In 2020 vond de eerste editie van het Wim de Bakker jongens toernooi plaats bij Quintus Handbal in Kwintsheul. Een jongens toernooi vernoemd naar de oud legendarische jeugdtrainer van Quintus die stond voor technisch handbal waar plezier en lef van af spatte.

Dit weekend van 3 en 4 september is het alweer tijd voor de 3e editie van het Wim de Bakker Toernooi. 21 teams uit Nederland en Belgie gaan twee dagen strijden om de Wim de Bakker Schaal. Er worden in poules gespeeld op zaterdag en zondag en op zondag zijn vanaf 17:00 uur de finales. Vorige editie waren de finales er voor het eerst en die werden afgesloten met zeer spannende finales. Dat belooft wat voor dit jaar.

Dit jaar waren er zelfs meer aanmeldingen dan plaatsen dus dat is een goed teken voor ons om te onderzoeken of een groter toernooi mogelijk is voor de komende jaren! 

Op zaterdag wordt de leuke en sportieve dag nog afgesloten met een wedstrijd van de Heren 1 van Quintus tegen Feyenoord Handbal. De selectie helpt overdag bij het toernooi en ’s avonds zal de hal vol met jeugd zitten voor de heren. Mooi om die onderlinge binding te zien!

Dit jaar een nieuwe editie en dus ook iets nieuws, namelijk een nieuwe prijs. Wat het precies is? Hou de Facebook en Instagram van Wim de Bakker Toernooi in de gaten!

Zaterdag begint het toernooi om 09:00 uur, zien we jullie daar?! šŸ˜„ 

DatumHal 1TeamHal 2Team
do 1 sept18.30-19.30DS4-DA314.30-16.30Handbalschool Haaglanden
 v.a. 19.30start opbouw culi diner17.00-20.30 gym (1/3 zaal)
   19.00-20.30 HS1/2 (2/3)
   20.30-22.00DS1/2 (3/3)
vrij 2 sept17.30-19.00 HA/HB (let op: Verburch)  
 Hele dag culi diner 16.00-19.00gym (1/3 zaal)
   16.00-17.00e-jeugd (2/3)
   17.00-18.00HC (2/3)
   18.00-19.30 DC1/2 (2/3)
   19.30-23.00 Badminton 

HAGENAAR VOELT ZICH OP ZIJN PLAATS BIJ HET WESTLANDSE QUINTUS

Het zal even wennen zijn voor Quintus. Niet naar BelgiĆ« voor de duels in de BENE-League, maar weer als vanouds kris/kras door Nederland voor het spektakel in de eredivisie. OĆ³k leuk vinden de spelers, vooral omdat er in de Haags/Westlandse regio maar liefst twaalf derbyā€™s op het programma staan. En wat is er nu mooier om elkaar juist in de eigen regio te bestrijden om uit te maken wie de beste is.

Rick van Ravesteijn, de altijd stabiele en robuuste cirkelloper van de Westlanders, kijkt er in elk geval naar uit. Hij is een van de weinige sterkhouders die is overgebleven in een team dat nogal wat routiniers zag stoppen en jeugdige talenten naar de topclubs zag vertrekken. Ook naar Van Ravesteijn werd regelmatig gehengeld, maar de Hagenaar bleef Kwintsheul trouw.

Meermalen liet hij optekenen: ,,Ik heb het hier naar mijn zin. Het gaat persoonlijk lekker met mij. Heb een vriendenkring opgebouwd en kan goed uit de voeten binnen dit team. Waarom zou ik dan weg gaan, terwijl ik hier heel veel speeltijd krijg. Ik merk dat een niveau lager mij eigenlijk wel makkelijk afgaat. En dat is niet arrogant bedoeld, hoor. Ik heb nauwelijks concurrentie op mijn positie, dus dat is ook wel lekkerā€, voegt hij er lachend met de van hem bekende Haagse bluf aan toe.

HOOG SCORINGSPERCENTAGE

Ook in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, net terug van oefenpotjes in BelgiĆ«, scoorde de trefzekere lijnspeler weer herhaaldelijk optimaal. Een scoringspercentage van 90% is niet zelden zijn belangrijke aandeel in de productie van zijn team. ,,En die ene misser was dan nog op de latā€, steekt hij zijn zelfverzekerdheid niet onder stoelen of banken.

