In een volle Eekhouthal werd afgelopen zondag gestreden om de 1e plaats in de landelijke jeugddivisie. Wat ontzettend gaaf dat er zoveel publiek naar de hal was gekomen om onze meiden aan te moedigen. 

Onze dames A1 had een zeer goed seizoen achter de rug: ongeslagen in de competitie. Daarna speelden de bovenste vier ploegen om tot de beste twee te horen.

Wederom stond Quintus bovenaan het lijstje. Vervolgens stond de Best of Two op het programma en stonden twee weekenden achter elkaar Quintus A1 en SEW A1 tegenover elkaar.

Na het startsignaal zat iedereen gelijk in de wedstrijd. Er werd flink meegeleefd, gejuicht, getrommeld en geapplaudisseerd. De stemming zat er goed in. Met een nagenoeg gelijke ruststand, begonnen onze meiden aan de tweede helft.

Helaas konden ze de overwinning niet naar zich toetrekken en was de eindstand 20-26. Hierdoor waren de zilveren medailles voor onze speelsters en mogen ze trots zijn op een prachtig seizoen.Hierbij dank aan de begeleiding Jules van der Donk, Britt Maarschalkerweerd, Melissa Wilmsen en Iris van Aalst.

Een groot gedeelte van de selectie zal in juli meedoen aan het internationale handbaltoernooi ‘Costa Doura’ in Portugal. 
Wederom heel veel succes gewenst en we wensen ze heel veel handbalplezier toe!

Ook voor de mannen van Quintus was de laatste wedstrijd een formaliteit. Zonder al te veel problemen wonnen de Westlanders in Rotterdam met 23-30 van Feyenoord. Een partij zonder veel scherpte, maar die toch tot tevredenheid werd uitgespeeld. Tim Blom was, zoals zo vaak dit seizoen, de uitblinker. Ook de beide keepers Ofke Teekens en Cas van der Harst waren prima.

Doelpunten: Rick van Ravesteijn (7), Timo Blom (6), Marc de Vreede (6), René de Bakker (3), Max van Zijderveld (2), Ques Canninga (2), Jordan Beukman (2), Troy Oranje (1) en Jorian Baauw (1).

Het was de laatste wedstrijd van Rick van Ravesteijn, Marc de Vreede, Christiano Olivacce en trainer/coach Ruben Schelbert, die allen stoppen. Jordi van Erp verlaat Quintus en keert terug naar Dynamico in Oss. Hij was zaterdag geblesseerd.

Quintus gaat met de nieuwe trainer/coach Neso Saponjic samen met assistent Bart de Koning,  bouwen aan een nieuwe ploeg met talenten uit de eigen jeugd.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Afgelopen donderdag kwam Pieter Ragetlie van VT2000 tijdens de training van Quintus Rolstoelhandbal speciaal bezoek brengen. VT2000 kwam met speciale handballen en een ballenwagen, zodat mensen met een beperking nog makkelijker de sport kunnen beoefenen.  Hartelijk dank hiervoor!

Het team was blij verrast en hoopt komende zondag 21 mei tijdens het eigen toernooi bij Quintus in Kwintsheul kampioen te worden van de competitie. Heeft u zin om ons te komen aanmoedigen, dan bent u van harte welkom van 11.00 tot 17.00 uur. Het toernooi met bijna alle teams uit Nederland strijden voor de laatste wedstrijden om de competitie te beslissen. Met de sponsoring van VT2000 zijn we goed op weg om komende zondag goed voor de dag te komen. Het zal niet makkelijk zijn, dus help ons een mooi resultaat te boeken. Tot 21 mei in hal 2 van het Quintuscomplex.

En zo kwam er dan toch nog een prachtige ontknoping van de competitie in de eredivisie. Voor Houten dan, want de Utrechtenaren pakten op overtuigende wijze de titel door Quintus in eigen huis met 27-36 klop te geven. Een overwinning waarop helemaal niets viel af te dingen. Het team van vertrekkend coach Vladan Mijalkovic was over het hele seizoen gezien veruit de beste formatie.

