Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden! Deze slogan kennen we allemaal, toch is het vinden van en begeleiden van voldoende en goede scheidsrechters al jaren een groot probleem binnen onze club. Dit levert sportief problemen op bij de inschrijving van teams voor de competitie en kost de club onnodig veel geld! 

Daarom is het verheugend, dat er binnen de club een nieuwe functiegroep scheidsrechters is gevormd, o.l.v. Loek Alleblas, met de leden Kees Jansen, Richard Radder, Harrie Veenhoff, Dave de Recht, Remco Schaap, Patrick Peters en Mariëlle Mol. Zij gaan proberen binnen onze club de cultuur rond scheidsrechters te verbeteren door werving en begeleiding. Veel van deze leden maken zich al jaren verdienstelijk met betrekking tot scheidsrechters voor onze club of het NHV, als clubscheidsrechter of bondscheidsrechter. 

Het beleid in de club is al jaren dat (jeugd)leden vanaf de B-jeugd, de wedstrijden van de jongere jeugd (E-, D-, C-jeugd) moeten fluiten. Talentvolle fluitisten kunnen met goede begeleiding doorstromen naar hoog niveau. Zo zijn onze voormalige jeugdscheidsrechters Denise Steringa en Merel van Zijderveld tegenwoordig scheidrechters op het hoogste landelijke niveau en staan aan het begin van mogelijk ook een internationale loopbaan.

Het vraagstuk van een tekort aan en respect voor scheidsrechters speelt club- en sport overstijgend voor bijna alle teamsporten. Daarom heeft de overheid subsidie toegekend om hieraan te werken. Eén van de initiatieven, die landelijk is ontwikkeld, is de sport overstijgende ‘Week van de Scheidsrechter’. 

Dit jaar is de ‘Week van de Scheidsrechter’ van 30 september tot en met 8 oktober. Dit is het moment dat we onze scheidsrechters op het veld en in de zaal eens de eer kunnen geven die hen toekomt, door ze met een presentje te bedanken. Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden! Het uitspreken van waardering voor de scheidsrechter/spelleider staat deze week (twee weekends!) centraal. 

Het respect en de aandacht moeten er natuurlijk eigenlijk heel het jaar zijn!

Jan van Kester

Als onderdeel van de voorbereiding op de zaalcompetitie organiseert Handbalvereniging Kwiek traditioneel jaarlijks voor de damesjeugd een landelijk bezet toernooi in september, het Jan de Haan-toernooi. In feite kun je de opzet en het doel vergelijken met het Wim de Bakker toernooi voor de herenjeugd bij Quintus. 

In het weekend van 9-10 september reisde daarom  onze damesjeugd de DD1, DC1, DB1 en DA1, dit seizoen spelend onder de naam Westland Adviesgroep/Quintus naar het Oosten. Sinds corona mag er in Raalte niet meer overnacht worden in de sporthal, daardoor moesten de deelnemende verenigingen op zoek naar een alternatief. De coach van de DC1 in 2022 Michel van Dijk had het idee om in het kader van de “verticale verbinding”, alle teams samen onder te brengen op één gezamenlijke groepsaccommodatie. Hiervoor had hij een groepsaccommodatie in Rijssen op een half uurtje van Raalte (De Langenberg) gevonden. 

De teams zouden er op vrijdag gezamenlijk met de bus naar toe reizen. Uiteindelijk werd het idee omarmd door de club en bleek het met een subsidie van de Business club van Quintus handbal voor de bus mogelijk, om de kosten voor de speelsters en de staf laag te houden. Daarnaast sponsorde bakkerij Roodenrijs-Remmerswaal het brood voor het ontbijt. Enkele ouders sponsorde fruit en groenten. Kortom de voeding was goed verzorgd. Dank hiervoor!

Groep damesjeugd speelsters en staf vrijdagavond voor vertrek naar Raalte

De organisatie van de trip is verder ingevuld door de coaches en begeleiding van de jeugdteams: Jules en Nicole van de DA, Britt en Maureen van de DB, Jasmijn van de DC en Merel en Denise van de DD, waarbij Jules ter plaatse de rol van coördinator invulde. In feite moest hij optreden als vader van een gezin met heel veel dochters.

