Na Amber Verbraeken raakt Quintus nóg een talent kwijt. Fem Boeters (20) vertrekt aan het einde van het seizoen naar de Duitse Bundesligaclub TSV Bayer 04 Leverkussen en tekent daar voor twee seizoenen. In 2021 speelde de cirkelloopster van Quintus al een aantal maanden in Duitsland bij promotie kandidaat Fuchse Berlin. Toen de promotie niet lukte, keerde Boeters terug naar Kwintsheul. ,,Geweldig om in de Bundesliga te kunnen handballen. Ik kan me op dit hoge niveau verder goed ontwikkelen”, aldus een enthousiaste Boeters, die straks bij de nummer tien in Duitsland geen landgenoten meer tegenkomt. Zoë Sprengers vertrekt naar Borussia Dortmund en Anne-Fleur Bruggeman naar SU Neckarsulm.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Op donderdag 17 maart jl. vond bij handbalvereniging Quintus de eerste bedrijven clinic plaats voor het rolstoelhandbal. Zwirs Elektrotechniek uit Naaldwijk was de eerste gedreven tegenstander voor de rolstoelhandballers uit Kwintsheul.

Rolstoelhandbal bedrijvenclinic met Zwirs Elektrotechniek

Het voornaamste doel van de bedrijvenclinics is om het rolstoelhandbal bekend te maken voor een breder publiek. De clinic’s zijn in een soort competitie gegoten. Het is een challenge “Wij dagen U uit”, waarbij teams uitgedaagd worden om zoveel mogelijk doelpunten te scoren tegen Quintus. Op 26 juni wordt de challenge afgesloten met een toernooi van de bedrijven of teams die het meeste gescoord hebben.

Birgitte Eekhout: “ We merken dat invalide mensen moeite hebben om mee te doen aan het rolstoelhandbal. Door bedrijven uit te nodigen voor een ‘potje’, zal een breder publiek bereikt worden en hopelijk meer aandacht genereren voor deze prachtige sport.

We brengen een samenspel en beleving van valide en invalide mensen (inclusie) onder de aandacht waardoor mensen met een beperking mee kunnen doen en erbij horen.  

Heeft u interesse in een leuke en sportieve clinic en wil u meedoen aan de challenge, geef u op via birgitte.eekhout@quintushandbal.nl

Op donderdag 31 maart is de volgende clinic gepland met onder meer de aanwezigheid van wethouder Varenkamp en de WOS. 

ZAP uit Breezand is een tegenstander waar we nog niet tegen gespeeld hebben dit seizoen. Door de lock-down hebben we 18/12 j.l. niet kunnen spelen, dus dat betekende op een zondagmiddag naar de kop van Noord-Holland. ZAP speelt verzorgt handbal en het kan aardig spoken in de Zwaluwhal. 

Na een indrukwekkende 1 minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van de vader van een van de speelsters van ZAP ontbrandt de wedstrijd eigenlijk direct. Beide ploegen willen graag tempo handbal spelen en dat komt het spel soms niet altijd ten goede. De scores vallen om en om, maar het oogt allemaal een beetje rommelig. In het verloop van de eerste helft pakt Quintus 2 gestaag een voorsprong en bouwt die rustig verder uit. Door een aantal knappe onderscheppingen wordt de ruststand van 12-19.

Na rust is het duidelijk dat beide ploegen blijven handballen en hoewel de voorsprong van Quitus 2 op het bord blijft staan, vecht ZAP voor elk doelpunt. Beide ploegen scoren om en om, maar de voorsprong van de ploeg uit Kwintsheul van 7 doelpunten blijft op het scorebord. Met en vliegertje sluit Quintus 2 de wedstrijd af, waarmee de einduitslag 30-37 veilig wordt gesteld.

