Handbalwedstrijden voorlopig afgelast

De laatste maatregelen rondom Corona hebben grote gevolgen voor de Nederlandse handbalcompetitie. Vanaf zondag 19 december zijn alle geplande wedstrijden in de amateursport afgelast.

Een woordvoerder van het NHV zegt hierover het enorm jammer te vinden dat de laatste speelronde van 2021 niet door kan gaan en voelt zich genoodzaakt, ook in samenspraak met de sluiting van de binnenlocaties, om de wedstrijden tot en met zondag 16 januari 2022 af te gelasten. De sport heeft een belangrijke functie in de samenleving. Hij hoopt dat deze lockdown met die reden van korte duur zal zijn. 

Alle wijzigingen en afgelastingen zullen in de handbalNL app zichtbaar zijn. Wij roepen een ieder op om deze berichten nauwlettend in de gaten te houden. 

Aangezien de binnensport locaties vanaf heden gesloten zijn, kijken wij als Quintus Handbal naar de mogelijkheden om buiten te trainen. Per team zal worden bekeken waar en wanneer dit mogelijk is. 

Voor de top competities is een uitzondering van kracht. De Dames en Heren, spelend in respectievelijk Eredivisie en BENE-League, blijven trainen en wedstrijden spelen binnen de reeds bestaande voorwaarden. 

Vervolg handbalseizoen

Het NHV zal zich de komende dagen beraden over het vervolg van het handbalseizoen 2022. Meer informatie hierover zal spoedig ook via onze kanalen worden verspreid. 

Via deze weg willen we een ieder die zich met bovenstaande bezig houdt, bedanken voor de inzet voor de vereniging. We hopen dat jullie gezond blijven en dat we elkaar, nadat het weer kan, gezond en wel terug zien op de handbalvelden. Als laatste wensen wij jullie fijne feestdagen toe en een sprankelend 2022.

Binnenkort starten weer verschillende cursussen op elk niveau!

Hoe leuk is het om een wedstrijd te begeleiden. Hoe mooi kan het zijn om een positieve invloed te hebben op het verloop van een wedstrijd. Ook als er problemen zijn, kun jij het verschil maken. In onze vereniging zijn er verschillende leden jou voorgegaan. Ook zij zijn klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot scheidsrechters die op nationaal en internationaal niveau kunnen en mogen fluiten.

Maar liefst 16 teams van Quintus Handbal spelen op het hoogste niveau, wat natuurlijk prachtig en uniek is. Hierdoor merken we ook dat goede scheidsrechters nodig zijn. Alleen als je begint kun je bekijken welke niveau bij jou past.

Lijkt het je leuk om te beginnen, maar wil je wel informatie en ondersteuning, kijk dan op de onderstaande link.

Heb je inmiddels al behoorlijk wat ervaring, maar wil je juist meer uitdaging en proberen door te stromen naar een hoger niveau? Ook daarvoor zijn passende opleidingen.

Wij, als vereniging, zullen je graag ondersteunen en zouden graag met je in contact komen!

Voor meer informatie over de verschillende opleidingen zie: Scheidsrechters – Handbal

Voor contact binnen onze vereniging: kees.jansen@quintushandbal.nl

Voor de handbalsters van Quintus staat er opnieuw doordeweeks een inhaalwedstrijd in de eredivisie op het programma. Donderdagavond ontvangt het team van coach Fred Michielsen in Naaldwijk het sterke VZV, dat momenteel op de derde plaats verblijft. Quintusschutter Anouk Zwinkels blikt vooruit op het voor de Westlandse ploeg zo belangrijke duel.

Quintus is aan een keurige opmars bezig nadat de start van de competitie nogal stroef verliep. De Heulse formatie is opgeklommen naar de vierde plek en heeft slechts twee punten achterstand op VZV, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. VZV heeft 11-17 en Quintus 10-15. Dat betekent geenszins, dat Quintus die achterstand wel even inloopt.

Anouk Zwinkels waarschuwt voor al te groot optimisme: ,,Het is dit seizoen de eerste keer, dat we weer tegen VZV spelen. Zij hebben een sterke ploeg, spelen snel handbal en zijn erg fanatiek. Daar hebben wij het altijd erg lastig tegen. Ik verwacht een spannende pot, waarbij ik er uiteraard van uitga dat wij de punten pakken.”

GUNSTIGE POSITIE

Na het wat moeilijke begin van het seizoen is Quintus dus de laatste weken beter in het ritme gekomen. Dat is ook noodzakelijk om straks aan het einde van de competitie te kunnen meedoen om de prijzen.

De 25-jarige Zwinkels, die ooit deel uitmaakte van Jong Oranje en met Quintus de nationale beker won: ,,Wij hadden natuurlijk niet de beste start dit seizoen, maar inmiddels zijn we goed teruggekomen. We spelen steeds lekkerder als team. Er zijn nog voldoende mogelijkheden om door te groeien en daar heb ik het volste vertrouwen in. Ons belangrijkste doel is nu om zo hoog mogelijk te eindigen voor een gunstige positie voor de start van de nacompetitie. In die play-offs is alles mogelijk, dus wij gaan daar ook alles voor geven.”

