oranjeselecties).

Proef trainen.

In de maanden januari, februari en maart bieden wij ambitieuze talentvolle spelers en speelsters graag de gelegenheid om vrijblijvend driemaal mee te trainen en te verkennen of hij/zij het niveau heeft om door te groeien naar de top en zich thuis voelt bij onze club.

Na de drie “proeftrainingen” volgt er een gesprek, waarin onze trainers de mogelijkheden van speler of speelster (zoon/dochter) binnen onze vereniging zullen aangeven.

Voorwaarde om deel te mogen nemen aan deze proeftrainingen is dat de eigen vereniging en hun trainer hiervan op de hoogte zijn. Trainingen of wedstrijden van de eigen vereniging gaan in de periode van “proef trainen” altijd voor.

Heeft Uw zoon of dochter belangstelling voor deze proeftrainingen bij Quintus handbal, dan verzoeken we U hem of haar aan te melden op website van Quintus handbal (www.quintushandbal.nl) door onder “vereniging” voor “lidmaatschap” en daarbij voor “proef trainen te kiezen”. Verder moeten daar: Naam, geboortejaar en huidige vereniging, team en contact gegevens ingevuld worden. Wij zullen dan reageren wanneer hij/zij kan aansluiten bij een reguliere training.

Omdat de verenigingen vermoedelijk in april al bij het NHV hun teams moeten aanmelden voor de competitie, adviseren we ouders van jeugdspelers en speelsters, die een overstap overwegen, al in maart een beslissing te nemen en dit kenbaar te maken.

Namens Quintus handbal

Jan van Kester, Menno de Klerk, Neso Saponjic en Britt Maarschalkerweerd

De grote vraag bij Quintus tegen Volendam was vooral hoe coach Rolf Schulte en zijn team het plotselinge, tussentijdse vertrek van Judith van der Helm hadden opgevangen. De sterke schutter maakte de overstap naar VOC Amsterdam en dat was na Alieke van Maurik de tweede opbouwspeelster die de Heulse club kwijt raakte aan de titelkandidaat. De supporters werden gerustgesteld, want andere speelsters stonden nu op en namen het scoren over van de vertrokken Van der Helm.


Zo maakten Jara Datthijn en Phoebe Muller (beiden zeven doelpunten) indruk met hun scorend vermogen. Zij zorgden samen met Esmee Verbeek en Mirthe de Jong voor de snelle 11-6 voorsprong. De 17-12 ruststand kwam mede tot stand dankzij Lynn Zwinkels, Tess van der Knaap en Jill van den Berg.


Ook in het tweede half uur bleef Quintus de bovenliggende partij en hield het Volendam, van trainer/coach Zsigmond Makay, in de tang. Stacey Zuiderwijk liet zich met drie doelpunten op rij nadrukkelijk gelden en met Jara Datthijn, Mirthe de Jong, Phoebe Muller en Alyssa Schaap hield de thuisploeg het slot stevig op de deur: 35-25.

Doelpunten: Jara Datthijn (7), Phoebe Muller (7), Jill van den Berg (5), Stacey Zuiderwijk (4), Mirthe de Jong (3), Esmee Verbeek (2), Tess van der Knaap (2), Alyssa Schaap (2), Nina Koers (1), Lynn Zwinkels (1) en Lieke van Zundert (1).


AD SPORT/PETER LOTMAN

In vervolg op het Kerstrapport hebben we een favoriet team samengesteld met spelers van de regioclubs uit de eredivisie. Voor elke positie kozen we in het All Star Team een speler van Quintus, Hellas of WHC/Hercules die de eerste seizoenshelft indruk heeft gemaakt. Helaas viel EHC deze ronde buiten de boot wat betreft de meest opvallende spelers.

Een dergelijke verkiezing is altijd een tikkeltje subjectief, omdat we geen punten kunnen geven zoals bij een jurysport. Voor sommige posities kwamen ook meerdere spelers in aanmerking, maar we hebben uiteindelijk na een zorgvuldige afweging deze keuze gemaakt. We realiseren ons dat de lezer wellicht de voorkeur geeft aan een andere speler. We hebben echter naar beste eer en geweten gehandeld. Voor een nóg betere begripsvorming hebben we een korte motivatie gegeven per individuele speler.