Ook tegen Quintus was de spelopvatting en vooral de schotkracht opnieuw uitstekend. Vlotte combinaties, afgerond aan de cirkel of in de hoek, en verwoestende tweede lijn schoten van Ruben de Bok en Milo Bos waren te machtige wapens voor de vaak weifelende Westlandse defensie. Mocht iemand nog getwijfeld hebben aan de kracht van Houten, dan hebben zij zaterdag in het hol van de leeuw duidelijk bewezen óók met de spanning te kunnen omgaan.

Kon Quintus daar dan niets tegenover stellen? Aanvankelijk nog wel, want tot 7-7, na een kwartier, was de partij nog in evenwicht. En ook bij 11-13 en zelfs bij de 13-16 ruststand leefde er nog hoop bij de Heulse supporters. Totdat Houten in de eerste tien minuten na het wisselen genadeloos toesloeg en bij 15-21 het duel eigenlijk al besliste. Met de hele wedstrijd een uitblinkende doelman Bjorn Brachten tussen de palen.

Geen eer te behalen

De marge van vijf doelpunten bleef steeds op het scorebord staan tot de thuisclub nog een korte opleving kende bij 23-26 met nog tien minuten op de klok. Met knappe treffers van Sem Klinkenberg, Kyan van Berlo, Bram Versteegden en, natuurlijk, Ruben de Bok, denderde Houten door naar 24-30. Partij gespeeld, klaar en Quintus liet het verder maar een beetje lopen. Tegen deze gemotiveerde tegenstander viel geen eer te behalen.

Dolle vreugde uiteraard na afloop op de speelvloer waarbij de in grote getale meegereisde supporters hun idolen omhelsden, knuffelden en op de schouders namen. Even verderop, zoals het altijd gaat in de sport, stonden de spelers van Quintus er een tikkeltje beteuterd naar te kijken. Rick van Ravesteijn had zich zijn laatste wedstrijd na een succesvolle loopbaan bij de Heulse club toch heel anders voorgesteld. En datzelfde gold voor Marc de Vreede. Van Ravesteijn kende nog een persoonlijk succesje door tien minuten voor tijd zijn driehonderdste doelpunt van dit seizoen binnen te schieten.

Kritisch

De Vreede was na afloop, maar ook voorafgaande aan het duel, nog het meest kritisch op de prestaties van zijn team dit seizoen. ,,Wij wilden als spelers kampioen worden, maar de technische staf had daar andere gedachten over. Die wilde vooral ook bouwen aan een nieuw team. Daardoor werd er vaak gewisseld en kregen jonge spelers de kans op de momenten dat het eigenlijk niet kon. Kampioen worden én tegelijk opleiden, gaat gewoon niet.”

Die visie van het wedden op twee paarden werd overigens niet gedeeld door trainer/coach Ruben Schelbert, die vanwege vaderschap na een jaar alweer een stap terug doet. ,,De buitenwacht én sommige spelers hadden een ander verwachtingspatroon. Ik heb nooit uitgesproken dat we kampioen wilden worden. De top-4 was het uitgangspunt. Met Houten, Hellas en BFC waren er nog drie ploegen die allemaal van elkaar konden winnen. Wij hebben het lang volgehouden en het Houten behoorlijk lastig gemaakt. Maar onze doelstelling was vooral óók om aan een nieuwe, jonge ploeg te bouwen.”

