Quintus, het toneel van sportieve pracht,

Waar handballevens worden samengebracht.

Senioren strijden met hart en kracht,

In elke match die hoop en glorie bracht.

Jonge talenten, jeugd aan de top,

Bouwend aan dromen, zonder stop.

Met passie en vaardigheid in elke zet,

Klaar om te schitteren, vastberaden en net.

Plezier weeft door elke wedstrijd heen,

Gedeeld door allen, ongezien.

Quintus, trots op elke zege en verlies,

want in handbal schuilt de ware levensvreugde.

Met fierheid dragen zij de clubnaam,

Een bron van inspiratie, een baken, een faam.

Quintus’ handbaltrots, levendig en vrij,

Een club vol glorie, zij aan zij.

We wensen jullie allemaal hele fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar.
Namens het handbalbestuur en het bestuur van Stichting Tophandbal Quintus (STQ)

Nieuwjaarsreceptie

Op zondag 14 januari wordt de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden voor de gehele OMNI-vereniging. Vanaf 16.00 uur ben je van harte welkom en toosten we met elkaar op het nieuwe sportieve jaar. Deze gezellige middag geeft de gelegenheid om met elkaar bij te praten niet alleen met mensen van de handbal en voetbal, maar ook van de andere sporten. Iedereen is welkom of je nu vrijwilliger, sporter, ouder enz. bent,  iedereen die Quintus een warm hart toedraagt is van harte uitgenodigd. De nieuwjaarsreceptie duurt tot ongeveer 18.00 uur. 

Vrouwen doen het goed; mannen gelijkwaardig in subtop

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen is de winterstop aangebroken. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs het tot nu toe hebben gedaan. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een cijfer op het Kerstrapport.

Quintus vrouwen (4e)

Rolf Schulte is er als nieuwe trainer/coach in geslaagd de juiste snaar te raken bij de vernieuwde, jonge ploeg. Zijn visie past heel goed bij de selectie en bij de club als geheel. Er wordt minder druk gevoeld om fouten te maken en dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de jonge meiden sneller is gegaan dan verwacht. Schulte heeft met zijn speelsters vriend en vijand positief verrast met het onbevangen spel. 

Coach Rolf Schulte: ,,Ik ben gestart met een super jonge ploeg nadat de meer ervaren speelsters waren gestopt of vertrokken. Daardoor waren de verwachtingen niet zo hoog. Grootste verandering is het weer samen trainen van het eerste en het tweede team en de invoering van een gestructureerd krachttrainingsprogramma. Al snel bleek dat de ploeg erg gretig en leergierig is. Ik probeer steeds een beetje meer de regie over te dragen aan de speelsters zelf, omdat ze die zelfredzaamheid in het veld ook nodig hebben. Ik moedig bewust het uitproberen aan. Beter een verloren duel dan een ontweken duel, want daar leer je niks van. De ploeg gaat heel goed met de eigen verantwoordelijkheid om. 

Voor de tweede helft van de competitie is het verder bouwen om het dynamische aanvalsspel en het compacte verdedigen langer te kunnen vasthouden.”

Schulte geeft zijn team een 7.5 voor de prestaties en voor de ontwikkeling een 9. Wij houden ons nog even bij de huidige prestaties en kunnen ons vinden in de 7.5.

CIJFER: 7.5

Quintus mannen (5e)

Quintus startte voortvarend met een serie fraaie overwinningen en een eerste plaats. Daarbij moet wel worden aangetekend, dat de tegenstanders in die periode vooral uit het rechterrijtje kwamen. Daarna volgde wat tegenslag met blessures, maar het spel was met de aanwinsten Marnix Roos en (later ook nog) Ricardo Holman én de uitblinkende Timo Blom het aankijken meer dan waard. De top-5 blijft het streven, maar als het aan de ambitieuze Saponjic ligt wordt dat de top-3.

Coach Neso Saponjic: ,,We hebben de selectie groter en gezonder gemaakt voor dit seizoen en de staf verdubbeld. Tevens zijn we onze faciliteiten steeds aan te verbeteren. De trainingen zijn intensiever geworden. Sommige spelers hebben zich goed doorontwikkeld en spelen een grotere rol dan voorheen. Het doorschuiven van negen A-junioren bleek een grote aanwinst voor de selectie. Nu is het belangrijk om nog meer te werken aan het smeden van een team en de speldiscipline te verbeteren. Er zit nog veel rek in deze groep, maar we zijn ook bezig met versterkingen van buitenaf met het oog op de toekomst. Een mogelijke doorgang naar de BENE-League blijft in de komende twee seizoenen een doelstelling.”