BESTE KEEPER:  STORM BOLMAN (HELLAS)
Bolman blijft voor ons de onbetwiste nummer 1 in deze regio. De jonge doelman pakte weer veel punten voor Hellas en werd regelmatig uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speler met een hoog stoppercentage. Hij is rustig en kan het spel goed lezen. Klasse keeper!

LINKERHOEK:  TIM FRENK (WHC/HERCULES)
Technisch vaardige speler met een mooie stijl die na zijn verblijf in het buitenland weer snel een vaste plaats heeft veroverd in de hoofdmacht. Scoort met overzicht en slaagt erin goed te variëren met snoeiharde schoten in de kruising ‘hangend’ in de lucht en subtiele lobjes. Ook trefzeker vanaf de strafworpstip.

LINKEROPBOUW:  TIMO BLOM (QUINTUS)
Blom is opnieuw bezig aan een ijzersterk seizoen. We hadden hem ook kunnen nomineren voor de middenopbouw. Op die positie is hij ook goud waard. Sterke schoten, knappe passeerbeweging en befaamd om zijn no-look passes. Ook in de dekking van grote waarde. Dragende kracht van Quintus deze competitie.

MIDOPBOUW:  KEVIN PRONK (HELLAS)
Een ogenschijnlijk flegmatieke speler, maar met veel techniek, schotkracht én inzicht. Kan zelf makkelijk scoren, maar ook ploeggenoten subtiel vrijspelen. Als hij er niet bij is, merk je direct het gemis in het team. Altijd een genoegen om hem aan het werk te zien. Hij is ‘uitwisselbaar’ met Timo Blom op de linkeropbouw, maar we willen ze allebei in het Sterrenteam.

RECHTEROPBOUW:  ROOS (QUINTUS)
Wat een geweldig schot zit er in die linkerarm! Hij kan met zijn acties Quintus vaak over het dode punt helpen. Maar hij probeert ook altijd zijn medespelers in stelling te brengen. Verdedigend een onmisbare schakel in het solide middenblok. Een waardevolle versterking voor coach Saponjic!

RECHTERHOEK:  YOURI SCHUTTE  (QUINTUS)
Een linkshander met een beheerste afronding. Hoog, laag, stuit, lob, Schutte heeft alle varianten in zijn arsenaal. Ook de strafworpen zijn bij hem in goede handen dankzij de koele afronding. Een technisch begaafde speler die zijn plek in de hoofdmacht veroverd heeft. Blijft onder alle omstandigheden ogenschijnlijk rustig. 

CIRKELLOPER:  JONAH BAAK (WHC/HERCULES)
Hij werd noodgedwongen nog wel eens op andere posities ingezet, maar voor ons is hij dé meest aangewezen cirkelspeler. Goed bereikbaar voor zijn ploeggenoten, vangvast, trefzeker in de afronding en makkelijk draaiend. Ook in de break-out van grote waarde. Een slimme speler met veel variatie, die óók een juiste sper kan zetten voor zijn medespelers.

BESTE VERDEDIGER:  MITCH GIEZEMAN (WHC/HERCULES)
Hij staat als een blok beton in de verdediging en is één van de powerboys van het Combinatieteam. Hij is nauwelijks van zijn stuk te brengen. Kan ook steeds meer de defensie dirigeren. Een uiterst betrouwbare centrumverdediger. Vanaf de eerste competitiedag in topvorm. Prima timing om de tegenaanval te neutraliseren.

GROOTSTE TALENT:  STEN MAAS (WHC/HERCULES)
17 jaar pas, maar gezegend met een fluwelen linkerarm. Hij kan vanuit de rechterhoek elke bal er loepzuiver inschieten. Dan weer hoog of laag en vervolgens met stuit kort of lang. Veel potentie voor dit Jong Oranje talent. Oogt koel en lijkt alle facetten van een trefzekere hoekspeler te beheersen. Ook kan hij omkomen vanuit de hoek en vanaf de opbouw scoren. 

BESTE TRAINER/COACH:  RICHARD RIJKENS (HELLAS)
Rijkens heeft onder moeilijke omstandigheden toch weer een prestatief team op de been gebracht. Hij kreeg vrij plotseling de volledige technische leiding in handen en moest omgaan met een behoorlijke transformatie na het stoppen van een handvol basisspelers. Knap hoe hij met een jonge, onervaren ploeg zo veel punten heeft vergaard. En ook het vertoonde spel is het aankijken meer dan waard.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X