Andere koek

Voor Houten telden al die bespiegelingen niet. Het team, komend seizoen onder leiding van de ambitieuze Job Reumer, moet eerst proberen om Tachos in twee duels uit te schakelen. Dan moet worden bekeken of het binnenstappen van de BENE-League een haalbare kaart is. ,,Wij willen dat heel graag, maar dan zullen er nog versterkingen moeten bijkomen”, viel er bij staf en spelers te beluisteren. Een wijze conclusie, want kampioen worden van de eredivisie is een fraaie prestatie, maar meedoen in de grensoverschrijdende competitie is andere koek. Quintus kon daar zaterdag alles over vertellen tegen de nieuwbakken titelhouder…

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde (****): Er heerste een geweldige sfeer in de Eekhouthal. Vooral ook door de luidruchtige supporters van Houten. Maar ook het fanatieke spel van Quintus in de eerste helft en vooral de aanvalscombinaties van Houten gedurende de hele partij zorgden voor veel kijkplezier. Genoeg behendige spelers bij de Utrechtse formatie!

Scheidsrechters (****): Ferry van de Beek en Niels Egberts waren zichtbaar in hun element. Dit zijn duels waar ze met plezier naar uitkijken. Veel hectiek, stevige overtredingen en joelende toeschouwers. Zij waren opnieuw voortreffelijk op dreef. Een heerlijke opwarmer voor de bekerfinale van donderdag tussen Volendam en Hurry-Up. 

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (7), René de Bakker (5), Timo Blom (4), Jordi van Erp (3), Marc de Vreede (3), Max van Zijderveld (2), Jordan Beukman (1), Troy Oranje (1) en Christiano Olivacce (1).

Doelpunten Houten: Kyan van Berlo (7), Ruben de Bok (6), Sem Klinkenberg (5), Milo Bos (5), Rogier Teeuwissen (4), Bram Versteegden (3), Nils Idema (2), Boy van Eijk (2) en Sjoerd Brakenhoff (2).

Bijzonderheden: Quintus nam afscheid van trainer/coach Ruben Schelbert en de spelers Rick van Ravesteijn, Marc de Vreede, Jordi van Erp en Christiano Olivacce. Bovendien werd ‘de moeder’ van Quintus, Gerarda van Velthoven, verrast met bloemen en cadeau voor het jarenlang wassen van de door hars altijd intens smerige wedstrijdkleding. Een mooi gebaar!

AD SPORT/PETER LOTMAN    

Zonder dat er nog veel op het spel stond, speelden Quintus en VOC een vlotte partij. Via de 12-17 ruststand werd het uiteindelijk 29-34. De Amsterdamse formatie kan zich gaan opmaken voor de cruciale duels met Handbal Venlo in de bekerfinale donderdag en in de strijd om de landstitel. Voor de Westlandse club rest nog slechts een bescheiden plaats in de eindrangschikking. De laatste jaren was Quintus altijd present als het ging om het verdelen van de Europa Cup plaatsen, maar deze jaargang is het door allerlei perikelen een tikkeltje weggezakt.

Interimcoach Ruud van den Broeck nam afscheid. Een emotioneel moment voor de voormalige topkeeper, die naar beste kunnen de technische leiding overnam na het vertrek van hoofdtrainer Fred Michielsen. De laatste wedstrijden moet Quintus nog even op zoek naar een tijdelijke coach, voordat Rolf Schulte volgend seizoen de leiding in handen neemt.

Meest opzienbarende moment in het treffen tussen Quintus en VOC was de harde smak op haar hoofd van Pieke van Ingen, die even roerloos bleef liggen. Altijd nare beelden, maar gelukkig kon zij daarna weer naar de kant strompelen. Daphne Luchies, die de gevaarlijke duw overtreding maakte, kreeg zonder aarzelen de rode kaart van de prima leidende arbiters Laurens van Kessel en André Hommen. 

Pieke van Ingen vertrekt overigens bij Quintus en sluit zich komend seizoen aan bij VELO,  de succesformatie van trainer/coach Nico Stet in Wateringen.

Bij Quintus was Alieke van Maurik met acht doelpunten goed op schot. Jara Datthijn  en Mirthe de Jong met ieder vijf treffers waren ook op dreef. Lysanne Huele, die terugkeert naar SEW, was goed voor drie doelpunten. Ook Esmee Verbeek (viermaal raak) speelde een prima partij. Bij VOC maakten Isa Ternede (zes doelpunten), Jill Kooij (vijf) en Zola Amsen (vijf) de meeste indruk.  