Saponjic geeft vanwege de vele ups en downs zijn team een 7. Een cijfer dat ook wij, twee tiende punt hoger, realistisch vinden.

CIJFER: 7.2        

AD SPORT/PETER LOTMAN

QUINTUS (M)
De mannen van Quintus boekten een uitstekende 32-39 overwinning bij Opleidingsteam Volendam.
Via 5-7, 9-11, en 13-18 brak de rust aan met 16-23. In het tweede half uur behield het team van coach
Neso Saponjic steeds een voorsprong bij 22-29, 29-34 tot de uiteindelijke 32-39 overwinning. Met
Marnix Roos en Timo Blom als uitblinkers.
Een mooie jaarafsluiting voor de tevreden Saponjic en zijn mannen. ,,Een goede wedstrijd zowel
aanvallend als verdedigend. Een echte teamprestatie en ik heb iedereen kunnen inzetten. We hebben
met deze laatste spurt toch nog de top-5 kunnen halen. Als alle spelers in het nieuwe jaar weer gezond
en fit zijn, kunnen we in het tweede deel nóg meer resultaat behalen.
Doelpunten: Marnix Roos (12), Youri Schutte (6), Timo Blom (5), Nick Schot (4), Vince Zwirs (4),
René de Bakker (3), Ali Ahmedov (2), Sam Koppenol (2) en Jorian Baauw (1).
Marnix Roos, die een voortreffelijke partij speelde, werd uitgeroepen tot Man-of-the-Match.

QUINTUS (V)
De vrouwen van Quintus pakten in een doelpuntenfestijn met 36-43 de volle winst bij
DSVD. Bij de rust was het nog 20-20 en viel er geen winnaar te voorspellen. In het tweede
half uur sloeg de formatie van coach Rolf Schulte bij 28-28 de slag. Esmee Verbeek, Phoebe
Muller en Jara Datthijn zorgden voor 28-31 en die marge bouwde Quintus daarna verder uit.
Opnieuw Jara Datthijn, Mirthe de Jong, Tess van der Knaap en Judith van der Helm schoten
hun ploeg naar 30-35 en daarmee was de beslissende kloof geslagen.
Doelpunten: Judith van der Helm (11), Jara Datthijn (9), Esmee Verbeek (5), Tess van der
Knaap (5), Mirthe de Jong (4), Phoebe Muller (3), Jill van den Berg (3), ) Alyssa Schaap (2)
en Sanne van den Arend (1).

Tekst: Peter Lotman/AD Sport

——————————————————————————————————————–

WINST IN TWENTE

Dames 2 had dit weekend te kampen met wat onderbezetting. Gelukkig waren er speelsters van onze A in de gelegenheid om voor deze wedstrijd bij te springen.

De tegenstanders voor deze wedstrijd waren de speelsters van ZVBB’21 te Borne. ZVBB’21 stond net één plaats hoger op de ranglijst. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te worden. Na het startsignaal was het vooral wennen aan elkaar. Na 20 minuten was de stand 6-7 en bij rust 9-11. Nadat iedereen weer fris na de rust aan de wedstrijd begon, kwam ZVBB’21 dichterbij en was er zelfs een achterstand van drie punten. Gelukkig kwam het halverwege de tweede helft gelijk bij een stand van 18-18. De teams bleven de hele wedstrijd dicht bij elkaar, maar Quintus kon de wedstrijd toch naar zich toetrekken en won met 23-25. Door deze overwinning hebben ze nu de TOP 10 bereikt! Klasse, Dames!

In het nabijgelegen Deurningen streed Dames 1 tegen DSVD. Zij wonnen overtuigend ook twee punten en zo konden vier punten meegenomen worden naar Kwintsheul. De Kerststemming zat er tijdens de reis goed in. Lekker om zo de kerstdagen in te gaan.

STERKE EERSTE HELFT BEZORGT DE WESTLANDERS DE OVERWINNING

Een heerlijke wedstrijd! De streekderby tussen Quintus en Hellas was niet van het allerhoogste technisch niveau, maar daardoor viel er juist veel te genieten. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken de Westlanders met 29-26 de overwinnaar. Met bij Hellas keeper Storm Bolman als uitblinker en bij Quintus spelbepaler Timo Blom.

Het was een duel met een merkwaardig spelverloop. De thuisclub begon met een overrompelings-offensief en stond binnen tien minuten op een 5-1 voorsprong. Het was, dat de Haagse goalie Storm Bolman nog een handvol vrije schoten stopte, anders was de partij toen al beslist. Hellas herstelde zich enigszins, waarbij het opviel dat krachtmens Ricardo Holman drie keer fraai scoorde maar de rest van de partij droog bleef staan. Datzelfde gold trouwens voor topschutter Marnix Roos, die de openingstreffer binnenschoot, maar daarna geen kans meer kreeg van de Haagse verdedigers.