De Langenberg in Rijssen is een zeer ruime  groepsaccommodatie, met verschillende kamers met stapelbedden.  Iedere team had zo zijn eigen plekje in het grote huis. Er was ook een goed uitgeruste keuken voor het klaar maken van maaltijden. Op vrijdagavond hadden de DA-jeugd een quiz voorbereid voor de jongere jeugd, waardoor de stemming er direct goed in zat.

Op zaterdagochtend en zondagochtend werd er vroeg (7.00 uur) opgestaan voor het ontbijt, waarna de bus de teams afleverde bij de sporthal. Omdat de jongste jeugd al om 8.30 uur begon, maakte de bus de eerste trip al heel vroeg, om later de DA op te halen, voor wie het programma pas in de middag begon.

Op zaterdagavond speelde dames 2 in Raalte hun competitiewedstrijd tegen dames 2 van Kwiek. Door een blessure bij dames 1, moest Britt de coach van de DB1 zaterdag op een neer naar Volendam om daar mee te spelen. Helaas was het geen succesvol weekend voor de dames senioren selectie. Ondanks de steun van het publiek verloor DS2 na een doelpuntenfestijn met 40-31 van de thuisclub en dames 1 ging in een fysieke wedstrijd ten onder in en tegen Volendam. Kortom een sportieve kater.

Handballend zag je tijdens het toernooi van onze teams het spel verbeteren. In dat opzicht voldeed het toernooi uitstekend aan de doelstelling. Waar mogelijk keken de teams naar elkaar en moedigden elkaar aan. De DD1 werd uiteindelijk 4e. Hier werd buur Verburch eerste. De DC1 werd uiteindelijk 3e door van Kwiek te winnen, achter VOC en SEW. De DB1 herstelde op zondag van nederlagen op zaterdag tegen VOC en VZV. Er werd op zondag tweemaal tegen SEW gespeeld, waarvan de wedstrijd op plaats 3 werd gewonnen, na een eerdere nederlaag in de ochtend. Bij de DA moest Sofie Swarte het hele toernooi met een duim in het gips vanaf de wisselbank toekijken. Helaas blesseerde ook Lynn van den Akker zich aan haar schouder op zondagmorgen tegen Kwiek., Op zaterdagavond had Lynn samen met Fien Swarte en Jillia Dey gedebuteerd in dames 2 in de eerste divisie. De DA1 haalde na vier overwinningen in de poule, de finale. Hierin was na een spannende ontknoping SEW de tegenstander. Hier leek Quintus de hele wedstrijd met de hoofdprijs naar huis te gaan, maar een tweetal tijdstraffen in de slotfase zorgde er voor dat SEW op 16-16 kwam. Hierdoor moesten strafworpen de beslissing brengen. Doordat er tweemaal van de 7M-lijn werd gemist, ging Quintus dit jaar zonder hoofdprijs naar huis. Er waren nog wel twee individuele prijzen voor Quintus. Dyangelin Jones werd gekozen tot beste speelster bij de D-jeugd en Senna Merkestijn tot beste speelster bij de DC-jeugd. Omdat deze prijsuitreiking al vroeg in de middag plaats vond, maakte de jongste jeugd de terugreis ouders en de oudere jeugd reisde terug met de bus, na de finale en prijsuitreiking voor de DB en DA-jeugd.

Komend weekend start voor de DA1 en DA2 de competitie in de jeugddivisie. De DA1 o.l.v. Jules van der Donk en de DA2 o.l.v. Bert Donker. De DC1 en DB1 moeten wachten tot na de herfstvakantie. De DB2 begint wel komende weekend in de Topklasse uit bij Aalsmeer DB2 o.l.v. Anouk Zwinkels en Elles Zwinkels. We wensen onze teams veel succes.

Raalte 2023 was weer een mooie handbal ervaring, zowel sportief als sociaal! Dankzij de inzet van ouders zijn er ook opnames gemaakt, die we kunnen gebruiken om ons spel te verbeteren.