AD Sport / Peter Lotman

HOEKSPELER QUINTUS BLIKT TERUG OP SEIZOEN ZONDER HOOFDPRIJS

Er moet wel een wonder gebeuren, willen de handballers van Quintus nog kampioen van de eredivisie worden. Vier punten achterstand met nog twee wedstrijden te gaan, is het alleen in theorie nog mogelijk om koploper Houten te achterhalen. Toch staat zaterdag winnen van de Utrechtenaren hoog in het vaandel bij de Westlanders.

René de Bakker, de 27-jarige hoekspeler van Quintus, verwoordt het als volgt: ,,Het gaat een zware pot worden tegen Houten, maar wij gaan ervoor zorgen, dat ze in elk geval geen kampioen worden in Kwintsheul.”

Lang is er bij Quintus gedacht én gehoopt, dat het seizoen kon worden afgesloten met het kampioenschap. Net als een paar jaar geleden, zagen de Heulenaren zich al op de Platte Kar door het dorp worden gereden. Het was, na de degradatie uit de BENE-League, ook wel de verwachting bij de achterban dat een titel tot de mogelijkheden behoorde. Ruim voldoende ervaring, veel fysieke kracht opgebouwd in de BL en het vermogen om spannende wedstrijden tot een goed einde te brengen.

GEEN TOPSEIZOEN
,,Maar”, geeft ook De Bakker toe, ,,het is zeker geen topseizoen geweest. De wedstrijden tegen de lager geklasseerde tegenstanders konden we niet vroegtijdig op slot gooien. Daardoor bleef het te lang spannend. Daarnaast maakten we tegen de betere tegenstanders te veel fouten om de partij in ons voordeel te beslissen. Al speelden we dan wel onze betere wedstrijden. We hebben dit seizoen vijf keer gelijk gespeeld. Dat zegt genoeg en is natuurlijk niet normaal. Dat was onze eigen schuld, omdat we wedstrijden niet slim uitspeelden. Over het hele seizoen was ons spel veel te wisselvallig”, aldus de lichtvoetige linkshander die opvalt door zijn beweeglijkheid, snelheid en gevarieerde afronding.

De Bakker, mede-eigenaar bij gebroeders Nederpel, een potchrysantenbedrijf in Wateringen, was zelf in veel partijen de makkelijk scorende hoekspeler op de rechterflank. Zijn trefzekerheid met zijn linkerarm én de doelpunten uit de break-outs zorgden regelmatig voor een hoge score bij Quintus, de club waar hij als echte Westlander al vanaf de jeugd handbalt.

NIEUW TEAM
Een aantal spelers stopt binnenkort, onder wie Marc de Vreede en Rick van Ravesteijn, Jordi van Erp keert terug naar zijn oude liefde Dynamico en een enkele speler, keeper Cas van der Harst bijvoorbeeld, heeft meegetraind bij een regiogenoot maar toch besloten bij Quintus te blijven.

Op de vraag of René de Bakker volgend seizoen nog doorgaat onder de nieuwe trainer/coach Neso Saponjic, reageert hij met overtuiging: ,,Uiteraard ga ik nog een jaar door. Ik heb het naar mijn zin en heb best een goed seizoen gedraaid. Er komt een hoop jeugd aan, waarmee we mooi kunnen gaan bouwen. Er zit veel talent bij Quintus en we houden een aantal ervaren gasten over die óók doorgaan. Met dat nieuwe team kunnen we de komende jaren weer mooie stappen vooruit maken. Maar eerst zaterdag dit seizoen goed afsluiten met een overwinning op Houten. Dan kunnen we toch met een redelijk tevreden gevoel afscheid nemen van onze supporters.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