Bij Quintus werd het scoren overgenomen door de uitblinkende Timo Blom. Zijn aanjagende kwaliteiten waren opnieuw fenomenaal en zijn afronding na weergaloze passeeracties doeltreffend. Soms vraag je je wel af of hij af en toe niet een tikkeltje moet temporiseren. Hij gaat maar door in een hoog tempo richting het vijandelijke doel. Soms zelfs te snel voor zijn ploeggenoten.

BEHEERST SCOREND

Ook de altijd beheerst scorende Youri Schutte was bij de Heulse formatie weer het aankijken meer dan waard. De strafworpen schiet hij zó beheerst en gevarieerd binnen, dat de keepers er nauwelijks kijk op hebben. En dit keer liet hij ook zien, dat hij van oorsprong een linkshandige opbouwer is. Zijn sprongschot was van grote klasse.

Blom, Schutte en de snelle Vince Zwirs zorgden ervoor dat de 18-11 voorsprong bij de rust de zorgen had weggenomen bij coach Neso Saponjic.

Waarbij de Westlanders een spetterende eerste helft afsloten met een perfecte ‘Fliegende Göppinger’ aangespeeld door René de Bakker en afgerond door, wie anders, Timo Blom.

Stelde het team van coach Richard Rijkens daar dan niets tegenover? Jazeker wel, maar dan vooral in het tweede half uur. Pas bij 21-13, in de zesde minuut, kwamen de Hagenaars in hun ritme. Tot die tijd werden ze knap in de tang gehouden door de sterke Westlandse verdediging. Thierry van Zundert, Thomas Beltman, Michael Pronk en broer Kevin zorgden met fraaie doelpunten voor 21-17. En plotseling geloofden ze er weer in. Toen vervolgens drie spelers van Quintus achter elkaar naar de strafbank werden gestuurd, leken de rapen gaar.

GEMISTE AANSLUITING

Dat was hét sein, zo leek het, voor Hellas om de aansluiting te vinden. Maar juist de thuisclub scoorde door Timo Blom en Nick Schot tweemaal. Dat mocht Hellas zich aanrekenen, want met zo’n numerieke meerderheid in de dekking mag dat niet gebeuren.

Toch kropen de Hellenen toen alles weer ‘normaal’ was dichterbij. Kevin Pronk en Olivier Beltman zorgden voor 25-23 en ook in die fase stond Storm Bolman weer paraat om de nodige schoten te pareren.

Bij 26-24 brachten Ali Ahmedov en René de Bakker wat lucht: 28-24. Ook doelman Cas van der Harst liet toen zijn kwaliteiten zien. Met de break van de snelle Vince Zwirs was het bij 29-24, met nog één minuut op de klok, gedaan. De doelpunten van de prima spelende beide Thierry’s (Van Zundert en Van Zielst) brachten alleen nog de einstand op een keurige 29-26.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Ondanks dat er nogal wat mis ging, was het tóch een boeiend spektakel. Prachtige doelpunten, flitsende acties, maar ook opvallende missers en merkwaardige technische fouten. Die mankementen namen de toeschouwers graag op de koop toe.

Scheidsrechters (***): Steffan van Laarhoven en Sjoerd Thijssen floten eigenlijk op de manier zoals de spelers van beide teams handbalden. Hoog tempo, veel heen en weer, geen moment rust en heel doelgericht. Daardoor verliep de partij hectisch en was het misschien goed geweest om af en toe even stoom te laten afblazen. Zij zaten er met hun veertien tijdstraffen wel vanaf het begon kort bovenop.

Doelpunten Quintus: Timo Blom (8), Youri Schutte (7),  Ricardo Holman (3), Vince Zwirs (3), Nick Schot (2), Ali Ahmedov (2), Jorian Baauw (2), René de Bakker (1) en Marnix Roos (1).

Doelpunten Hellas: Olivier Beltman (7), Thierry van Zundert (4), Kevin Pronk (3), Thierry van Zielst (3), Michael Pronk (2), Thomas Beltman (2), Dave Uijtdewillegen (2), Joey van Dalen (2) en Yannick van Zundert (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

Na een goede voorbereiding, was er gelijk vanaf het begin een fris en snel spel. De eerste twee doelpunten werden door SEW gemaakt. Daarna zette Quintus de achtervolging in en konden de dames langs zij komen. In deze fase werden er twee penalties gegeven, die Quintus mooi wist te verzilveren. Vanaf elke positie werd er goed gescoord en door het samenwerken in de dekking, werden veel acties van SEW afgestoten. Bij de eerste time-out, halverwege de eerste helft, stond het 11-7 en na 30 minuten kon Quintus met een mooie stand van 15-9 de rust in. In de tweede helft liep Quintus zelfs uit tot een verschil van 9 doelpunten. SEW kwam daarna dichterbij, maar het eindresultaat van 28-21 geeft weer dat Quintus een goede partij heeft neergezet en een mooie overwinning heeft behaald.

