Vrijdag 23 december jl. stond Quintus Handbal in het teken van Glow in the Dark handbal. Een nieuw evenement voor de D tm A jeugd incl. de rolstoelhandbal.
Met het bedrijf “Blacklightsports” die sportverenigingen geheel omtoveren tot een waar glow in the dark paleis gingen wij aan de slag.

Samen met de Rolstoelhandbal sloegen wij de handen ineen om dit alles tot een succesvol evenement te maken. De badminton wisselde met ons van hal (dank hiervoor) zodat wij in de Eekhout-hal alle ruimte hadden voor de onderlinge wedstrijden.


Theo nam de kantinedienst op zich (Theo bedankt) en Jorg de super gezellige achtergrondmuziek. Scheidsrechters Denise Steringa en Harry Veenhof zorgden voor strak gefloten partijen (zonder scheidsrechters geen wedstrijd, dank toppers)

Coaches en trainers begeleiden enthousiast hun teams in het donker (zonder jullie was dit niet mogelijk). De teams, waar velen veel werk maakten van hun outfit (glow in the dark sminck en sticks, hairspray en zelfs verlichtte rolstoelen), speelden met veel enthousiasme hun wedstrijden.


De B meiden en A/B jongens maakten als afsluiter er een geweldige dolle boel van met elkaar. Zij speelden uiteindelijk met 27 man in het veld. 🤪
En als afsluiter was er voor iedereen een oliebol en warme chocomelk in de kantine. (Bedankt John en Saskia)

Geweldig om te zien wat een fijne, leuke en enthousiaste leden, ouders en vrijwilligers wij weer hebben.

Iedereen bedankt voor jullie aanwezigheid.
Alle vrijwilligers: Theo, John, Saskia, Jorg, Harry, Denise, Nicole, Kim, Lynn A, Maeve, Pien, Louise en Loek bedankt voor jullie inzet en hulp om dit tot een fantastisch groot succes te maken!

Volgend jaar weer!?

Birgitte Eekhout, Sabine Klein en Patrick Peters

Op zondag 15 januari van 16.00 uur tot 18.00 uur vindt de Nieuwjaarsreceptie in de Quintus kantine plaats.
Wij nodigen u van harte uit om hier aanwezig te zijn om met z’n allen het nieuwe jaar in te luiden.

Stellen uw aanwezigheid zeer op prijs.

Namens Quintus Handbal
Paul van Vliet en Eric van Steekelenburg

QUINTUS MANNEN (RUBEN SCHELBERT)

De mannen van Quintus werden na de degradatie uit de BENE-League als de gedoodverfde favoriet gezien voor de titel in de eredivisie. Maar uitgerekend tegen de rivalen uit de regio, Hellas en WHC/Hercules, werd verloren. De winst bij BFC was prima en ook de remise bij Houten was acceptabel.

Schelbert:,, Wij zijn grotendeels tevreden met de uitslagen, de prestaties en de positie op de ranglijst. Aanvallend scoren we veel doelpunten met snel en wisselend combinatiespel. Verdedigend moeten we stabieler worden en het samenspel tussen keepers en verdediging moet verder ontwikkeld worden. Meer geduld ook in de aanval bij de afronding. Verder ervaring verzamelen in de rest van de competitie. Grotendeels dus een bevredigend resultaat, maar zaken die herhaald fout gaan, moeten we verbeteren. Als we constanter presteren en ons hoge niveau laten zien, kunnen we knokken voor het kampioenschap. Het was al met al voldoende, maar zeker niet uitstekend.”

CIJFER: 7.5

QUINTUS VROUWEN (FRED MICHIELSEN)

De verwachting bij de achterban was, dat de vrouwen van Quintus evenals voorgaande jaren zouden meedraaien in de top-4. Dat was gelet op het vertrek van een aantal speelsters (gestopt of naar andere clubs) geen reëel verwachtingsbeeld. De opbouw van een nieuw team is een klus van de lange adem.

Michielsen:,, Ondanks de resultaten kijk ik tevreden terug op de eerste helft van de competitie. We wisten, dat het een lastig overgangsjaar zou worden. Toch hebben de meiden flinke stappen gemaakt, de een wat sneller dan de ander. De trainingsarbeid is prima. Er wordt hard gewerkt én plezier gemaakt. Natuurlijk waren er na een sterke competitiestart de nodige dips. Het ging van ups naar diepe dalen. We missen dan vooral iemand die de kar kan trekken, maar ook de speelsters weer even in het gareel kan zetten. Wij moeten vooral werken aan het vertrouwen. De hele wedstrijd proberen hetzelfde niveau te behouden, leren de juiste keuzes te maken én vooral het vieren van het succes om elkaar te motiveren.”