Coach Willem-Jan Ruder na afloop: “Het was bij vlagen een rommelige wedstrijd, maar we zijn eigenlijk nooit echt in de problemen geweest. 37 keer score is prima, alleen hebben we het vandaag een beetje in de dekking laten liggen, 30 doelpunten is echt teveel.”

Aankomende zaterdag speelt Quintus 2 een uitwedstrijd, dan staat de wedstrijd tegen PCA/Kwiek 2 op het programma. De wedstrijd begint om 20:50 uur in sporthal de Tijeraan in Raalte.

Dames 1 verliest van Volendam.
Zaterdagavond speelde Dames 1 in de Eekhouthal de eerste wedstrijd van de nacompetitie. Hoewel Volendam lager geëindigd was in de reguliere competitie, wisten onze Dames de wedstrijd niet naar zich toe te trekken. Het was een spannende slotfase die helaas eindigde in 26-27 eindstand.
Volgende wedstrijd Quintus 1:
Zaterdag 2 april om 19.00 uur uit tegen SEW.

De afgelopen weken zijn er verschillende gesprekken gevoerd en zijn er al een aantal namen bekend geworden.

Met trots kunnen wij melden, dat Fred Michielsen hoofdtrainer blijft van onze Dames 1. Vorig jaar is hij gestart met de talentvolle groep speelsters en zal komend jaar zijn visie en ambitie wederom inzetten om verder te bouwen binnen de vereniging.

Als assistent-trainer is aangetrokken Dion Sillen, een nieuwe naam binnen Quintus, maar geen onbekende in de handbalwereld. De 46-jarige trainer is al sinds 2003 actief bij onder andere Nieuwegein, Handbal Venlo en Handbalschool Brabant. Momenteel is hij trainer bij Handbal Tilburg voor zaal- en beachhandbal.

Voor begeleiding voor Dames 1 is Rosa van Dijk aangetrokken. Ook zij heeft veel ervaring als begeleidster bij eredivisie clubs. Tot nu toe steeds in de regio Utrecht. Vanaf volgend seizoen zal ze wat extra kilometers rijden om samen met de trainers en speelsters het team, dat presteren op het hoogste niveau blijft ambiëren, te begeleiden.

Op dit moment worden er nog meerdere gesprekken gevoerd en ingepland met trainers en begeleiders. Zodra er meer bekend is, laten wij dat zo snel mogelijk weten!

Wij wensen Fred, Dion en Rosa alvast heel veel succes en uiteraard veel handbalplezier bij onze mooie handbalvereniging!

Jeugdinternational Amber Verbraeken verruilt aan het einde van het seizoen Quintus voor de Bundesligaclub SU Neckarsulm.

De 19-jarige Westlandse heeft voor twee seizoenen getekend. De linkshandige hoekspeelster komt bij de Duitse club voormalig Quintusspeelster Sharon Nooitmeer tegen als ploeggenoot. ,,Ik verheug me erop dagelijks te kunnen trainen met gelouterde internationals en me op die manier verder te kunnen ontwikkelen.” In de zomer neemt Verbraeken eerst nog deel met Jong Oranje aan het WK in Slovenië.

VROUWEN QUINTUS MOETEN OP HET JUISTE MOMENT PIEKEN

COACH MICHIELSEN EN SCHUTTER VAN MAURIK ZIEN VOLDOENDE KANSEN

De vrouwen van Quintus openen de serie in de kampioenspoule met een thuiswedstrijd zaterdag tegen Volendam. De Westlandse formatie van trainer/coach Fred Michielsen begint met twee bonuspunten achter Handbal Venlo, dat van start gaat met drie extra punten. SEW (1 punt) en Volendam (0) completeren deze groep. In de andere poule treffen VOC (3), VZV (2), Kwiek (1) en V&L (0) elkaar.

Michielsen is optimistisch over het verloop van de eerste partij tegen Volendam. ,,Gezien de resultaten in de competitie moet Volendam voor ons te doen zijn. Tegen SEW hebben we het in de uitwedstrijd lastig gehad en daar moeten we ons dus goed op voorbereiden. Venlo is duidelijk de zwaarste in de groep. Zij maken met VOC gelet op de reguliere competitie de meeste aanspraak op het spelen van de Best of Three.”