Het enthousiaste thuispubliek was volop aanwezig, wat natuurlijk altijd erg leuk is. Bedankt voor de support!

RICARDO HOLMAN EN THIERRY VAN ZUNDERT ZATERDAG EVEN GEEN VRIENDEN

Ze kennen elkaar al vanaf hun geboorte. Ricardo Holman (net 29) en Thierry van Zundert (bijna 29) zijn boezemvrienden. Ze zijn altijd met elkaar opgetrokken, maar zaterdag zijn ze even geen vrienden. Dan staan ze tegenover elkaar in de altijd beladen derby tussen Quintus en Hellas.

Die vriendschap dateert dus al vanaf hun jongste jeugd. Hun vaders René van Zundert en Arold Holman handbalden óók en zijn al vrienden sinds ze op de basisschool zaten. Sindsdien komen ze bij elkaar over de vloer. ,,Vandaar dat wij elkaar kennen sinds dat we baby’s waren”, vertelt Thierry van Zundert. ,,We hebben talrijke verjaardagen, vakanties en feestdagen samen meegemaakt.” ,,Lekker kanoën en allerlei sportieve dingen doen”, vult Ricardo Holman aan. ,,Altijd bezig en altijd heel gezellig.”

Ricardo zette de eerste handbalpasjes bij Rowah in Waddinxveen. Naderhand stapte hij over naar de A-jeugd bij Hellas waar Thierry al speelde. Samen werden ze Nederlands kampioen in het seizoen 2011/2012. ,,Een ongelofelijk mooi moment, dat we nooit zullen vergeten”, zeggen ze in koor. Daarna handbalden ze in de hoofdselectie van Hellas totdat Ricardo er op zijn 26e jaar mee stopte. ,,Het was tijd voor andere zaken. Ik heb toen drie jaar op een lager niveau bij de Meeuwen in Rotterdam gespeeld.”

Totdat zijn vroegere trainer bij Hellas, Neso Saponjic, hem overhaalde naar Quintus te komen waar hij inmiddels de technische leiding had. ,,Het goede contact met Neso, die er ook voor mij was in moeilijke tijden, gaf daarbij de doorslag”, vertelt Holman.

DIEPTEPUNT

Die moeilijke tijd van zijn handbalvriend herinnert ook Thierry van Zundert zich nog goed. ,,Ricardo was nauwelijks in staat om te sporten vanwege de ziekte van Pfeiffer. Dat was voor hem echt een dieptepunt. Toen heeft hij laten zien, dat hij goed met tegenslagen kan omgaan. Een doorzetter, die wanneer hij een doel voor ogen heeft, zich daar op kan focussen tot hij dat doel heeft behaald.”

Op zijn beurt omschrijft Holman het karakter van Van Zundert. ,,Thierry is super spontaan en je kunt hem overal makkelijk bij hebben. Een fijne gast, die energiek is en optimistisch. Ook is hij typisch een teamspeler met wie het prettig was om samen in één ploeg te handballen.”

Handbaltechnisch verschillen de beide vrienden nog al van elkaar. Ricardo Holman is de man met het keiharde schot en iemand die beschikt over veel kracht dat hem goed van pas komt in het middenblok van de verdediging.
Thierry van Zundert daarentegen moet het vooral hebben van zijn snelheid, techniek en onweerstaanbare val/knikworpen. ,,Die zijn van hoogstaand niveau”, geeft Holman toe. ,,Ik moet het van mijn kracht hebben en ga aanvallend vanaf de opbouw graag de confrontatie aan. Dat komt ook, omdat ik fanatiek ben en een hekel aan verliezen heb.”

Dat laatste komt mooi uit, want als ze zaterdag in de derby Quintus-Hellas (20.45 uur, Kwintsheul) tegenover elkaar staan, gaat het alleen maar om winnen bij de beide sportmensen. Ze kijken allebei met veel plezier uit naar de krachtmeting.

