De Westlandse formatie van het technisch duo Ruben Schelbert/ Bart de Koning lijkt het betere spel weer te hebben teruggevonden. In Arnhem werd de thuisclub met 24-39 naar een kansloze nederlaag gespeeld. Er werd met veel inzet gespeeld en bij de rust was het al 9-23, waardoor er vervolgens van een echte wedstrijd geen sprake meer was.

René de Bakker had zijn trefzekere vorm weer hervonden. Met tien doelpunten was hij met zijn linkerarm als vanouds weer dodelijk vanaf de rechterhoek. Hij was de uitblinker bij Quintus, dat een prima teamprestatie leverde. 

Quintus begon scherp en liet vanaf het begin Arnhem geen moment in de wedstrijd komen. De thuisclub startte met zeven veldspelers, maar daar gingen de Westlanders zeer effectief mee om. Uit de breaks konden zij herhaaldelijk makkelijke doelpunten in het lege doel scoren. De compacte dekking en de sterk keepende Cas van der Harst zorgden ervoor dat het verschil zelfs opliep naar twintig doelpunten. 

Opbouwer Marc de Vreede constateerde tot zijn genoegen: ,,Je ziet dat als wij met beleving en inzet spelen wij een heel hecht team zijn. Dan komen we de wedstrijden ook veel makkelijker door. Dit moeten we nu volhouden en ook in spannende partijen dit spel laten zien. Dan komen we nog een heel eind.”

En coach Bart de Koning: ,,Het was een wereld van verschil met de vorige wedstrijden. Vol gas uit de startblokken en dan hebben we aan één helft genoeg voor de overwinning. Scherp in de dekking en prima veldspel. Dit was weer een prettige avond.”

Doelpunten: René de Bakker (10), Rick van Ravesteijn (7), Jordan Beukman (5), Christiano Olivacce (5), Troy Oranje (3), Jordi van Erp (3), Ques Canninga (2), Max van Zijderveld (2), Timo Blom (1) en Marc de Vreede (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN  

Voor de Westlandse teams in de eredivisie bij de vrouwen, Quintus en VELO, was er geen succes weggelegd. De competitie bij de mannen in de eredivisie lag dit weekend stil. 

De teleurstelling was afgelopen donderdag groot bij de speelsters en staf van Quintus na de nederlaag tegen Volendam. Het 27-26 verlies in de doordeweekse inhaalwedstrijd was een fikse tegenvaller. Zaterdag verloor het team van coach Fred Michielsen opnieuw, ditmaal van SEW met 26-29. ,,Maar ik heb na de deceptie van donderdag in elk geval een strijdlustig Quintus gezien”, oordeelde Michielsen.

De wedstrijd ging vrijwel de gehele speelduur gelijk op. Toch kwam SEW op een voorsprong van twee, drie doelpunten. De tactische ingreep van Michielsen om met zeven tegen zes te spelen, leverde rendement op. Na 16-18 bij de rust bracht de thuisclub de stand bij 23-23 weer in evenwicht. Door een fraaie treffer van Alieke van Maurik leek Quintus bij 25-24 toch nog aan de goede kant van de score te blijven.

Michielsen: ,,Door verkeerde beslissingen en onrustige afronding kwamen wij toch weer op een achterstand van drie doelpunten. We hadden wel de mogelijkheden om de aansluitingstreffer binnen te schieten, maar op de kritieke momenten misten we de killersmentaliteit. Niet zo verwonderlijk, want dat is inherent aan de jonge ploeg. Maar het blijft zonde dat we ons niet hebben kunnen belonen.”

Het nog steeds ongeslagen SEW pakte door Danique Boonkamp, Lynn van Diepen en Denise Mol in de slotfase toch nog de volle winst.

AD sport/Peter Lotman

Inleiding

Op deze website stond afgelopen week een artikel over het overlijden van onze voormalige herentrainer Jan Alma uit het AD van de hand van Peter Lotman. In de alinea, die ik er voor Quintus aan toegevoegd had, stond een fout. Hiermee had ik een generatie spelers van de heren tekort gedaan. De herenselectie van 2001, was niet de enige lichting, die Europees handbal gespeeld heeft. Ook in het seizoen 2011-2012 werd door heren 1 van Quintus onder leiding van Eelco Overkleeft en Jeroen Sebel in de Challenge Cup gespeeld en wel tegen het Servische Kolubara.