CIJFER: 7

AD SPORT/PETER LOTMAN

Bondscoach Edwin Kippers heeft uit de voorlopige U17-selectie 16 jongens uitgenodigd voor het 4 Nations HandballTrophy. Dit toernooi vindt plaats van woensdag 21 december tot en met vrijdag 23 december in Lokeren (België), waarbij er wedstrijden tegen België, Luxemburg en Letland worden gespeeld. De week erna, op 27 en 28 december, tijdens de Handbaldagen, volgen er nog 2 oefenwedstrijden in Raalte.

Super leuk nieuws is dat er drie jongens van Quintus in de Oranje U17-selectie zitten. Tobey Bleijenberg mag als keeper op dinsdag 27 december meedoen. Mitchel Luijten is uitgenodigd voor de 4 Nations Trophy en mag op 28 december ook naar Raalte. Sam Koppenol is ook uitgenodigd voor de 4 Nations Trophy en sluit op 27 december nog aan in Raalte. 

Een link naar de livestreams van het toernooi in Lokeren vind je hier.

Quintus is ook vertegenwoordigd in de Oranje U19-selectie. Youri Schutte zat al bij de groep die op Papendal vier trainingen heeft gedaan, als voorbereiding op het Internationale toernooi in Merzig. Nu is Youri door bondscoach Freek Gielen ook geselecteerd om daadwerkelijk mee te gaan naar Merzig van 27 t/m 29 december.
Mooi om te zien dat jongens van Quintus zich ook mogen laten zien in het nu nog ‘kleine’ Oranje. De jeugdopleiding werpt zijn vruchten dus af. 

Wij wensen de jongens heel veel plezier en geniet ervan! Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten.

Foto van links naar rechts: Mitchel Luijten, Youri Schutte, Sam Koppenol & Tobey Bleijenberg 

Vind je het leuk om met je collega’s, klanten, of anderen uit je netwerk een avondje plezier te hebben tijdens handbalwedstrijden? Dan ben je in de Van der Knaap corner (de Skybox van Quintus) op de juiste plek.

Op de kop van het veld vind je bovenin de Skybox van Quintus Handbal. Hierbij zit een eigen bar waar de drankjes gehaald kunnen worden, zodat je geen dorst hoeft te lessen tijden de wedstrijd. Vanaf 10 tot 50 personen is de Van der Knaap corner te huren. Vanuit Quintus doen we altijd ons best om op een avond meerdere bedrijven uit te nodigen. Zo heb je meer gezelligheid, en gelijk kans om je netwerk uit te breiden. 

Wat zit er bij inbegrepen:
– Gratis toegang tot een eredivisie wedstrijd van de dames of de heren van Quintus
– Hapjes & drankjes
– Een kans om je netwerk uit te breiden

Maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. De vanaf prijs is €30,- p.p. (excl. btw). Mocht je meer informatie nodig hebben, neem dan contact op met Anouk Zwinkels.

Het is de vrouwen van Quintus niet gelukt de laatste zestien te bereiken van de European Cup. Het team van coach Fred Michielsen verloor beide wedstrijden in Zwitserland van LK Zug. Zaterdag werd het een 30-34 nederlaag en gisteren 22-26.

De grote vraag was vooraf vooral hoe Quintus de tik van vorige week had verwerkt. Toen verloor de Heulse formatie onverwacht kansloos van debutant VELO in de competitie. En ook hoe snel de lange busreis uit de benen kon worden gespeeld. Het antwoord luidde niet onverdeeld gunstig.

Quintus begon nog sterk aan het eerste duel en liet zien dat het goed kan handballen. ,,Maar daarna”, verzuchtte coach Michielsen, ,,kwam weer de bekende periode van zeven minuten waarin we de controle verliezen. We verzandden dan weer in statisch handbal zonder initiatief. Dat leidde tot individuele fouten en verkeerde beslissingen waaruit Zug makkelijk kon scoren vanuit de omschakeling.”

ONSZELF NIET BELOOND

Na de 17-19 ruststand herpakte Quintus zich goed in het tweede half uur en kwam geleidelijk aan beter terug in de wedstrijd. Maar ook toen kende de Heulse formatie weer de bekende dip waarin te veel geforceerd werd.

Michielsen: ,,Er werd hard gewerkt om in balbezit te komen, maar we gaven de bal net zo makkelijk terug. Daardoor maken we het onszelf te moeilijk en belonen ons niet voor het goede spel dat we regelmatig laten zien.”

In het tweede duel vrijwel hetzelfde spelbeeld. Sterke periodes van Quintus, maar ook veel onnodig balverlies. Bij de rust 11-16, een marge die niet meer kon worden overbrugd.

Phoebe Muller werd na het eerst duel uitgeroepen tot Player of the Match.