Na de gewonnen bekerfinale tegen Handbal Venlo stopte Anouk Zwinkels. Zij beschouwde die prijs als een mooi hoogtepunt. Na een paar maanden begon het echter toch weer te kriebelen en sinds vorig jaar is zij weer een belangrijke schakel in de Westlandse ploeg. Aanvankelijk gooide Corona nog roet in het eten, waardoor er in aangepaste vorm moest worden getraind. Inmiddels draait de trefzekere schutter weer volop mee in de hoofdmacht, die nu onder leiding staat van Fred Michielsen.

PRIJZEN WINNEN

,,Ik had de wedstrijden erg gemist”, verklaarde Zwinkels. ,,Bovendien hebben we een sterk team met jonge talenten en een paar ervaren krachten. Daar kunnen we nog prijzen mee winnen en dat wil ik graag meemaken. Als we kunnen blijven handballen zonder dat Corona voor problemen zorgt, kan het voor ons nog een mooi seizoen worden.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

De grootste verrassing in de Haags/Westlandse regio was het afgelopen weekend het bekend worden van de transfer van Martijn Poot van Quintus naar Hellas. De 21-jarige schutter en robuuste verdediger maakt deze overstap in de winterstop, omdat hij aan meer speeltijd wil toekomen. Bij Quintus kwam Poot, die twee seizoenen geleden overkwam van het Limburgse Bevo, steeds minder in actie in de Bene-League. 

Martijn Poot over zijn beslissing: ,,Ik vond, dat ik te weinig kans kreeg om te laten zien wat ik kon. De trainers zeiden wel, dat ik vertrouwen kreeg, maar zo voelde het niet. Ik zag mijn spel naarmate het seizoen vorderde steeds minder worden. In het tweede speelde ik heel goed, maar daar werd niet naar gekeken. Daardoor raakte ik steeds meer het plezier kwijt. Ik heb lang getwijfeld, want ik heb een heel goede band met veel jongens bij Quintus, ook buiten het veld. En ja, bij Hellas heb ik leren handballen, dus de keuze voor die club was niet zo moeilijk.”

Al eerder besloot het technisch duo van Quintus, Geert Hinskens/Jack van Lier, hun opbouwspeler speelminuten te geven in het reserveteam. Hinskens: ,,Wij wilden Martijn meer laten spelen om zijn vorm terug te laten krijgen en dat lukte niet in het eerste. Ondanks alle inspanningen kreeg hij die vorm niet terug die wij van hem kenden. Dat is vreselijk jammer, want toen hij destijds naar ons toekwam, zagen wij hem met zijn harde schot en verdedigende kwaliteiten als een aanwinst. Toch kwam de doorbraak er niet. Wij dachten hem in het tweede team weer op zijn oude niveau te kunnen brengen, maar hij kiest liever voor de optie Hellas. Dat is uiteraard zijn goed recht. Wij hopen, dat hij daar zijn draai kan vinden.”

BLIJ MET KOMST

Trainer/coach Maarten Roestenburg van Hellas is blij met de komst van Martijn Poot. ,,Hij moet weer vertrouwen krijgen en dat gaan wij hem geven. Martijn heeft de nodige kwaliteiten, die voor ons team van waarde kunnen zijn. Zowel voor hem als voor ons zou het mooi zijn als hij weer plezier in het handbalspelletje krijgt.”

Martijn Poot, de jongere broer van Niels bij Bevo, komt oorspronkelijk van HV Unitas in Maassluis en speelde van zijn twaalfde tot zijn zeventiende jaar al in Den Haag voor Hellas voordat hij naar Limburg vertrok. 

AD SPORT/PETER LOTMAN

QUINTUS NEEMT REVANCHE OP SEW EN NESTELT ZICH IN KOPGROEP

De vrouwen van Quintus behaalden een prima uitslag tegen het Noord-Hollandse SEW. Op ‘vreemde’ bodem in Naaldwijk, vanwege de tijdelijke sluiting van het sportcomplex in Kwintsheul, werd het 36-32 voor het team van trainer/coach Fred Michielsen. Door dit resultaat nestelde Quintus zich weer wat steviger in de kopgroep van de eredivisie. Bovendien nam de Heulse formatie revanche voor de 25-25 in het eerste duel van de competitie.

Keepster Esther de Vos was blij met de uitslag. ,,Maar”, gaf zij eerlijk toe, ,,de wedstrijd was erg slordig. Veel afrondingsfouten en de dekking stond niet erg stabiel. Er gingen helaas veel onnodige afstandsschoten in. Het eerste deel van de eerste helft ging het nog wel en kwamen wij nog goed tot scoren. Daarna liep het steeds gelijk op door veel onnodige fouten in de aanval en ook in de verdediging klopte het niet altijd.”

