Afgelopen zaterdagavond won Dames 1 uit bij SEW met 22-23. Een knappe prestatie van de dames. Michielsen heeft na de wedstrijd aan de groep laten weten per direct zijn taken als coach/trainer neer te leggen. Dit kwam na het bericht van afgelopen vrijdag dat Quintus had aangegeven aankomend seizoen niet verder te gaan met de oefenmeester. Het bestuur gaat zich nu beraden over dit bericht en kijken hoe ze het laatste gedeelte van het seizoen gaan invullen. Uiteraard met als doel dit seizoen zo succesvol mogelijk af te sluiten.

Lees ook: https://www.quintushandbal.nl/quintus-handbal-neemt-aan-het-einde-van-dit-seizoen-afscheid-van-fred-michielsen/

Na twee seizoenen als hoofdtrainer van Dames 1 is er, na gesprekken met Fred Michielsen, staf en speelsters, besloten om de samenwerking aan het einde van dit handbalseizoen te beëindigen. 

Tot aan het einde van het seizoen zal Michielsen samen met de speelsters en staf proberen een zo’n goed mogelijk resultaat te behalen om het seizoen positief met elkaar af te sluiten.

We bedanken Fred voor zijn inzet en wensen hem uiteraard verder succes als trainer/coach.

Eeuwige rivalen hellas en quintus verwikkeld in titelstrijd

Hellas en Quintus zijn in de eredivisie in een ongekend spannende titelstrijd verwikkeld. Zaterdag stonden de rivalen tegenover elkaar (30-30) en de gemoederen liepen, zoals vanouds, hoog op. Waar komt die haat en nijd vandaan?

Marc de Vreede (29) is opbouwspeler van Quintus en weet als geen ander dat de beide clubs elkaar niet kunnen luchten of zien. ,,Op het moment, dat clubs uit de regio op hetzelfde niveau spelen en dan ook nog spelers bij elkaar weghalen, wordt het meteen een stuk heviger. Ze willen allebei de beste zijn en dat vergroot ook voor de supporters de rivaliteit. Dat is trouwens wel goed voor de sport. Die derby’s trekken daardoor altijd veel publiek.”

Gymleraar De Vreede ziet ook nog een andere reden: ,,Het is bij Hellas en Quintus duidelijk  ander volk met een verschillende mentaliteit. Hellas ligt in de Vogelwijk, toch de dure wijk van Den Haag en Quintus tussen de kassen in het Westland. De cultuur, de humor, de benadering van mensen is anders. Bij Hellas gaat het altijd om het mooie handbal en de flair in het spel. Bij Quintus is het de mouwen opstropen en niet zeuren.”   

Dat de beide clubs elkaar niet liggen, blijkt volgens De Vreede ook uit de transfers. Zelf stapte hij destijds over van Hercules, die andere Haagse eredivisieclub, naar Quintus. ,,Er zijn meer spelers van Hercules naar Quintus gegaan, maar bijna nooit naar Hellas. Ze liggen elkaar niet en het aanpassen van spelers van Quintus en Hellas lukt gewoon niet. Daarvoor is de mentaliteit te veel verschillend.”

Joelend publiek

De Vreede is er van overtuigd dat de derby’s met de rivaliteit goed zijn voor de regio. ,,De handbalsport in Den Haag en omstreken draait daar op. De supporters leven ervoor en kunnen zich geen competitie voorstellen zonder die duels. Het leeft bij de achterban net zo veel als bij de spelers zelf. De supporters hebben de derby’s vaak zelf gespeeld en veel gezien en zijn er daardoor extra op gebrand dat hun club wint. Ze staan joelend en fluitend op de banken. Daar doe je het als speler voor. Het zijn de wedstrijden waarnaar in de agenda het eerst wordt gekeken.”

Pim van Starrenburg (26) is cirkelloper van Hellas en benoemt vooral het verschil in cultuur tussen beide clubs. ,,Bij ons dringt het familiegevoel meer door tot de eerste teams. Wij hebben geen spelers die zich belangrijker voelen of haantjesgedrag vertonen. Wij tillen samen het niveau van ieder individu omhoog en zodoende ook van het collectief. Als jong talent ben je bij Quintus minder makkelijk onderdeel van de groep. Daarom zie je ook, dat wij meer talentvolle spelers uit de jeugd hebben ingepast. Ik zou zelf ook nooit naar Quintus gaan en dat weten ze inmiddels ook wel.”

Van Starrenburg, student aan de TU Delft, bevestigt dat de rivaliteit zo groot is, omdat beide clubs de beste van de regio willen zijn. ,,Daarnaast zijn wij extra fanatiek omdat Quintus BENE-League heeft gespeeld, terwijl het klassenverschil destijds klein was. Tijdens de wedstrijden merk je soms dat we een hekel aan elkaar hebben. Dat komt omdat beide teams  spelers hebben die irritant zijn en flink de beuk erin gooien. Veel jongens kennen elkaar en voorafgaande aan de wedstrijd jutten ze elkaar met grote praatjes flink op. Dat willen ze dan in het veld waarmaken.”