Zaterdag j.l. is in besloten kring afscheid genomen van Jan Alma. De sprekers roemden zijn verdiensten voor de handbalsport en wisten hem in warme woorden goed te typeren. Voor het programmaboekje van afgelopen weekend had ik een in memoriam geschreven, waarmee ik het vorige “in memoriam” vervang.

Handbalicoon Jan Alma overleden

Op 88 jarige leeftijd is op 9 oktober handbalicoon Jan Alma overleden. Jan heeft in zijn leven als trainer heel veel betekend voor de handbalsport in onze regio. Zijn wortels lagen bij Hellas in Den Haag, waar hij ook zelf gespeeld heeft en waar hij zijn loopbaan als handbaltrainer begon.  Jan behaalde met het damesteam van Hellas rond zijn latere vrouw Mieke Pottuyt, in de 70-er jaren, meerdere landstitels. Jan was een echte Helleen. In de Hellas-hal is ook een tribune naar hem genoemd.

De succesvolle damesgroep van Hellas had hij binnen de club vanaf de jeugd opgebouwd. Deze groep speelde modern snel en technisch handbal, een speelwijze die Jan als trainer altijd overal propageerde. Zijn assistent bij Hellas Wim Jansen werd later hoofdtrainer bij de dames van Quintus en bracht die visie mee onze club in.

Jan was in de 70-er jaren ook bondscoach van de Oranje dames, waarmee hij als eerste trainer met Nederland promoveerde naar het internationale A-niveau. Quintus speelsters als Joke Lekkerkerk en Toos Alsemgeest waren in die tijd internationals.

Later stapte Jan als clubtrainer over naar de heren van Hermes, waarmee hij tweemaal de beker wist te winnen. Daarna werd hij nog trainer van de heren van Hellas en Aalsmeer. Met Aalsmeer haalde hij een landskampioenschap bij de mannen in 1995 door in de finalewedstrijden het Limburgse Horn/Sittardia te verslaan. Bij Sittardia speelde toen Patrick van Olphen, die later bij de heren van Quintus onder Jan een comeback zou maken als speler, aan de zijde van zijn jongste broer Fabian.

In 1997 liet Jan Alma zich verleiden om in zijn nadagen als trainer, bij de heren van Quintus aan de gang te gaan. Onze heren vertoefden toen al weer enkele jaren in de eerste divisie. Wat meerdere van zijn illustere voorgangers niet lukte, daarin slaagde Jan Alma met zijn vrouw Mieke aan zijn zijde wel. Zij wisten de heren van Quintus in maart 1999 weer terug te brengen naar de eredivisie. In het debuutjaar 1999-2000 op het hoogste niveau haalde Quintus verrassend een 3e plaats in de kampioenspoule en ook de halve finale van de beker. De 3e plaats leverde een ticket voor Europees handbal in de EHF-cup op. Het lot koppelde Quintus daarbij aan het IJslands Haukar Hafnarfjordur. Dit was het Europese debuut van onze heren.

Spelers van heren 1 waren toen o.a. Pim van Velzen, Marcel Luijs, Eugene Furth, Rolf Vijverberg,  Mark Bakermans, Fabian van Olphen, Rick en Robin Bulsing. Later zou Fabian van Olphen vanuit Quintus de overstap maken naar het profhandbal in Duitsland, waar hij uitgroeide tot een gewaardeerd professional bij SC Magdeburg.

Jan Alma was een trainer, die hoge eisen stelde aan zijn spelers, de club bestuurders en vooral ook aan zichzelf. Dit zorgde weleens voor onrust, maar zijn faam trok ook goede spelers naar onze club. Hij hechtte altijd veel waarde aan een sterk team.

Jan was een moderne coach, hij verzamelde altijd data, in de vorm schotbeelden. Ook vond hij video analyse toen al een belangrijk hulpmiddel. Hiermee bereidde hij zijn spelers en speelsters altijd zorgvuldig voor op de volgende tegenstander. In de jaren 90 was het maken van een goede video analyse nog een zeer tijdrovende klus. De digitale techniek was nog niet ver ontwikkeld. Jan gebruikte hiervoor thuis een serie gekoppelde video recorders.

Na maar liefst 6 seizoenen bij onze heren stopte Jan in 2003 op 68-jarige leeftijd. Dit werd toen tevens zijn afscheid als trainer en hij kreeg ter gelegenheid daarvan de stadspenning van de Gemeente Den Haag. Van Jan hangt er ook een ster op de Sport Campus in de Wall of Fame van Haagse sport prominenten.

Jan was destijds al voorstander van samenwerking in de regio tussen de topclubs Hellas en Quintus. Zo’n samenwerking heeft hij helaas niet mee mogen maken.