Jan van Kester

Quintus blijft door 18-30 overwinning (rust 10-14) bij Vrone/Berdos mede aan kop in de eredivisie. De eerste plaats wordt gedeeld met Arnhem, maar het doelsaldo van de Westlanders is gunstiger en dat levert voorlopig een eerste plaats op. Maar Neso Saponjic en zijn mannen rekenen zich niet rijk, want zij beseffen maar al te goed dat de strijd met de echte concurrenten nog moet worden uitgevochten.Tegen Berdos speelde Quintus een degelijke partij. Saponjic was dan ook redelijk tevreden: ,,Alle spelers en keepers gaven thuis en iedereen had zijn goede fase in de wedstrijd. Maar zoals elke week was ook nu weer alles ondergeschikt aan het teamproces. Daar blijf ik op hameren. Het samen werken naar een optimaal resultaat wordt geleidelijk aan de sleutel naar het succes. En daar zijn we allemaal heel blij mee.” De ambitieuze coach zag ook, dat zijn team nog steeds fouten maakt, waardoor het overwicht niet altijd in de uitslag kan worden uitgedrukt. ,,Maar door de intensieve trainingen maken we duidelijk progressie”, aldus Saponjic. ,,Vrone is een stugge tegenstander met goede, ervaren spelers. Zo’n tegenstander is voor ons als jonge ploeg lastig te bedwingen. De ruime overwinning geeft ons extra vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Doelpunten Quintus: Timo Blom, Marnix Roos (7), Nick Schot (5), Ali Ahmedov (4), Jordan Beukman (3), Vince Zwirs (2) en Youri Schutte (1).

Cas van der Harst keepte een uitstekende wedstrijd met een hoog stoppercentage; Nick Schot werd vanwege zijn doelpunten uit de break én sterke verdedigen uitgeroepen tot de MVP.

Westlandse ploeg stuit op verrassend sterke tegenstand

Het was een mooie tegenstelling. Neso Saponjic, de winnende coach van Quintus, beende na afloop van de regioderby nijdig naar de kleedkamer. Zijn collega Hedi Boumnijel van EHC verliet het speelveld met een tevreden glimlach. Zijn team verloor weliswaar met 28-20, maar was in feite de morele winnaar.

Weer typisch zo’n vreemde derby waarin op voorhand Quintus dé grote favoriet was. Er werd in het Westlandse kamp niet gespeculeerd óf de Westlanders zouden winnen, maar vooral met hoeveel. Het zou heel anders lopen, want de thuisclub moest in de laatste tien minuten nog alles uit de kast halen om de twee punten binnen te slepen. En dat tegen een EHC, dat zwaar gehavend naar Kwintsheul was gekomen. Veel blessures en gestopte spelers en slechts twee wisselspelers op de bank eisten veel van het improvisatievermogen van coach Boumnijel.

Maar ziedaar, als alles tegen zit, komt blijkbaar de ware teamgeest naar boven. EHC maakte het Quintus zó lastig, dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer de angst bestond dat het nog wel eens mis zou kunnen gaan. Zo ver kwam het niet, omdat uiteindelijk de ervaring en vooral het uithoudingsvermogen in de laatste periode de doorslag gaf. Te weinig wissels, spelers met kramp en een plotseling beter scorend Quintus deden de ploeg uit Leidschendam-Voorburg toch nog geflatteerd de das om.

COMPLIMENTEN

Maar wat hadden ze geknokt, die mannen van Boumnijel. Trots verkondigde hij dan ook: ,,Ondanks het verlies hebben wij een mooie wedstrijd laten zien. Quintus onderschatte onze capaciteiten omdat wij zo weinig spelers hadden. Ons doel was om weinig balverlies te lijden en de druk erop te houden. Dat is driekwart van de partij goed gelukt. Complimenten voor mijn jongens.”

De strijdlust was inderdaad enorm bij EHC, waardoor Quintus maar niet los kon komen. Veel missers, weinig scherpte en een te gemakzuchtige instelling zorgden ervoor, dat bij 6-6 (na een kwartier) en 12-11 (bij de rust) er van een walk-over geen sprake was. Vrij kansen werden te nonchalant afgewerkt, waarbij gezegd moet worden dat Timo Geers in het EHC-doel een voortreffelijke wedstrijd keepte. Nogmaals werd duidelijk waarom een aantal eredivisieploegen uit de regio de talentrijke doelman graag wilden inlijven. Hij hield zijn team met een stoppercentage van 40% zowel in de eerste als de tweede helft knap op de been.