Verwacht van Rick van Ravesteijn geen bescheiden opstelling als het gaat om de prestaties van hemzelf en zijn ploeg. Hij weet wat hij kan en wat de mogelijkheden van zijn teamgenoten zijn. ,,Als ik naar de andere clubs in de eredivisie kijk, verwacht ik dat wij bovenin meedoen. Dit is het perfecte niveau voor ons team. Top-3 zeker en de doelstelling is natuurlijk kampioen worden. Veel teams zullen met onze dekking moeite hebben. Wij hebben veel meer kiloā€™s kracht opgedaan in de BENE-League en we hebben ook meer ervaring. Op de beslissende momenten geeft dat toch de doorslagā€, zegt Van Ravesteijn die nooit met meel in de mond praat en makkelijk zegt wat hij denkt.

OOK SCHEIDSRECHTER

Dat Van Ravesteijn inmiddels verweven is met de Heulse club blijkt vervolgens als hij enthousiast vertelt over het Wim de Bakker jeugdtoernooi dat op 3 en 4 september wordt gehouden. ,,Ik verheug me daarop, want ik ga samen met Marc de Vreede daar drie potjes fluiten van de A-jeugd. Lijkt me geweldig. Ik ben altijd bezig met scheidsrechters en nu kan ik zelf eens ervaren hoe dat is. Dat vinden die gastjes ook leuk als jongens van het eerste team hun wedstrijden fluiten. En dan ā€™s avonds nog een oefenpotje tegen Feyenoord. Allemaal leuke dingen die aangeven dat ik wel op mijn plek zit bij Quintus.ā€

Quintus opent het seizoen op 10 september met een uitwedstrijd bij Havas in Almere.

De eerste regioderby staat voor 1 oktober thuis tegen het Haagse Hellas op het programma.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Eerder op deze website schreven we al over de leden van onze club, die uitgenodigd waren om mee te spelen in de nationale Oranje jeugdselecties bij internationale jeugd kampioenschappen (EKā€™s en WKā€™s) deze zomer. Bij de damesjeugd is 2022 een WK-jaar, en bij de herenjeugd worden er deze zomer EKā€™s gespeeld. Veel verslagen over de nationale jeugdselecties waren en zijn te vinden op de website van het NHV of de sociale mediakanalen van het NHV. Beelden van EKā€™s zijn terug te zien op EHFTV en van sommige wedstrijden op de WKā€™s op Youtube.

Door de verhuizing van de schrijver van Kwintsheul naar Naaldwijk (op zoek naar een appartement met balkon), en het ontbreken van een sfeerplaatje van het WK van Jong Jong Oranje dames, heeft de afronding van dit artikel even op zich laten wachten en alle actualiteit verloren. Excuses daarvoor.

WK dames Jong Jong Oranje in Noord Macedoniƫ

De zomer was voor de Oranje damesjeugd succesvol begonnen met een bronzen medaille op het WK DU20 (Jong Oranje, geboortejaren 2002-2003), gevolgd door een 6e plaats bij het Open EK voor de jongste selectie (Talenten-groep. Geboortejaren 2006-2007). De nationale dames U18 selectie (Jong-Jong Oranje) geboortejaren 2004-2005) speelde in augustus op het WK in Noord Macedoniƫ. In deze selectie waren van Quintus keepster Bianca Schanssema, en speelsters Alieke van Maurik en Judith van der Helm opgenomen.

Aan dit WK namen maar liefst 24 landen deel (uit Europa, Aziƫ en Afrika). Ze waren verdeeld over zes groepen van 4 landen. De bovenste twee landen gingen door naar de hoofdronde voor plaatsen 1 tm 12, de onderste twee naar de Presidentscup om de plaatsen 13 tm 24. Door overwinningen in poule tegen Sloveniƫ (31-17), Guinnee (33-20) en een gelijkspel tegen Roemeniƫ (29-29) ging Nederland samen met Roemeniƫ, door naar de hoofdronde. Zowel Nederland als Roemeniƫ namen 1 punt mee naar de hoofdronde. Vanuit een andere groep kwamen hier Duitsland en Zuid Korea bij. Omdat Duitsland verloren had van Zuid Korea en begonnen zij dus puntloos aan de hoofdronde. Daarom was de eerste wedstrijd voor Duitsland tegen Nederland in de hoofdronde direct heel belangrijk. Nederland won in de openingswedstrijd ruim van buur Duitsland (31-23), die daardoor uitgeschakeld waren voor de kwartfinales. Nederland verloor vervolgens wel van Zuid Korea (24-26). Het snelle beweeglijke verrassende spel van dit Aziatische land wijkt sterk af van het Europese handbal. Omdat Duitsland won van Roemeniƫ, ging Nederland als nummer 2 uit de hoofdronde toch door naar de kwartfinales, waarin IJsland de tegenstander werd. IJsland is een klein land maar traditioneel heeft het een sterke handbalcultuur en levert het land veel goede toptrainers. De kwartfinale werd een gelijk opgaande spannende wedstrijd, waarin Nederland zich via een goed uitgespeelde aanval in de laatste minuut met een 27-26 zege plaatste voor de halve finales (en de dus strijd om de medailles). Tragisch genoeg raakte deze wedstrijd de uitblinkende Jalisha Loy (VOC) op een ongelukkige wijze zwaar geblesseerd aan haar knie. Voor haar eindigde het WK en zoals het laat aan zien haar seizoen.