Denk dat we als club met dankbaarheid terugkijken op de periode dat Jan Alma onze hoofdtrainer bij de heren was. Door zijn gedrevenheid en deskundigheid heeft hij destijds een enorme impuls gegeven aan de ontwikkeling van onze herentak.

Ook na zijn afscheid als actief trainer, bleef hij zijn geliefde handbalsport en “zijn” clubs in alle facetten volgen. Bij persoonlijke bezoekjes aan hem, kwamen altijd veel mooie herinneringen boven en had hij altijd volop anecdotes. Hij vertelde altijd gepassioneerd, hoe hij succesvol vanuit de randstad, de sportieve strijd met de traditionele Limburgse handbal bolwerken (dames Swift Roermond en bij de heren van Sittardia en Blauw Wit) was aangegaan.

Jan van Kester

FRIS EN ONBEVANGEN SPEL VAN HEULSE PLOEG HET AANKIJKEN RUIMSCHOOTS WAARD

Vooraf vroeg men zich bij Quintus af hoe de kracht van GAS Kamaterou moest worden ingeschat. Op ondubbelzinnige wijze toonde het team van coach Fred Michielsen aan, dat het zich in deze ronde van de Europa Cup bepaald geen zorgen hoeft te maken. Het eerste duel van de twee in Kwintsheul eindigde in een 18-38 (het was de uitwedstrijd) overwinning. Waarmee de Heulse ploeg liet zien dat het op Europees niveau beduidend verder is dan de opponent uit Griekenland.  

foto’s Paul Vis sr.

Het valt doorgaans niet mee om geconcentreerd te blijven handballen als het krachtsverschil zó groot is. De jeugdige Quintusspeelsters verdienen het compliment dat zij tot het laatste fluitsignaal met vlot en onbevangen spel hun tegenstanders bleven bestrijden. Veel breaks, veel korte combinaties, veel gevarieerde schoten. De aanvalsacties waren regelmatig van hoog niveau. Ook het aanspelen van de cirkelloopster door de opbouwsters getuigde van veel inzicht.

Nu moet eerlijkheidshalve natuurlijk óók gezegd worden, dat de Griekse dames niet bepaald uitblonken in georganiseerd verdedigen. Het was meer gebaseerd op kracht, maar tegen de snelle en beweeglijke Westlandse speelsters konden zij met hun mindere wendbaarheid nauwelijks opboksen.

OPPORTUNISTISCH

In aanvallend opzicht moesten de Griekse speelsters het vooral hebben van opportunistische schoten die er dan ook bij toeval onverwacht in dwarrelden. Doelverdedigster Bianca Schanssema, die afwisselend samen met collega Dian Bruinen een prima partij keepte, verwoordde het treffend: ,,In andere wedstrijden kun je wel ongeveer verwachten waar er geschoten wordt, maar nu was het vaak zo’n vreemd schot. Moeilijk om je daar op in te stellen.”

Keeperstrainer Ruud van den Broeck mag zich trouwens gelukkig prijzen met twee van deze talenten. ,,Fijn om met deze meiden te werken. Ze beschikken over veel kwaliteit”, aldus de immer goedlachse Van den Broeck.

Direct in het begin van het aantrekkelijke kijkspel werd al duidelijk dat Quintus niets behoefde te vrezen. Na een kwartier 9-4 en bij de rust al 18-10. Toen ook nog eens alle zenuwen waren weggespeeld, kon Quintus zich naar hartenlust uitleven. De ene na de andere break rolde richting het Griekse doel. Vrijwel alle speelsters kwamen dan ook voor Quintus tot scoren, waardoor het via 25-13 en 35-16 uiteindelijk 38-18 werd. En daarmee de terugwedstrijd tot een formaliteit reduceerde.

OPMERKELIJK

Waarbij het opmerkelijk was, dat de voortdurend schreeuwende en gebarende Griekse coach de keepsterwissel toepaste in ondertal. Met speelsters en keepster die niet snel genoeg naar de kant en het doel kunnen sprinten, was dat een extra mogelijkheid voor Quintus om lekker te scoren. Ook Bianca Schanssema kon op die manier worden bijgeschreven op het doelpuntenlijstje.

De schotkracht van de lange Heulse speelsters als Judith van der Helm en Alieke van Maurik én het trefzekere, linkshandige schot van Jill van der Zeijden waren te machtig voor de Griekse keepster. Maar ook de snelle en beweeglijke Lysanne Huele (een aanwinst) en Jill van den Berg (razendsnel) vormden een voortdurend gevaar.