De coach in Westlandse dienst weet dat er veel verwacht wordt van zijn team nu het er op aankomt. ,,Wij zullen alle wedstrijden top moeten zijn met volledige focus op deze wedstrijden. We zullen met vertrouwen en overtuiging de partijen moeten spelen. Vooral geloven in eigen kunnen, is dan heel belangrijk. Als dat allemaal aanwezig is, zijn wij een lastig te kloppen tegenstander. Het wordt voor ons nu vooral van belang om te pieken op het juiste moment.”

ALIEKE VAN MAURIK

 Alieke van Maurik, de linkshandige topschutter van Quintus, is blij dat de wedstrijden in de kampioenspoule nu beginnen. Ze ziet zeker kansen in het eerste duel.  ,,Volendam heeft een fysiek spel, maar als wij er slim mee om weten te gaan, moeten we kunnen winnen. Ook liggen er kansen om de BOT-finale te halen. Het zal lastig worden, maar ik denk dat wij gewoon voor elke wedstrijd vol moeten gaan. Venlo is een sterke ploeg, maar ook hier liggen voor ons voldoende mogelijkheden om te winnen.”

Van Maurik maakt deel uit van Jong Oranje Onder 18 en is deelneemster aan de Handbal Academie. Er wordt hard getraind voor het WK in Georgië in augustus. Veel trainen en wedstrijden spelen dus, maar dat vindt het jeugdig talent heerlijk om te doen.

,,Ik ben nog jong en daardoor wisselvallig, maar ik krijg bij Quintus toch de laatste tijd veel speelminuten van de coach. Dat geeft me extra vertrouwen. Bovendien heb ik er veel plezier in en dat vormt ook een groot aandeel in mijn prestaties. Hopelijk kunnen we daardoor de komende weken voor goede resultaten zorgen en de finale halen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN     

Bekijk het wedstrijdschema op onze kalender

Zaterdag 12 maart jl. was er een scoutingsdag voor de leeftijdsgroep meisjes geboortejaren 2006-2007 (C- en B-jeugd) voor de te vormen jongste Oranje selectie Oranje onder 16. De speelsters, die in aanmerking kwamen om zaterdag deel te nemen, waren hiervoor uitgekozen vanuit de zogenaamde Handbalscholen met toplijn door de Regio Talent Managers (RTM-ers). Voor onze regio Zuidwest is dat Wesley Hage, betrokken bij Handbalschool Haaglanden. 

De scoutingsdag zaterdag was het tweede scoutingsmoment voor de leeftijdsgroep 2006-2007. Op de eerste scoutingsdag in oktober 2021 waren er al zo’n 40 speelsters uitgekozen, die daarna in november en maart aan drie centrale trainingen hadden kunnen deelnemen. Door Covid19 waren er een tweetal trainingen vervallen. De geselecteerden uit oktober hoefden zaterdag alleen aan het middagprogramma deel te nemen.

Er was door de RTM-ers uit heel Nederland ook nog  een nieuwe groep van 20 talentvolle speelsters voorgedragen, die zich op de ochtend konden plaatsen voor het middagprogramma. 

Trainingsgroep van de ochtend luistert aandachtig naar uitleg van Ricardo Clarijs en Patrick Jordaan.

Van Quintus waren Lynn Klein, Roos van Minnen en Lara Jouvenaar voorgedragen. Uiteindelijk mocht van de diverse scouts na de ochtendtraining, alleen Roos door naar de middag. De keuze had mede te maken met de posities, die nog open waren voor de middag. 