Doelpunten Quintus over beide wedstrijden: Judith van der Helm (9/4), Phoebe Muller (6/0), Lexie Louwerens (4/2), Alieke van Maurik (4/2), Lysanne Huele (2/0), Jara Datthijn (1/4), Jill van den Berg (1/0), Paulien Barendrecht (1/4), Jill van der Zeijden (1/0), Mirthe de Jong (1/3), Pieke van Ingen (0/1) en Esmee Verbeek (0/2).   

Bij LK Zug, dat vorig jaar werd uitgeschakeld door de Nederlandse landskampioen Handbal Venlo, was Celia Heinzer met totaal achttien doelpunten de meest trefzekere speelster.

AD SPORT/PETER LOTMAN

De Westlandse formatie van coach Ruben Schelbert blijft zich mengen in de strijd om de titel in de eredivisie. Tegen Dynamico boekte Quintus een 32-23 overwinning zonder ook maar een moment in de problemen te komen.

Schelbert: ,,De wedstrijd was best intensief van beide kanten. Bij de rust hadden wij met 16-9 al een voorsprong van zeven doelpunten en dat gaf de nodige rust in het spel. Daardoor kon ik de tweede helft iedereen laten spelen. Als team is er goed gestreden. Verdedigend stonden we het grootste deel van de wedstrijd heel goed. Ook aanvallend was de afronding goed, al werden er toch nog wat open kansen gemist. Als totaal een degelijke overwinning.”

Marc de Vreede, met zes doelpunten topscorer, kreeg veel speeltijd en had ook een tevreden gevoel: ,,We hebben de eerste helft de 5:1 dekking uitgeprobeerd en maar acht doelpunten tegen gekregen. Dat was dus heel netjes en hoopvol voor de rest van het seizoen. Met het oog op het doelsaldo hadden we meer moeten scoren. De aanvallen werden goed uitgespeeld, maar te vaak onbenut gelaten. Dat moet beter. Toen wij het tempo in de tweede helft opschroefden, liepen we makkelijk weg naar een ruimere uitslag.”

Doelpunten Quintus: Marc de Vreede (6), Troy Oranje (5), Timo Blom (5), Jordi van Erp (5), Rick van Ravesteijn (4), Jordan Beukman (4), René de Bakker (1), Sven van Ruijven (1) en Max van Zijderveld (1).

Bij Dynamico was Frank Loeffen met acht doelpunten de beste schutter.

Foto Paul Vis Sr. Tekst Peter Lotman / AD sport

De eerste derby ooit in de eredivisie tussen de vrouwenteams van Quintus en Venéco/VELO zorgde voor meer sensatie dat vooraf was verwacht. Niet vanwege het spelverloop, maar vooral door de overtuigende 22-29 overwinning van de club uit Wateringen. Met een geweldige inzet werd thuisploeg Quintus bij de rust al op een 6-17 achterstand gezet.

Wie een spannend scoreverloop had verwacht, kwam dus bedrogen uit. Maar er zullen dan ook weinig handballiefhebbers zijn geweest die voorspeld hadden dat VELO met zó veel overmacht de beladen partij naar zich toe zou trekken. En dat zonder coach Nico Stet, die vanwege corona thuis vanaf de bank via de livestream het duel moest volgen. Zijn vervangsters Anita Huf en Jacqueline de Kluijver namen de honneurs waar en konden na afloop de complimenten in ontvangst nemen.

VELO was zó gemotiveerd, dat het direct vanaf de eerste seconde met vlotte aanvalscombinaties Quintus op grote achterstand zette. Het team van coach Fred Michielsen daarentegen leek verstijfd van de zenuwen en zag bijna alles mislukken in de aanval én de verdediging. Na negen minuten was het al 1-5 en na een kwartier 3-10.

In de aanval viel vooral Maud Schuit op, die vanuit de linkerhoek en de break liet zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Na elk doelpunt balde zij haar vuist en rende vervolgens juichend terug naar haar plek in de verdediging. Naast gevestigde namen als Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen, Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen en Angelique van Duijvenbode ontpopte Schuit zich als een trefzekere aanwinst.

HOOFDROL FEMKE ERKENS
Een andere hoofdrol was weggelegd voor de net nieuw binnengehaalde keepster Femke Erkens. Even gestopt met handballen, maar in het duel met Quintus liet zij zien dat ze van grote waarde is voor VELO. Ze stopte direct al twee strafworpen in het begin en daar kwamen er naderhand nog eens drie bij. Met nog een serie andere stops had Erkens een groot aandeel in de royale marge na de eerste helft. Via 4-14 was het bij het wisselen al 6-17.