Ook coach Fred Michielsen had genoten van zijn adepten. ,,Dit is zo’n prettig team om mee te werken. Een hechte groep, geen gezeur en bereid om hard te knokken. Je kunt merken dat ze zichzelf willen verbeteren. En er zit dan ook nog heel veel rek in dit team.”

Doelpunten Quintus: Jill van der Zeijden (8), Alieke van Maurik (6), Lysanne Huele (6), Judith van der Helm (5), Jill van den Berg (3), Esmee Verbeek (3), Lexie Louwerens (2), Alyssa Schaap, Britt van Paassen, Phoebe Muller, Sanne van den Arend en Bianca Schanssema (allen 1).

Doelpunten Kamaterou: Anastasia Vasileiou (6), Paraskevi Kazaki (5), Anna Karamanou (4), Kleopatra Rousou (2) en Sotiria Kourti (1).

Scheidsrechters: Ruben Maia en André Nunes uit Portugal hadden het niet moeilijk in zo’n wedstrijd met groot krachtsverschil. Toch betrapten we ze nogal eens op foutjes. Ze leken af en toe met hun beslissingen wat mededogen te hebben met de Griekse speelsters. Maar dat had verder geen invloed op de partij.

AD SPORT/PETER LOTMAN

De tweede wedstrijd werd op zondagmiddag gewonnen met 35-17. De loting is dinsdagmorgen. Lees hier ook het stuk uit het AD Westland over onze trouwe supporters dit weekend.

Lees hier ook de artikelen in: handbalinside, WOS, Omroep West, Handbalstartpunt

MET WESTLANDSE CLUB IN DE EUROPA CUP; AAN HET BEGIN VAN EEN MOOIE CARRIÈRE 

Aan talent geen gebrek bij handbalvereniging Quintus. Al jaren levert de jeugdopleiding nieuwe speelsters af voor de hoofdmacht. Keepster Bianca Schanssema (17) is één van die exponenten. Zaterdag maakt de Oranje-international haar debuut in de Europa Cup tegen het Griekse GAS Kamaterou. ,,Haar uitverkiezing voor Oranje laat zien, dat ze aan het begin van een mooie carrière staat.”

Het is een cliché, maar die wijsheid gaat nog steeds op: wat goed is, komt snel. Zeventien jaar pas en nu al behoort Schanssema  tot de topkeepsters van Nederland. Bij Quintus speelt ze wekelijks de sterren van de hemel. Bij Jong Oranje heeft ze al vier EK’s en WK’s onder 17, 18 en 20 op haar naam staan. De nieuwe bondscoach Per Johansson zette haar onlangs op het lijstje van het grote Oranje. Schanssema bescheiden: ,,Het feit dat er door de technische staf aan mij gedacht wordt, vind ik al super gaaf.”

Alles ademt handbal bij de fanatieke doelverdedigster, die op haar vierde jaar begon bij VELO in Wateringen. ,,Ik ben op mijn veertiende overgestapt naar Quintus om me verder te kunnen ontwikkelen. Mijn zus handbalt nog steeds bij VELO. Mijn moeder Annelies heeft ook op eredivisieniveau gespeeld bij Foreholte.”

Van maandag tot en met vrijdag is zij actief bij de Handbalacademie en traint ze op Papendal twee keer per dag. ,,Tussen al die trainingen door doe ik 5-Havo. Ik vind het heerlijk om al mijn tijd aan handbal te besteden. Zo’n gave sport. Mijn doel is het A-team van Oranje en ook zou ik het supertof vinden om voor een buitenlandse topclub in de Champions League te spelen.”

ALLES VOOR OVER

Dat zij er alles voor over heeft om profhandbalster te worden, bleek afgelopen zomer overduidelijk. Op het moment dat vriendinnen van dezelfde leeftijd met vakantie gingen, op het strand lagen en feest vierden, reisde Schanssema door Europa met haar teamgenoten van Jong Oranje naar al die EK’s en WK’s. ,,Ik had op het strand in Spanje kunnen liggen en lekker ontspannen. Maar ik ben gek op handbal en dit is nu is mijn leven.”  

Het buitenlandse clubhandbal is voor haar (nog) niet aan de orde. Eerst moet Schanssema met Quintus successen behalen in de competitie. En zaterdag en zondag in Kwintsheul nog vol aan de bak in de Europa Cup tegen GAS Kamaterou uit Griekenland. De uitwedstrijd wordt uit kostenoverweging niet in Griekenland, maar in Kwintsheul gespeeld. De kosten en de recette worden door beide clubs gedeeld. 