In de halve finales werd Nederland gekoppeld aan topland Denemarken. De andere halve finale ging tussen Zuid Korea en Hongarije. Hoewel Nederland goed speelde bleek Denemarken in de halve finale duidelijk te sterk (37-21).

Daardoor moest Nederland om de bronzen medaille gaan strijden met Hongarije, dat verrassend door Zuid Korea was uitgeschakeld voor de finale. Na een moeizame start toonde Nederland mentaal vechtlust en bouwde zowaar in de tweede helft een ruime voorsprong van 5 doelpunten op. Zoā€™n tussenstand is bij handbal echter geen garantie voor succes, want Hongarije profiteerde optimaal van een overtalsituatie en liep in rap tempo in. De druk op Oranje nam toe. Hongarije kwam vlak voor tijd gelijk en kreeg na een overtreding in de laatste minuut via een ā€œspelregel-situatieā€ een strafworp te nemen. Dit besliste zo de wedstrijd. Oranje bleef hierdoor na een bijzonder sterk gespeeld wedstrijd en toernooi zonder medaille. Het WK werd afgesloten met een ondankbare 4e plaats, maar met wel heel veel waardevolle handbal ervaringen. Westlandse Romee Maarschalkerweerd (VOC) werd nog gekozen in het ā€œall-star-teamā€ als beste cirkelspeelster.

Team met ouders en supporters van Jong-Jong Oranje, na een gewonnen wedstrijd.

EK Championship heren Jong Jong Oranje

De herenjeugd selecties speelden dit jaar Europese kampioenschappen. Nederland is nog ingedeeld op het tweede Europese niveau en moet nog proberen op de EK-toernooien (YAC tournaments (Younger Age Categorie European championships) promotie naar het hoogste niveau te bereiken. Alleen landen op het hoogste niveau kunnen zich via het EK plaatsen voor het WK volgend jaar.

Het European Championship voor Jongens onder 18 (geboortejaren 2004-2005), waar Nederland aan mocht deelnemen was in Israƫl. Van Quintus waren Olav Scholtes (cirkel), Thimo Axt (rechterhoek), Evan de Lange (keeper) geselecteeerd en was Thijs van Zeijl (keeper) aanvankelijk reserve. Nadat Evan zich in de eerste wedstrijd op zondag tegen Griekenland aan zijn enkel blesseerde werd Thijs als nog opgeroepen om aan te reizen naar

Israƫl. Hierdoor zat Thijs bij de tweede wedstrijd tegen Tsjechiƫ op de bank. Een wedstrijd waar hij bij zijn debuut direct een strafworp stopte.

Bij het internationale herenhandbal is de fysieke pijler (lengte en kiloā€™s) erg belangrijk. Nu krijgen de meeste Nederlandse jongens hun groeispurt en fysieke ontwikkeling over het algemeen wat later, dan in andere Zuidelijkere landen. Hierdoor kenmerken de wedstrijden zich soms door een ongelijke strijd: ā€œjongensā€ tegen ā€œmannenā€. Na nederlagen in de poule tegen Griekenland en TsjechiĆ« ging Nederland spelen om de plaatsen 5 tm 8 met Bulgarije en GeorgiĆ«.

Hierin werd in de eerste wedstrijd Bulgarije verslagen (28-22) en mocht Nederland om plaats 5 spelen tegen Georgiƫ. Inmiddels was Evan voldoende hersteld om in de laatste wedstrijd weer te kunnen worden ingezet. Na een goed gespeelde wedstrijd won Oranje met 30-27. In deze wedstrijd wist ook Olav Scholtes meerdere keren goed in de ruimte te duiken als cirkelspeler en zo te scoren. Hierdoor konden de meeste spelers en hun supporters met een goed gevoel naar huis vliegen en met veel nieuwe indrukken terug naar huis. Helaas zijn deze vier ambitieuze talenten komend seizoen niet meer in het Quintus shirt te bewonderen, maar lieten zich weglokken door andere Beneliga-clubs.