Ook na het wisselen wilde het maar niet vlotten bij de Westlanders. Tot groot ongenoegen van coach Saponjic die met wissels en time-outs en pittige woorden van alles probeerde om zijn discipelen op het juiste spoor te krijgen. ,,Het is toch ongelofelijk, dat wij zó veel moeite hebben met deze tegenstander. Met alle respect voor EHC, maar die moeten wij toch voor de rust al op grote achterstand zetten. Veel te makkelijk opgenomen en steeds gedacht: dat komt wel goed. Dat kwam het ook wel, maar vraag niet hoe”, aldus Saponjic die na afloop nog lange tijd brieste van woede.

UITBLINKER ZWIRS

Bij 18-16 (na 45 minuten), 20-18 en 21-19 ( tien minuten voor tijd) lag EHC nog steeds niet op de knieën. Waarbij vooral de schotkracht van de linkshandige Zijad Dzidic opviel. Hij kon maar niet worden afgestopt. Dat lukte wél bij Youri Verschut, altijd goed voor veel doelpunten, maar hij kwam dit keer slechts tot vier strafworpen en geen speldoelpunt. ,,Ik werd steeds vroeg aangepakt en daardoor was het moeilijk voor mij. Dat deed Quintus goed.”

Toen brak er een fase aan, waarin de thuisclub even het pedaal intrapte en de marge met fraaie doelpunten opvoerde naar een verschil van acht doelpunten. Kanonskogels van Marnix Roos, maar ook een sublieme aanspeelpass van Roos hangend in de lucht en met één hand vangend direct door naar de sprintende Vince Zwirs. Klasse!

Met de pas 17-jarige Zwirs is meteen één van de uitblinkers genoemd bij Quintus. Hij kreeg veel speeltijd en met veel bravoure greep hij zijn kans en speelde met treffers uit de linkerhoek en uit de breaks een puike partij. Ook de jeugdige Youri Schutte maakte weer indruk, waarbij zijn laatste doelpunt met een beheerste lob een juweeltje was. Voeg daarbij het prima keeperswerk van de jonge Jop van der Knaap, die Cas van der Harst kwam vervangen, en dat alles toonde aan dat het met de jeugdige aanwas wel goed zit.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Het was geen derby waarbij de toeschouwers op het puntje van de stoel gingen zitten. Of het zouden de supporters van EHC moeten zijn, die met plezier naar de strijdlust van hun idolen keken. Maar Quintus kon nauwelijks bekoren, behalve dan de jonkies die er nog bovenuit staken.
Scheidsrechters (***): Roos van Beek en Remco van der Linden floten een goede wedstrijd. Ze hadden de controle, maar hadden wat ons betreft veel vaker de voordeelregel mogen toepassen. Te veel doelpunten werden alsnog teruggefloten. Dat onderkenden ze zelf ook, maar gaven als verklaring dat ze het bewust kort wilden houden. Dus weinig risico.
Beste spelers: Bij Quintus waren we gecharmeerd van Vince Zwirs. Brutaal en onbevangen speelde hij een vlotte partij. Bij EHC stak keeper Timo Geers er bovenuit.
Doelpunten Quintus: Marnix Roos (8), Timo Blom (4), Jordan Beukman (4), Youri Schutte (3), Nick Schot (3), Vince Zwirs (3), René de Bakker (2) en Ali Ahmedov (1).
Doelpunten EHC: Zijad Dzidic (7), Youri Verschut (4), Djimmy Nolet (4), Wessel de Rijk (2), Barry van den Bos (2) en Remco Hooijmans (1).

———–

De vrouwen van Quintus verloren na een 19-15 ruststand opvallend ruim met 35-28 van Volendam. Bij 22-21 leek de partij te kantelen, maar de thuisclub behield het overwicht en kwam opnieuw op een ruime 28-23 voorsprong. Balverlies en onzorgvuldig afronden, zorgden voor de terugval van Quintus. In de slotfase probeerde het team van coach Rolf Schulte nog iets te forceren, maar van 30-27 liep Volendam van oefenmeester Zsigmond Makay weg naar de 35-28 eindstand.