Van de talenten waren  door de technische leiding (RTM-ers en bondscoach Ricardo) op basis van posities zes teams samengesteld. Het middagprogramma bestond uit het spelen van een drietal onderlinge wedstrijden. Tijdens de wedstrijdjes werden de speelsters per positie beoordeeld door een aantal scouts. Tenslotte moesten er zaterdag per positie 4 speelsters gekozen worden voor de te vormen dames onder 16 Oranje selectie. Deze jongste selectie gaat zich voor bereiden op een Open EK, dat in juli gespeeld wordt in Zweden tijdens de Partille Cup. Hier gaan ze zich de komende 4 maanden op voorbereiden door centrale trainingen op woensdag op Papendal. Inmiddels hebben de uitverkoren speelsters bericht ontvangen dat ze worden uitgenodigd voor de centrale training. Van Quintus zijn dat: Sophie Buijs, Silke van Kleef, Isa Kester, Roos van Minnen, Fien Swarte en Sophia van Lieshout. Voor de keepsters Naomi Walther, Sophie Peters en de speelsters Sophie Swarte en Fenna Kemp waren er helaas zaterdag betere speelsters op hun positie.

Deelnemende Quintus-speelsters  op scoutingsdag zaterdagmiddag.

Proef trainen HA Papendal (herenjeugd)

Bij de herenjeugd is het traject naar de Oranje jeugdselecties anders ingedeeld. Bij de herenjeugd in een aantal regio’s is het lastig om bij de jeugd “de besten met de besten” te laten trainen, een belangrijke voorwaarde voor talentontwikkeling (TO). Daarom wordt er bij de herenjeugd al op jongere leeftijd centraal getraind op Papendal. Hiervoor worden ze eveneens voor uitgekozen door de RTM-ers. Om de pyramide van TO aan de onderkant breed te houden, wordt er getraind met een A- en een B-groep. Bij de meiden traint de B-groep in feite regionaal in 6 Handbalscholen met toplijn.

Top van de pyramide van de TO is zowel bij de dames- als de herenjeugd de nationale Handbal Academie op Papendal. Hier kan naast onderwijs een bijna fulltime opleidingsprogramma gevolgd worden. Bij de damesjeugd maken Bianca Schansema, Alieke van Maurik, Fem Boeters en Amber Verbraeken daar deel van uit. Bij de herenjeugd zijn dit Evan de Lange en Thimo Axt. 

Jaarlijks komen er na uitstroming “kamers” vrij en worden spelers en speelsters van de Oranje jeugdselecties benaderd of ze willen instromen in het fulltime programma. Spelers en speelsters krijgen de kans voor een stage van enkele dagen om de sfeer te proeven. De afgelopen periode hebben Thijs van Zeijl, Olav Scholtes en Sam Koppenol zo’n kans gekregen. Judith van der Helm traint inmiddels sinds enkele maanden per week twee dagen mee bij de HA.

Dames Oranje Onder 20 naar WK 2022 in Slovenië

Via overwinningen in de play offs op Litouwen en na een thriller tegen thuisland Oostenrijk heeft de dames Jong Oranje (Oranje onder 20) zich geplaatst voor het WK komende zomer in Slovenïë. In dit team kwamen van Quintus de HA-speelsters Bianca Schansema, Amber Verbraeken en Fem Boeters uit.

Dames Oranje Onder 18 naar WK 2022 in Georgië

Eerder had de jongere Oranje selectie (dames Youth, Oranje onder 18) zich via play-offs na het EK al weten te plaatsen voor het WK in Georgië. In deze selectie komen van Quintus Bianca Schansema, Alieke van Maurik en Judith van der Helm uit.

De vrouwen van Quintus speelden verrassend met 34-34 gelijk bij Fortissimo. Die uitslag lag niet in de lijn der verwachting en was ook voor trainer/coach Fred Michielsen een tegenvaller.

,,Het was op alle fronten ondermaats. Fortissimo speelde voor een optimale uitgangspositie in de degradatiepoule. En wij straalden uit, dat we hier wel even de punten gingen halen. Met name op instelling zijn we geklopt. Vanaf het begin stond er een gemotiveerde tegenstander.”