Thijs van Zeijl, gedragen door Timo Axt, Evan de Lange en Olav Scholtes (na behalen 5e plaats Oranje HU18)

Jan van Kester

Voor het WK 4 tegen 4 rolstoelhandbal dat van 19 t/m 26 september wordt gehouden zijn er drie spelers van Quintus geselecteerd. William van den Ende, Bas Jonker en Maurice Poot. Deze drie heren reizen samen met de Westlandse staf Menno de klerk (bondscoach) en Wilma Reincke (teammanager) af naar CaĆÆro, Egypte. We wensen de staf en de spelers heel veel succes!

Foto WK rolstoelteam 2022 / Esther v/d Ende
Ruud van den Broeck / foto: handbal Volemdam

Dit seizoen start Ruud van den Broeck als keeperstrainer bij onze damesselectie. Van den Broeck is oud-international, speelde 91 interlands en kwam 18 jaar uit in de Eredivisie als keeper o.a. bij Aalsmeer en Volendam.

Na zijn keeperscarriĆØre werd hij trainer. Hij was twee jaar hoofdtrainer van Aalsmeer en vier jaar bij Volendam en op interim basis ook nog een half jaar bij VOC. Ook als keeperstrainer is hij al enkele jaren actief. Ruim twaalf jaar bij de heren van Volendam, vier jaar bij de dames van VOC en een half jaar bij SEW.

Gezien de ervaring en de kennis van Van den Broeck zijn we erg blij om hem te verwelkomen bij Quintus. We wensen hem dan ook veel plezier en succes.

WK dames Jong Jong Oranje (DU18) in Noord-Macedoniƫ

De nationale dames U18 selectie (Jong Jong Oranje) (geboortejaren 2004-2005) is hun WK jeugd afgelopen week uitstekend gestart. In de poule werd in de openingswedstrijd gewonnen van SloveniĆ« (31-17), gevolgd door een ruime zege op het Afrikaanse Guinee (33-20). Daarna volgde na een spannende wedstrijd een zwaarbevochten gelijkspel tegen RoemeniĆ« (29-29).  

Oranje plaatste zich hierdoor alsĀ poulewinnaarĀ voor deĀ hoofdronde, waar tegen Duitsland (donderdag, mooie 31-26 zege) en tegen Zuid-Korea (vrijdag 14.30 uur) gespeeld moet worden. De eindklassering in de hoofdronde bepaalt het verdere schema bij het WK. Er zijn namelijk 4 parallelle hoofdgroepen, met sterke landen (zie hier). De topwedstrijden van dit WK zijn grotendeels te volgen opĀ VIAPLAY.Ā 

In de Oranjeselectie voor dit WK, gecoacht door jeugd Bondscoaches Ricardo Clarijs, Rick Louw en keeperstrainer Patrick Jordaan spelen van Quintus keepster Bianca Schanssema, en de speelsters Judith van der Helm en Alieke van Maurik mee. Met cirkelspeelster Romee Maarschalkerweerd staat er nog een bekend gezicht op het veld.

Tot nu toe maakt de selectie hun potentie en de verwachtingen waar. Oranje U18 heeft nog volop uitzicht op een topklassering. Inmiddels spelen Oranje U18 louter nog finales tegen andere toplanden.

YAC-toernooi heren Jong Jong Oranje (HU18) in Israƫl

Oranje heren jeugdselectie (Jong-Jong Oranje) speelt deze zomer ook een internationaal Europees kampioenschap (Younger Age Category toernooi) in IsraĆ«l van 7 tot en met 13 augustus. Nederland speelt op dit moment nog op het B-niveau met de ambitie om te promoveren naar het A-niveau. Het A-niveau is nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een jeugd WK. De definitieve selectie voor dit YAC is inmiddels gemaakt. Van Quintus zijn keeper Evan de Lange, rechterhoek Thimo Axt en cirkel Olav Scholtes geselecteerd. 

Oranje U18 speelt zondag 7 augustus om 14.00 uur tegen Griekenland, gevolgd door een wedstrijd tegen Tsjechiƫ op woensdag 10 augustus om 14.00 uur. Door een terugtrekking is er ook een wedstrijd vervallen. Afhankelijk van de eindstand in de poule wordt er een kruiswedstrijd gespeeld tegen een land uit de andere poule met Litouwen, Israƫl, Georgiƫ en Bulgarije. De wedstrijden van dit YAC-evenement zijn gratis te zien Live en achteraf op EHFTV.

Helaas is Thijs door de bondscoach Freek Gielen niet gekozen in de definitieve selectie voor dit internationale evenement.

X