STRIJDLUST

,,Altijd bijzonder die wedstrijden tussen ons”, zegt Van Zundert. ,,Dat komt, omdat Hellas en Quintus goed handbal spelen, maar qua speelstijl toch erg verschillen. Kwalitatief goed handbal en veel strijdlust zorgen altijd voor een spetterende partij.” ,,Het zal ook spannend worden”, verwacht Holman. ,,De wedstrijd motiveert ons behoorlijk. Wij presteren wisselend. Hebben goede partijen gespeeld, ook tegen sterke teams, maar die leverden soms net geen punten op. Ik verwacht, dat we de tweede seizoenshelft de overwinningen naar ons toe gaan trekken. Zaterdag zou een mooi begin zijn.”

De strijd aangaan met elkaar, beschouwen de twee vrienden toch wel als bijzonder. Holman: ,,Het zal even wennen zijn, omdat we het nu tegen elkaar opnemen. Maar ik probeer het te benaderen als een gewone wedstrijd met Thierry als tegenstander zoals ieder ander.” En Van Zundert: ,,Zodra het eerste fluitsignaal klinkt, ben ik alleen maar met de wedstrijd bezig. Dan is het ons team versus het andere team. Wie er dan tegenover mij staat, kan ik in het veld loslaten. We zullen altijd vrienden blijven, al is hij zaterdag óók mijn tegenstander.”      

AD SPORT/PETER LOTMAN

Quintus HS1 speelde aanvankelijk een stroeve eerste helft tegen Dynamico. Dat resulteerde in een krappe 13-12 bij de rust. Te veel schoten waren te scherp en belandden op de paal en de lat. Na het wisselen trokken de mannen van coach Neso Saponjic de touwtjes wat strakker aan en dat leverde uiteindelijk een ruime 35-22 overwinning op. In de tweede helft begon het te lopen bij de Heulse formatie. De combinaties lukten beter en ook de verdediging opereerde meer als een hecht blok.

Timo Blom onderscheidde zich als spelverdeler, waarbij opnieuw duidelijk werd dat hij over ruim voldoende inzicht beschikt om die rol optimaal te vervullen. Naast hem was schutter Marnix Roos nauwelijks af te stoppen door de verdedigers uit Oss. Ook Youri Schutte was met zijn precisie-schoten uit de rechterhoek uitstekend op dreef.

Keeper Sem Ekering was in de laatste twintig minuten een voortreffelijke sluitpost achter de sterke defensie. Hij werd uitgeroepen tot de Man-of-the-Match.

Coach Saponjic tevreden: ,,Een heel lekkere overwinning die goed is voor het team. Naast de ervaren Timo en Marnix kregen nog acht jonge A-junioren een kans in de selectie. Dus dat biedt perspectieven voor de toekomst. Dit seizoen is vooral een opbouw naar het smeden van een hecht team. Jonge spelers inpassen en op zoek gaan naar spelers van buitenaf die we niet zelf in onze vijver hebben.”

Doelpunten Quintus: Timo Blom (10), Marnix Roos (6), Youri Schutte (6), Nick Schot (4), Dyon de Graaf (4), Sven Teekens (1), René de Bakker (1), Jorian Baauw (1), Vince Zwirs (1) en Roan Schalkoord (1).

DAMES 2 OP BEZOEK IN ZUID-LIMBURG BIJ BFC

De Dames van BFC waren vorig seizoen nog actief in de eredivisie. Vorig seizoen zijn ze gedegradeerd en spelen dit jaar dus in de eerste divisie … en dus waren zij zaterdagavond de tegenstander van onze Dames 2.

BFC was voor iedereen wel bekend terrein door het overbekende Peter Verjans toernooi dat elke jaar door BFC te Beek wordt georganiseerd. Ieder jaar neemt Quintus met verschillende categorieën deel aan dit altijd leuke toernooi. Zaterdagavond stond om 19.00 uur de wedstrijd gepland. Namens Quintus was hoofdcoach Rolf Schulte degene die de Dames coachte. De Dames van BFC waren gedreven en zelf waren we wat slordig in de eerste helft. Een 5-3 achterstand werd goedgemaakt met een gelijke stand van 9-9 bij 19 minuten speeltijd. Helaas werd de ruststand 16-11.

Maar Quintus zou Quintus niet zijn, als alle zeilen bij werden gezet en de achtervolging zou worden ingezet. En zo kon het gebeuren dat onze dames na de rust weer de smaak te pakken kregen en stond het na 10 minuten weer 19-19. Na 15 minuten stonden we zelfs voor het eerst in de wedstrijd voor met 19-21, waarna het gelijk werd op 22-22. Daarna scoorde iedereen om de beurt en werd het 24-24. Na een zeer spannende laatste 1,5 minuten bleef het 24-24 en kon Quintus het welverdiende punt meenemen naar Kwintsheul.

X