Quintus wist dat de druk bij de thuisclub vooral zou komen van de linkeropbouw, de makkelijk schietende en scorende Amy Oostveen. Toch speelden de dekking en keepster daar onvoldoende op in, volgens Michielsen. ,,Wat de verdedigende taken en de keepersarbeid betreft, liepen we voortdurend achter de feiten. Aanvallend stuitten we op prima keeperswerk van Fortissimo. Door wat omzettingen in de dekking in de tweede helft konden we nog terugkomen in de wedstrijd, omdat het te veel arbeid kostte bij de tegenstander.”

In de laatste seconde bij 33-34 was er nog wat tumult over een vrije worp voor Fortissimo die, aldus Michielsen, keurig door de verdediging van Quintus werd geblokt. De scheidsrechters Scherhage gaven echter een rode kaart en strafworp vanwege vermeend te vroeg uitlopen. Michielsen: ,,Elke scheidsrechter had afgefloten voor het einde van de wedstrijd. Maar ja… Op instelling was het een verdiend punt voor Fortissimo en voor ons een wake-up call.”

De ploeg uit Kwintsheul was gewaarschuwd, de voorgaande wedstrijd werd pas in de dying seconds van de wedstrijd gewonnen. DSS heeft een stabiele ploeg met een aantal speelsters met veel ervaring. Vooraf was het wel duidelijk dat dit niet een makkelijke wedstrijd zou worden. 

Dat blijkt ook wel aan het begin van de wedstrijd. Quintus 2 heeft moeite om in de wedstrijd te komen, en DSS slaat een klein gaatje. De 2 doelpunten, een maximale voorspong die de ploeg uit Heemskerk neemt, blijft lang op het scorebord staan. Dan gaat een speelster van DSS ongelukkig onderuit aan de zijkant van het veld, en dat blijkt het verschil te zijn in de wedstrijd. DSS is even de weg kwijt en scoort slechts 1x in de laatste 10 minuten van de eerste helft. Quintus 2 daarentegen draait de gashendel volledig open en loopt langzaam weg bij DSS. Ruststand van 18-13.

Na de rust gaat Quintus2 rustig verder met waar het de eerste helft mee geëindigd is. De dekking staat weer als een huis en DSS heeft veel moeite te score. De ploeg uit Kwintsheul blijft geconcentreerd spelen en laat DSS niet op adem komen. Ballen worden onderschept en de break-out wordt vaak gespeeld. De reserves uit Kwintsheul komen zodoende geen moment meer in gevaar. Einduitslag 37-24.

Coach Willem-Jan Ruder na afloop: “Van te voren hadden we gedacht dat we het moeilijker zouden hebben. Het uitvallen van een van de speelsters van DSS was denk ik uiteindelijk het breekpunt van de wedstrijd. Al met al weer een goede overwinning.”

Aankomende zondag speelt Quintus 2 een uitwedstrijd, dan staat de wedstrijd tegen ZAP op het programma. De wedstrijd begint om 13:00 uur in sporthal de Zwaluwvlucht in Breezand.

Eindelijk mag het weer!!! Namens de herenselectie van Quintus kondigen wij een pubquiz aan op vrijdag 8 april om 20.00 uur waar iedereen aan mee kan doen.

Deelname is 10 euro p.p. (incl. 1 gratis consumptie)
Inloop vanaf 19.30 uur.
Locatie: in de grote Quintus kantine

Meld je zo snel mogelijk aan in een team van 4-6 personen via niels.van.lier@quintushandbal.nl

Vermeld bij je inschrijving je naam en uit hoeveel personen jouw team bestaat. Teamnaam kan gewoon op de avond zelf.

Daarnaast krijgen deelnemers van de pubquiz zaterdag 9 april gratis toegang bij de wedstrijd Quintus HS1 – Bevo HS1

X