Jara Datthijn met zeven doelpunten en Judith van der Helm met vijf treffers waren de beste schutters aan Westlandse zijde.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Zondag 24 september start het rolstoelteam met hun eerste competitiedag van seizoen 2023-2024. 
Het team heeft er weer zin in maar het zou nog leuker zijn als we veel toeschouwers zien, kom je kijken? 

Ben je nu langdurend geblesseerd maar wil je toch graag in conditie blijven!
Kom dan op de donderdag meetrainen met het team van 17:30-19:00

Quintus mannen boekten een ruime 17-28 overwinning bij Feyenoord. Over de eerste helft (ruststand slechts 9-13) was coach Neso Saponjic niet tevreden. ,,Slordige verdediging en aanvallend bij vlagen goed, maar weinig organisatie en speldiscipline dit keer. Vooral onze tweede lijn haalde geen voldoende. Als team hebben we uiteindelijk toch nog de wedstrijd naar ons toegetrokken. Genoeg werk dus nog aan de winkel”, aldus de kritische oefenmeester. Quintus had in keeper Cas van der Harst The Man of the Match. Hij had een stoppercentage van meer dan 50%.
Doelpunten: Troy Oranje (5), Timo Blom (4), Youri Schutte (4), Jordan Beukman (3), MarnixRoos (3), Nick Schot (3), Vince Zwirs (2), Jorian Baauw (1), Ques Canninga (1), René deBakker (1) en Ali Ahmedou (1).

De vrouwen van Quintus wonnen in een vlotte wedstrijd afgetekend met 31-21 van DSVD na een magere 13-12 ruststand. In de tweede helft had de verdediging van de Heulse ploeg de cirkelspeelster van DSVD beter in bedwang. Via 18-16 na veertig minuten spelen, kon Quintus in een hoog tempo en met veel inzet de score opvoeren naar 31-21.
Doelpunten: Jara Datthijn schoot 7x raak en werd uitgeroepen tot MVP. De overige treffers kwamen van Judith van der Helm (4), Mirthe de Jong (4), Esmee Verbeek (3), Phoebe Muller (3), Tess van der Knaap (3), Stacey Zuiderwijk (2), Alyssa Schaap (2), Lynn Zwinkels (1) en Nina Koers (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN


Dames 2 / Uni-Verde HS1 (Heren 2)

Dit weekend speelde Dames 2 uit bij Westsite. Onze dames waren te sterk voor het team uit Amsterdam. Er werd met 13-30 gewonnen.

Zondagmiddag speelde Uni-Verde HS1 een thuiswedstrijd tegen DWS Heren 1. Helaas werd deze wedstrijd met 20-31 verloren.


Speelsters van de week

Zaterdagavond tijdens de dameswedstrijd waren er naast oplopers uit onze jeugdteams ook 2 meisjes die speelster van de week waren. Joanne Jansen en Luna van der Knijff mochten mee de kleedkamer in voor de wedstrijdvoorbereiding, mee warmlopen, eerst bal op het doel gooien en daarna de hele wedstrijd op de bank erbij zitten. Leuk dat jullie er waren Joanne en Luna!

De DB-jeugd selectie is dit seizoen een mix van speelsters uit de DB1-DB2-DC1 en nieuw bij Quintus ingestroomde speelsters. In de staf zijn Richard Scholtes en Barbara van Bergen gestopt. Menno, Jan en Theo zijn gebleven. Britt Maarschalkerweerd (lid DS-selectie) heeft een grotere rol gekregen als coach en voor de begeleiding en organisatie is Maureen Zandvliet er bij gekomen. Beiden hebben een handbal verleden in de jeugd van Westlandia. We zijn erg blij dat uit de eigen vereniging Anouk Zwinkels en Elles Zwinkels bereid gevonden zijn te gaan assisteren bij het trainen en coachen van de DB1 en DB2.