,,Het wordt een mooie happening”, zegt ze enthousiast. ,,Het is voor mij de eerste keer, dat ik ook echt in het doel sta. Vorig jaar mocht ik er bij zijn om de sfeer te proeven, maar toen was ik geblesseerd. Toen heb ik het dus alleen vanaf de kant meegemaakt. Ik kijk er heel erg naar uit. Van zenuwen heb ik gelukkig niet echt veel last. De wedstrijdspanning komt nog wel, maar dat is alleen maar goed.”

VOLDOENDE POTENTIE

Coach Fred Michielsen beschikt over een talentrijke, maar jonge selectie. Het is dus af en toe nog even wennen, maar er is voldoende potentie om op niveau te presteren. Schanssema: ,,De sfeer is op dit moment super goed bij ons in het eerste team. We moeten nog meer op elkaar ingespeeld raken, maar we hebben toch al een aantal heel goede wedstrijden in de competitie laten zien.”

PRIMA UITSTRALING

Voormalig topkeeper Ruud van den Broeck is bij Quintus haar keeperstrainer. Hij is vol lof over de kwaliteiten en vooral ook over de volwassenheid van zijn pupil. ,,Voor haar leeftijd is Bianca al behoorlijk ver. Zij heeft een prima uitstraling en beschikt over veel fysiek. Met haar slimme manier van opstellen, stopt zij veel ballen. Het is zaak voor haar om bij Quintus belangrijk te worden in de competitie en veel trainingsuren te maken. Haar uitverkiezing voor Oranje laat zien, dat ze aan het begin staat van een mooie carrière.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN

QUINTUS – V&L

In de aanloop naar het tweeluik van zaterdag en zondag tegen het Griekse GAS Kamaterou had Quintus een prima voorbereiding tegen het Limburgse V&L. Via 5-4 en 12-6, na tien minuten, was het bij de rust al 20-11 voor de thuisclub.

Na het wisselen kwam de Heulse formatie niet meer in de problemen en bouwde de marge uit via 26-16 naar de 34-20 eindstand.

Coach Fred Michielsen was uiteraard een tevreden man met zo’n uitslag. ,,Ik had een totaal andere wedstrijd verwacht waarbij wij aan elkaar gewaagd zouden zijn. Maar met initiatiefvol verdedigend werk en twee fantastische keepsters achter de dekking hebben we met snelle omschakelingen en creatief spel veel kansen gecreëerd. De tweede helft begonnen we wat mat met te weinig focus, maar na een time-out kwamen we weer in ons normale spel.”

In de laatste vijf minuten kreeg de talentvolle A-jeugd nog de kans. Michielsen: ,,Dat had eerder gekund, maar ik gunde de ‘basis’ het succes. Ook die talenten deden het prima.”   

Alieke van Maurik en Judith van der Helm scoorden beiden zeven keer. Jill van der Zeijden was vijfmaal succesvol. De keepsters Dian Bruinen en Bianca Schanssema waren uitstekend op dreef.  

Tekst: AD/Peter Lotman – Foto’s: Paul Vis sr.

Europacup aankomend weekend in de Eekhouthal

Dit weekend speelt Dames 1 in eigen huis 2 Europacup wedstrijden tegen GAS Kamaterou uit Griekenland. De wedstrijden zijn op zaterdag 15 oktober om 19.00 uur en op zondag 16 oktober om 16.00 uur. Kom je de dames aanmoedigen in de Eekhouthal. Kom jij ze aanmoedigen? Voor ticketprijzen klik hier.

De aankomende twee weken worden er verschillende bekerwedstrijden (voorrondes) gespeeld door de A Dames en Heren, Dames 2, Dames 3 en Heren 2 . Verder speelt Dames 1 volgend week in eigen huis 2 Europacup wedstrijden tegen GAS Kamaterou uit Griekenland. De wedstrijden zijn op zaterdag 15 oktober om 19.00 uur en op zondag 16 oktober om 16.00 uur. Voor alle wedstrijden kunnen onze teams wel wat support gebruiken. Kom jij ze aanmoedigen? Voor ticketprijzen klik hier.

Programma deze week

04-10-202219:30Westlandia DS2Quintus DS2
04-10-202220:15Roda71 DS1Quintus DS3
05-10-202220:45Quintus DA1HMC DS2

Programma volgende week

11-10-2022 21:00 Quintus HS2IMTO Benelux/Hellas HS1
11-10-202219:15 Quintus HA1IMTO Benelux/Hellas HS2

X