De finale halen dat was het eerste doel voor Quintus DA1 dit seizoen. Dit doel hebben ze inmiddels behaald. De DA1 kan voor de tweede keer op rij kampioen van de landelijke jeugddivisie worden. Zaterdag 13 mei is de eerste van twee belangrijke wedstrijden voor Quintus. De finale bestaat namelijk uit een tweeluik. De tweede wedstrijd wordt gespeeld op 21 mei. De tegenstander voor deze wedstrijden is SEW. Om in de finale te komen, hebben de dames een prachtig seizoen neergezet: ongeslagen in de competitie en later ook ongeslagen in de kampioenspoule.

De kampioenspoule werd bereikt nadat Quintus eerste werd in de competitie met zes punten voorsprong op SEW. Met een geweldig doelgemiddelde van +131 waarbij er 435 doelpunten gemaakt werden, de meeste in de competitie. De poule bestond uit de eerste vier van de competitie: nummer één Quintus, nummer twee SEW,  nummer drie Kwiek en nummer 4 VOC.

Quintus bereikte de kampioenspoule als dé favoriet. Maar het was voor de meiden duidelijk dat ze op hun best moesten zijn, want de andere teams waren er ook op gebrand om in de finale te komen. ‘’In deze poule kan iedereen van iedereen winnen’’ was de zin die regelmatig herhaald werd om te voorkomen dat ze hun tegenstanders zouden onderschatten.

Omdat Quintus eerste geworden was in de competitie kregen zij tweemaal het thuis voordeel. Er werden geen punten meegenomen uit de competitie dus alle ploegen stonden weer op nul.

Dat het niet makkelijk zou worden werd meteen duidelijk. Thuis werd er met één doelpunt verschil gewonnen van SEW (27-26). Ook de tweede wedstrijd uit bij VOC was een moeilijke wedstrijd maar doordat ze deze wisten te winnen met 25-26 waren ze met nog één wedstrijd te spelen al geplaatst voor de finale.

Je zou kunnen denken ‘nu kunnen ze de laatste wedstrijd gebruiken om hun krachten te sparen richting de finale.’ Maar nee dit team heeft naast hun doel kampioen te worden nog een tweede doel: ongeslagen kampioen worden. En dus werd de derde wedstrijd in de poule thuis tegen Kwiek ook gewonnen (27-22). Quintus gaat niet alleen ongeslagen, maar ook nog eens met drie overwinningen richting de finale.

De finale wordt dus gespeeld tegen SEW de nummer twee uit de competitie die ook tweede werd in de kampioenspoule. In de competitie wist Quintus haar twee wedstrijden van SEW te winnen. Bij Quintus werd het 27-24 en bij SEW werd het 28-37. Toch is Quintus gewaarschuwd aangezien het in de kampioenspoule nog maar met één doelpunt verschil won.

Met de mentaliteit van de meiden zit het wel goed. Voor de wedstrijd tegen Kwiek (toen ze al geplaatst waren voor de finale) werd er al door de coach gehamerd op het niet onderschatten van de tegenstander. Dat zal nu niet anders zijn.

De eerste wedstrijd is dus aankomende zaterdag 13 mei bij SEW. Deze wedstrijd is om 20:00 uur in Wognum in West Friesland. Publiek is van harte welkom, dus kom met zijn alle naar SEW in Wognum, neem je vuvuzela mee om de meiden van A1 fanatiek aan te kunnen moedigen.

De return is bij Quintus in Kwintsheul op 21 mei om 15:15 uur. Ook hier is publiek hard nodig want dit is dé wedstrijd waar ze het Nederlands kampioenschap binnen kunnen slepen.

We hopen jullie allemaal te zien bij deze twee belangrijke wedstrijden. Tot dan!