Afgelopen weekend heeft DB1 deelgenomen aan de 21-ste editie van het Peter Verjanstoernooi in Beek, bij handbalvereniging BFC. In het verleden hebben we al met heel wat generaties spelers en speelsters daar het seizoen afgetrapt. Helaas startte afgelopen weekend al de competitie bij de HB, waardoor deze editie er alleen meisjesteams konden mee spelen. Er was bij de damesjeugd één poule met 6 teams: BFC, V&L, SEW, Aalsmeer en PSV. Voor dit toernooi was er door de nieuwe coach Britt in overleg een team geselecteerd uit een groep van 25 speelsters. Er was met de DB-meiden vanaf half augustus getraind. Het waren afgelopen weekend wel de eerste wedstrijden van het seizoen 2023-2024. De competitie start voor de DB1 na de herfstvakantie op 22 oktober en op 1 oktober voor de DB2. Op zondag speelde de in Kwintsheul achter gebleven speelsters een oefenwedstrijd tegen buur Westlandia. Het toernooi in Beek begon voor de DB1 op zaterdag tegen V&L. V&L bleek een fysiek sterk team dat ons met hun speelwijze direct tactisch uitdaagde. Zij hadden goede oplossingen tegen onze 5-1 dekking, en wij hadden moeite om ruimtes te vinden in hun stugge 6-0 dekking. Toch werd uiteindelijk gewonnen.

Na een pauze van anderhalf uur was SEW de tweede tegenstander. Zij zijn erg goed om door snelle omschakelingen fouten van de tegenstander af te straffen. Omdat we teveel fouten maakten verloren we verdiend met 7-5. Hierdoor was een overwinning in de volgende wedstrijd tegen Aalsmeer heel belangrijk geworden. Mede door veel strijd, een goede dekking en goede keepsters, lukte het om met 10-9 te winnen. De laatste wedstrijd zaterdag was tegen PSV, de club waar ook coach Britt in de avond met DS1 tegen moest gaan spelen. Onze meiden gaven het goede voorbeeld door duidelijk met 12-3 te winnen. Na het douchen wandelden we naar het dorp, waar we in een dorpscafé van de organisatie een pastamaaltijd aangeboden kregen. Omdat de ouders het plan hadden opgevat om met de speelsters in Eindhoven Britt en DS1 te gaan aanmoedigen, waren we bijzonder blij dat we een uurtje eerder konden eten.

In Eindhoven namen we plaats in het vak bij de andere Heulse supporters. We zagen daar hoe DS1 nerveus begon en bij rust met 13-14 achter stond. Na rust liep Quintus met snelle omschakelingen naar een ruime 32-24 eindoverwinning uit. Mogelijk hebben de aanmoedigingen van onze meiden daar aan bij gedragen! Na een groepsfoto samen met DS1 vertrokken de meiden terug naar Beek, om hun slaapplek in te richten in de tweede sporthal. Ook Britt reisde daar naar toe, om samen met de meiden te overnachten. Zondagmorgen was het vroeg opstaan en lopen naar het dorp voor het ontbijt in het café van de broer van Peter Verjans (in feite de Wim de Bakker van BFC). Om 9.00 uur stond al de wedstrijd tegen thuisclub BFC op het programma. Om de finale te halen, moest er wel van BFC gewonnen worden. De speelsters van BFC hadden allicht allemaal thuis een betere nachtrust achter de rug. Dit was wel te merken aan het spel. Pas in de slotfase werd de achterstand omgebogen in een voorsprong en een moeizame noodzakelijke 9-8 overwinning gehaald. SEW speelde op zaterdag gelijk tegen V&L en verloor van Aalsmeer. Op zondagmorgen won V&L van Aalsmeer , werd de tegenstander van de finale V&L uit Geleen. Ook zij hadden thuis overnacht.


De drie uur tot de finale werd overbrugd met korte gesprekjes van de coaches met de speelsters. Altijd goed om wat meer van elkaar te weten. Tenslotte is naast handbal, school erg belangrijk in het leven van een B-jeugd speelster. Altijd een kunst om tussen school en handbal de goede balans te vinden en te houden. Daarnaast trainen sommige speelsters extra bij de regionale Handbalschool Haaglanden. Kortom kennis van de persoonlijke programma’s moet de staf zeker hebben.

De finale van had alles in zich van een echte finale: bij vlagen goed handbal, veel passie en spanning. Hierdoor soms ook onnodige fouten. Zowel Quintus (opening) als V&L stonden enige tijd op voorsprong. Pas in de slotfase viel de beslissing en won Quintus met 16-13. Vooral op het instarten van de rechterhoek reageerde hun dekking te laat. De beelden zijn terug te kijken op Youtube.