Morele winnaar   

Hellas was de morele winnaar van de burenruzie, omdat Quintus de tweede helft de bovenliggende partij was maar steeds een voorsprong verspeelde (17-22; 22-25 en 26-29). Vreugde dus bij de Hagenaars, die ook al de uitwedstrijd hadden gewonnen. En Quintus droop mopperend af  vanwege de teleurstellende puntendeling. 

AD SPORT/PETER LOTMAN, FOTO/IMV-FOTOGRAFIE

Dames

De vrouwen van Quintus smaakten weer het genoegen van een mooie overwinning. Zij klopten overtuigend met 30-23 het bepaald niet zwakke Volendam. Coach Fred Michielsen was vooral ook blij voor zijn selectie met deze twee belangrijke punten.

,,Ik heb de meiden aangegeven, dat het vijf voor twaalf is om uit de degradatiepoule te blijven. Dat hebben ze goed opgepakt. Winnen tegen ploegen waarvan je moet winnen, te beginnen met Volendam.”

Michielsen kon tevreden zijn over zijn verdediging en aanval. ,,De dekking was agressief en in de afronding was het rustiger. De kansen werden dit keer wel regelmatig effectief afgerond. Ook de keepsters waren ruim voldoende en dat in combinatie met de goede dekking zorgde voor vertrouwen.”

In het eerste half uur ging de partij nog gelijk op. Dat kwam ook, omdat Quintus de opponent nog te veel gelegenheid gaf om te combineren. In de tweede helft maakte de thuisclub het verschil. 

Michielsen wil nog niet te vroeg juichen. ,,Zaterdag een zware wedstrijd tegen SEW, maar daar moeten we niets. Essentie is de flow bewaren en ik ben er trots op wat de groep tegen Volendam heeft laten zien.”

Heren

Voor de neutrale kijker was het een boeiend gevecht tussen Hellas en Quintus, met soms technische hoogstandjes en fraaie doelpunten. Er ging ook nogal eens wat mis, maar dat is onvermijdelijk in een spannende derby. Beide teams knokten tot het einde en gaven elkaar geen duimbreedte toe. Na het laatste fluitsignaal stond er 30-30 op het scorebord.

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Rick van Ravesteijn (31), cirkelloper van titelkandidaat Quintus, is een fenomeen in de eredivisie. Met een gemiddelde van elf doelpunten per wedstrijd is hij een gevreesd schutter. Ook tegen Berdos (33-26 winst) was hij met elf treffers weer erg productief.

Je ziet het niet direct aan hem, maar hij is beweeglijk, makkelijk wendbaar en daardoor voor tegenstanders ongrijpbaar aan de cirkel. Bovendien is hij snel in de break-out en neemt de strafworpen onberispelijk. Wat maakt de Hagenaar in Westlandse dienst zo trefzeker?

Van Ravesteijn wil eerst zijn hoge scoringspercentage delen met zijn teamgenoten. ,,Het is nooit alleen mijn verdienste. Ik moet de ballen van mijn opbouwers aangespeeld krijgen en dat doen zij prima. De wisselwerking is uitstekend in ons team. Scoren is inderdaad mijn sterkste punt. Dat komt, omdat ik goed kijk wat de keeper doet. Ook bereid ik mij voor aan de hand van stopgrafieken. Maar eerlijk gezegd, handel ik toch vaak uit een impuls op het moment dat ik vrij kom.”

TREFZEKER

De steunpilaar van de Heulse formatie is zo trefzeker, omdat hij zijn manier van scoren varieert. Hij rondt af met schoten in de kruising, stuitballetjes, draaiballen en lobjes. ,,Maar mijn specialiteit zijn wel de ‘vegertjes’ langs de keeper. Het hoeft niet hard te zijn, maar een bekeken schot is onhoudbaar voor de keeper. De bal hoeft er alleen maar langs”, zegt hij alsof het veelvuldig scoren zó gemakkelijk is.

Een cirkelloper krijgt doorgaans flink wat klappen, maar opmerkelijk genoeg is Van Ravesteijn zelden geblesseerd. ,,Ik moet het niet hardop zeggen en afkloppen, maar ik heb nooit wat. Soms wat kleine pijntjes en ouderdomskwaaltjes…haha. Op de cirkel is het bikkelen en vechten en vooral kunnen incasseren. Maar ik heb wel geleerd dat ik door goed te positioneren of de verdediger net een duwtje te geven toch in het voordeel ben.”

Van Ravesteijn, die regelmatig door andere (top)clubs werd benaderd, is Quintus altijd trouw gebleven. Over de titelkansen dit seizoen is hij openhartig. ,,Ik vind, dat wij de kwaliteiten hebben om de titel te pakken. Het wordt niet makkelijk, omdat het ons niet altijd lukt om een wedstrijd in het slot te gooien. Maar het kán.”  

AD SPORT/PETER LOTMAN   

Afgelopen week bereikten ons het bericht dat Koos van Winden overleden is. Wij herinneren Koos als een belangrijke vrijwilliger voor Quintus. 

Zowel voor de handbal als de voetbal was Koos altijd aanwezig en leverde allerlei hand en spandiensten. Waar velen hem van herinneren is dat hij jarenlang de bus regelde voor de handbalteams naar de verre uitwedstijden. 

Koos was betrokken bij het wel en wee van de gehele vereniging. Wij verliezen met zijn overlijden een man met een groen wit hart. Wij wensen de familie en bekenden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

X