Team: Kari van der Staak (k), Nienke Peters (k), Sophie Buijs, Tara de Raaf, Lieke van Zundert, Kim Schildmeijer, Romee van der Zeijden, Isa Kester, Anouk Grootscholten, Gedy de Raaf, Laurie Kleijweg, Joy Grootscholten, Stacey Zuijderwijk en Lois van Velzen

Sponsors: Westland Advies Groep, Kwekerij Ansu, MAN- Van Leeuwen en Fratelli Naaldwijk

QUINTUS WINT, MAAR HOUTEN ÓÓK

De mannen van Quintus speelden een prima partij tegen Opleidingsteam Aalsmeer en pakten vooral door een sterke tweede helft met 31-24 de volle winst. Daarmee deed het team van coach Ruben Schelbert wat het moest doen. De hoop was gevestigd op BFC, dat thuis wellicht de punten kon afsnoepen van koploper Houten. Dat gebeurde niet, want Houten toonde zich de terechte kampioenskandidaat door met duidelijke cijfers in Limburg te winnen (30-36).

Het verschil blijft dus drie punten en al komt Houten nog naar Kwintsheul, het is niet waarschijnlijk dat de Utrechtenaren nog punten gaat verspelen in de resterende drie wedstrijden. Daarvoor is de huidige vorm te goed. Quintus blijft in de achtervolging en dat geeft dus nog een spannend slot aan de competitie in de eredivisie.

Tegen Aalsmeer waren beide ploegen bij de rust nog in balans: 15-15. Na het wisselen werd het een aantrekkelijke en snelle partij met van beide kanten fraaie staaltjes handbal en knappe doelpunten. Mede door de opnieuw voortreffelijke leiding van de scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg, die weer uitblonken door de voordeelregel, ontwikkelde zich een snelle wedstrijd die op en neer golfde.

Rick van Ravesteijn was weer als vanouds op dreef met acht doelpunten uit alle mogelijke situaties. Het blijft spijtig, dat de goalgetter er na dit seizoen een punt achter zet. Cas van der Harst keepte opnieuw prima.

Doelpunten: Rick van Ravesteijn (8), Marc de Vreede (5), René de Bakker (5), Jordi van Erp (4), Timo Blom (4), Jordan Beukman (2), Troy Oranje (2) en Max van Zijderveld (1).  

Bij Aalsmeer was Jordy Neeft met negen doelpunten op schot. Kevin Hooijman, bekend uit zijn Herculestijd, toonde aan nog steeds van grote waarde te zijn voor zijn team vanwege zijn spelinzicht. Verheugend was óók om Hagenaar Luka Furth, terug na een lange blessure, en Westlander Stan Zwinkels in actie te zien in het team van trainer/coach Celine Michielsen.

VROUWEN QUINTUS OP KARAKTER NAAR WINST

De vrouwen van Quintus begonnen tegen Kwiek Raalte goed aan het duel. Met de altijd onvermoeibare aanjager Lexie Louwerens werd er veel strijd geleverd. Door de sterke dekking en het gevarieerde aanvalsspel was de 34-32 overwinning uiteindelijk ook verdiend. Al gaf de thuisclub een ogenschijnlijk onoverbrugbare voorsprong bijna nog uit handen.

Door de sterke verdediging kon keepster Lois van Ruijven uitgroeien tot de uitblinksters van de eerste helft. Interim-coach Ruud van den Broeck, die volgend seizoen niet doorgaat als keeperstrainer bij Quintus, over de terugval na de rust: ,,Ons gebruikelijke momentje dat we de tegenpartij weer in de wedstrijd laten komen. Dat brak ons net als in eerdere wedstrijden toch weer op.”

Gelukkig voor de Heulse formatie speelde Alieke van Maurik aanvallend een puike partij en scoorde naar hartenlust. Ook Esmee Verbeek was op dreef in de rechterhoek en zorgde vooral in de tweede helft voor belangrijke doelpunten. Van den Broeck: ,,Op karakter hebben onze meiden de pot uiteindelijk naar zich toegetrokken. Een mooie opsteker voor deze toch wel erg jonge ploeg.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

X