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

Foto: de winnende groep speelsters uit de DB-selectie met hun presentje en de beker. Achterste rij van rechts naar links: Britt, Maddy  Sofia, Milou, Noek, Tünde, Julie, Lot, Emy en Jan. Middelste rij van rechts naar links, Lynn, Suus, Fleur, Maud en Louise, Liggend op voorste rij Puck en Maud.

Bij de prijsuitreiking na afloop kreeg Fleur Smallegange nog de persoonlijk prijs van beste keepster van het toernooi. Op het toernooi vormde Fleur trouwens een prima koppel met Maud Jansen. Op zondag verloor de DB2 o.l.v. Anouk en Maureen van buur Westlandia, ondanks een uitstekende prestatie van keepster Sophie Grootscholten. In de DB2 ontbraken duidelijk nog de noodzakelijke automatismen.

Jan

PSV-QUINTUS (V)

De nieuwe trainer/coach van de Quintusvrouwen kon terugkijken op een goede wedstrijd, die uiteindelijk met 24-32 werd gewonnen. Bij de rust was het nog 14-13 voor de Eindhovense thuisclub. Quintus startte prima met knappe doelpunten van Jara Datthijn en Phoebe Muller. De 3-6 voorsprong was dan ook zeker verdiend.

Geleidelijk aan krabbelde PSV echter op en boog bij de rust die achterstand om naar 14-13. Het begin van de tweede helft was voor de Westlandse dames. Via 14-14 werd het zelfs 14-18. Een voorsprong die het team van coach Schulte met prima aanvalsspel verder uitbouwde naar 15-20. Nog even veerde de thuisclub op bij 21-23, maar Quintus gaf de verdiende overwinning niet meer uit handen. In hoog tempo zorgden Jill van den berg, Mirthe de Jong, Jara Datthijn en Joy Grootscholten voor de toch nog ruime 24-32 eindstand.

QUINTUS-PSV (M)

Het team van de nieuwe trainer/coach Neso Saponjic deed wat normaal gesproken van de Heulse club verwacht mocht worden. PSV werd na een 20-10 ruststand met 33-21 geklopt. De thuisclub was op alle fronten de betere partij. Met Timo Blom in een hoofdrol. Niet alleen scoorde hij 13 keer, maar ook verdedigend was hij van grote waarde. Hij zou zich Man-van-de-Wedstrijd mogen noemen, maar liet die eer aan de jarige invaller-doelman Jop van der Knaap.  De debutant verving de tweede doelman Ofke Teekens, die afhaakte met een blessure. Van der Knaap, afkomstig van VELO en nu actief in het samenwerkingsverband tussen de twee Westlandse clubs, kreeg ook speelminuten. De A-junior die 18 jaar werd, volbracht zijn taak prima.

Uitblinker Blom:,, Wij speelden vooral als team erg sterk. Daardoor kon ik ook makkelijk scoren. Er zijn nog genoeg zaken die we kunnen verbeteren en daar gaan we mee aan de slag. In elk geval een prima begin van het seizoen. Het spel en de uitslag geven veel vertrouwen.”

Doelpunten Quintus: Timo Blom (13), Marnix Roos (7), René de Bakker (5), Jordan Beukman (3), Youri Schutte (3), Ques Canninga en Vince Zwirs.

AD SPORT/PETER LOTMAN
Foto’s Paul Vis

Nieuwe trainer Quintus heeft discipline als sleutelwoord

Neso Saponjc (53) zweefde op het randje van de dood. In tegenstelling tot zijn ouders en vrienden overleefde hij ternauwernood de oorlog in voormalig Joegoslavië. Via Kroatië vluchtte hij naar Nederland, waar hij als stratenmaker en schoonmaker en later als handbalcoach een nieuw bestaan opbouwde.

De nieuwe trainer/coach van de mannen van Quintus maakte destijds alle verschrikkingen mee van die gruwelijke oorlog in voormalig Joegoslavië. Handbal was altijd zijn houvast. Zijn positieve levenshouding is opmerkelijk. ‘Kijk naar wat je hebt en naar wat je wél kunt’, is zijn motto.