De supporters van beide clubs wreven zich eens even in de ogen. Gebeurde dit echt? Bij de Quintus-aanhang was er ongeloof over de zwakke tegenstand van hun idolen. Maar ook de fans van VELO konden nauwelijks bevatten wat er allemaal aan moois gebeurde. De ene aanval was nog fraaier dan de andere en alles leek ook te lukken. Tegenover de aanvalsdrift van Carmen Riepe, Kirsten van Steenbergen en Maud Schuit bij VELO kon bij Quintus in dat eerste half uur alleen Jill van der Zeijden vanuit de hoek iets terugdoen.

MEER BELEVING
Coach Michielsen: ,,Ik ben niet boos geworden in de rust, maar heb wel duidelijk gezegd dat het anders moest. Dat ik meer inzet en beleving verwachtte. Het was allemaal veel te tam. Als het niet lekker loopt, kun je in elk geval wél hard werken en je best doen.”

Die woorden leken te helpen, want in het vervolg van het aantrekkelijk kijkspel kroop de thuisclub toch steeds een stukje dichterbij. Alieke van Maurik werd ingezet en knalde een paar keer raak en ook Lysanne Huele was succesvol met haar acties. Plotseling verdwenen er ook achter elkaar een aantal speelsters van VELO naar de strafbank. Met die overtalsituaties wist Quintus wel raad en bij 17-22 en zelfs 21-25 werd het nog even spannend voor de VELO-aanhang.

Maar de interim-coaches namen op tijd een time-out en de ervaren krachten Riepe, Van Steenbergen en Groen zorgden tot opluchting van hun fans toch voor de verdiende 22-29 overwinning.

Talisa Groen: ,,Het was hard werken en de tweede helft was heel zwaar, maar we hebben er voor geknokt en de partij over de streep getrokken. Dit is voor VELO een geweldige prestatie om hier bij Quintus te winnen.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****) : Vooral door het opmerkelijk sterke spel van VELO was het een vlotte, aantrekkelijke partij om naar te kijken. Quintus liet het in de eerste helft afweten, maar knokte zich na de rust terug in de wedstrijd. Ook dat was het aankijken meer dan waard.

Scheidsrechters (**) : Fake Bralts en Ruud van der Horst probeerden er van alles aan te doen om de derby in goede banen te leiden. Maar daarbij vergaten zij te vaak om het spel lekker te laten doorlopen en strooiden zij te veel met tijdstraffen en strafworpen. Ook de loopregel en de aanvallende fout gaven zij een eigen interpretatie. Daardoor was het lastig voor de mopperende speelsters om de juiste balans in hun acties te vinden.

Doelpunten Quintus : Lysanne Huele (6), Alieke van Maurik (6), Jill van der Zeijden (5), Jara Datthijn (3), Mirthe de Jong (1) en Esmee Verbeek (1).

Doelpunten VELO : Carmen Riepe (9), Maud Schuit (7), Kirsten van Steenbergen (7), Angelique van Duijvenbode (2), Femke Mastenbroek (2) en Talisa van Bergen en Henegouwen (2).

AD SPORT/PETER LOTMAN

In het duel tussen Quintus en Aalsmeer waren de doelpunten duur. Beide ploegen hadden de dekking goed in orde. Het tempo in de aanval was aanvankelijk te laag bij Quintus, maar toen de Westlanders er een schepje bovenop deden, vielen er wel gaten en die werden effectief benut.

Ondanks een voorsprong van steeds vier tot zeven doelpunten (5-9, 8-12 rust, 12-17), kende Quintus in de tweede helft een mindere fase. Assistent-coach Bart de Koning: ,,Het werd hectisch, we maakten verkeerde keuzes, misten te veel kansen, waardoor we steeds tegen hun break aanliepen. Daardoor moesten we vijf minuten voor het einde nog naar de time-out grijpen toen het weer gelijk werd.”

Vervolgens verdienden de Westlanders het compliment, dat zij volwassen en koelbloedig de partij uitspeelden. ,,Alsof er niks aan de hand was”, aldus De Koning. ,,Dat is dan toch de stap die we hebben gezet. Een onmisbare kwaliteit dit seizoen.”

Quintus strijdt door het verlies van BFC bij Houten samen met die twee ploegen én Hellas om de titel in de eredivisie. Alle vier teams hebben 20 punten uit 12 wedstrijden. 

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (8), Jordan Beukman (5), Jordi van Erp (3), Chistiano Olivacce (2), Timo Blom (2), René de Bakker (2) en Marc de Vreede (1).

Keeper Cas van der Harst was de Man-of-the-Match.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Woensdagmiddag kwamen de pieten langs om aan de jongste kinderen een speciale training te geven. Nadat ze via het balkon de zaal in kwamen en gelijk een pietendans met de kids gingen dansen, werd er op verschillende stations flink geoefend. En of dat goed gelukt is …? Zeker weten! Na de training kreeg iedereen het pietendiploma, een cadeau en een snoepzakje.

Wij zijn trots op onze jonge kanjers 💪🏻👍🏻

X