Je zou een verbitterde man verwachten. De in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, geboren Saponjic verloor veel familieleden en vocht om zelf te overleven. ,,Mijn prachtige leven veranderde door die vreselijke oorlog in één klap. Ik moest stoppen met studeren en handballen. Ons gezin bestond uit zeven personen. Ik bleef alleen met mijn zus over. Mama, papa, opa, oma, neefjes, vrienden, buren, iedereen was vermoord door sluipschutters of granaten. Het was één grote nachtmerrie.”

Saponjic raakte ook zelf zwaar gewond. Organen waren beschadigd, benen verlamd, rug kapot. Twee maanden moest de succesvolle sportman vechten voor zijn leven. Hij was een getalenteerd handballer in zijn land bij clubs als Novi Grad en Zeljeznicar. Hij werd gekozen in de nationale jeugdploeg. Maar zijn carrière was in één klap vernietigd. Als hij erover vertelt, verraadt de blik in zijn ogen nog steeds, dat hij dat verschrikkelijk vindt.

,,Ik was pas 21 jaar en had een mooie toekomst. Deed veel aan sport en had een onbekommerde jeugd. Ik leefde in een vrij land en groeide op in een liefdevol gezin. Naast het handballen in de top van de eredivisie studeerde ik op het gymnasium en daarna diergeneeskunde. Toen die oorlog uitbrak moest ik met alles stoppen. Weg onbezorgd leventje.”

Nieuw bestaan

Saponjic ontvluchtte gedesillusioneerd zijn vaderland of beter gezegd wat er van over was. ,,Ik wilde naar het buitenland. Waar naar toe was niet belangrijk. Ik was alles en iedereen kwijt en bijna dood geweest. Dus ik had niks te verliezen. Ik wilde een nieuw bestaan opbouwen.” Na veel omzwervingen door Europa kwam hij via Kroatië uiteindelijk in Nederland terecht. 

Met een ongelofelijke wilskracht werkte Saponjic aan zijn herstel. De doktoren gaven hem niet veel kans dat hij ooit nog goed zou kunnen lopen. Maar dat accepteerde de doorzetter niet. Langzaam leren lopen, fietsen, zwemmen, alles deed hij ervoor om stapje voor stapje weer op de been te komen. ,,En het lukte”, zegt Saponjic terecht met trots. ,,Ook maatschappelijk heb ik me terug geknokt. Mijn diploma’s waren hier niet geldig, dus ik moest helemaal opnieuw beginnen. Ik heb alle baantjes aangepakt, zoals schoonmaker, vruchtenplukker, stratenmaker. Niet goed voor mijn rug en benen, die zwaar beschadigd waren door de verwondingen. Ik heb drie zware operaties ondergaan.”

Ondanks alle tegenslag, of misschien juist wel dankzij alle ellende, kwam knokker Saponjic er bovenop. Zonder wrok of verbitterd te zijn. Hij is hét voorbeeld van iemand die positivisme uitstraalt. ,,Blijven knokken, nooit opgeven, dan kom je heel ver in het leven”, is zijn motto dat hij probeert over te brengen op de spelers die hij al jaren in Nederland traint. ,,Het gaat er niet alleen om een goede handballer te worden, maar ook een sterke persoonlijkheid,” vindt de strenge maar rechtvaardige oefenmeester.

Mentaliteit

Die filosofie hanteert hij komend seizoen ook weer als trainer/coach van eredivisieclub Quintus. Met als sleutelwoord: discipline. Hij eist veel van zijn spelers, net als hij alles heeft gevergd van zichzelf. Daarom kan hij wel eens nijdig worden op de mentaliteit van de huidige sporters. ,,Te makkelijk afzeggen voor een training. Te snel afhaken met een pijntje. Ook altijd maar vragen: waarom moet ik dit of dat doen? Dat was ik niet gewend in mijn vaderland als jonge sporter. Als team moet je samen knokken voor prestaties. Als iemand de kantjes er afloopt, dupeer je het hele team. Soms ben ik misschien te fanatiek, maar alles in het belang van de speler en het team.”

 De belangrijkste opdracht is vooralsnog de Westlandse club in de top van de eredivisie te houden. ,,En dat moet lukken”, zegt hij met overtuiging. ,,Er zit voldoende potentieel. Ook talentvolle jeugd stroomt door. Gasten met wie ik de afgelopen jaren al heb gewerkt. Een mooie klus waar ik erg naar uitkijk.”   

AD Sport/Peter Lotman 

X