De Vos, die altijd kritisch is op haar eigen prestaties, zocht ook de schuld bij haarzelf. ,,Ik ben niet helemaal tevreden over mezelf. Ik stopte wel een serie 1 tegen 1 schoten, maar de afstandsschoten gingen er te makkelijk in. Toen SEW met zeven speelsters ging aanvallen, kwamen wij weer voor en konden we met snelle tegenaanvallen de voorsprong verder uitbouwen. Al met al kunnen we zeker tevreden zijn met de twee punten.”

Ook coach Fred Michielsen was content, maar zag ook verbeterpunten: ,,Wij konden de wedstrijd bij onze voorsprong niet in het slot gooien door te veel discussie in de dekking en het missen van opgelegde kansen. In de rust hebben we de afspraken in de dekking doorgenomen en afgestemd hoe we aanvallend zouden gaan spelen. In de tweede helft hebben we uiteindelijk het verschil gemaakt en goed geanticipeerd op de 7:6 aanval van SEW die niet succesvol was.” 

Celine Michielsen (8 x raak), Alieke van Maurik (7), Amber Verbraeken (4) en Fem Boeters (4) waren de beste schutters in de Heulse ploeg.

ONGELIJKE STRIJD QUINTUS MANNEN

De mannen van Quintus konden het volgens verwachting niet bolwerken tegen titelverdediger en koploper Bocholt. Het werd in België 39-23 voor de thuisclub. Geen schande, want Bocholt is in de BENE-League een vrijwel onneembare tegenstander.

Coach Geert Hinskens van Quintus: ,,De eerste helft was nog prima en bleven we met steeds 3 tot 4 verschil aardig bij tot de 17-13 ruststand. In de eerste tien minuten na de rust kenden wij onze slechtste periode. Bocholt strafte dat onmiddellijk af, waardoor het verschil erg hoog opliep. In de rest van de tweede helft hebben wij veel doorgewisseld met het oog op komende wedstrijd tegen Hasselt.”

Ook opbouwer Marc de Vreede moest constateren dat het een moeizame partij was. ,,In het begin ging het nog. Wij speelden lange aanvallen en de snelle tegenaanval liep redelijk. In het begin van de tweede helft maakten wij veel technische fouten en hadden veel balverlies. In de laatste tien minuten pakken we het dan weer een beetje op en kunnen dan nog het gat iets verkleinen, maar dan is het kwaad al geschied. Dit zijn niet de wedstrijden waarin het voor ons moet gebeuren. We moeten ervoor zorgen dat we er tegen Hasselt weer staan komend weekend. Dit is de harde realiteit van de BENE-League.” 

Rick van Ravesteijn (6), Yannick Boers (5), René de Bakker (3) en Marc de Vreede (3) waren de beste schutters.

AD SPORT/PETER LOTMAN   

Beste Quintus leden en overige betrokkenen, 

Na goed overleg, met alle betrokken partijen, kunnen wij melden dat Sportaccommodatie Quintus vanaf heden weer toegankelijk is voor alle sporters tot 18 jaar en hun begeleiders en trainers voor trainingen en wedstrijden tussen 05.00-17.00 uur. Ook is de accommodatie weer beschikbaar voor de schoolgym. De kantine zal wel gesloten blijven. 

Er is gekozen om de jeugdleden te laten sporten aangezien het van belang is, zeker in deze tijd waarin zij weinig andere mogelijkheden hebben dat zij blijven bewegen. Verder kunnen we als verenigingen de geldende regels vanuit RIVM goed opvolgen binnen deze doelgroep. Er is ook afgesproken dat de verschillende verenigingen verantwoordelijk zijn voor de naleving hiervan. 

Op 14 december a.s. krijgen wij weer nieuwe informatie vanuit de overheid en zullen we gezamenlijk bepalen hoe wij hier dan mee omgaan. 

Met vriendelijke groet, 

Stichting Beheer Exploitatie Quintus

John van der Valk, Maurice van Lis, Rob Vis 

Bestuurders OMNI-verenigingen: 

Dit is goed nieuws voor onze jeugd, helaas nog niet de oplossing voor onze A-teams en senioren dames/heren. We zoeken hier in de komende dagen naar een passende oplossing.
We komen hier snel bij jullie op terug!

Quintus Handbal

De mannen van Quintus wonnen in de BENE-League op zondag de uitwedstrijd bij Atomix met 29-32. Het was een super spannend duel waarbij de beslissing pas in de laatste minuten tot stand kwam. De Westlanders droegen met deze overwinning de rode lantaarn over aan de Belgische opponent en de vreugde daarover was groot bij Quintus.

De hele wedstrijd was het stuivertje wisselen en ook bij de rust bedroeg het verschil slechts één doelpunt in het voordeel van Quintus: 16-17. Ook in het tweede bedrijf bleef het spannend tot het einde. Bij 26-26, met nog tien minuten op de klok, schoot een van de uitblinkers, Marc de Vreede, zijn team naar 26-27. Vervolgens zorgde keeper Evan de Lange, die opnieuw een voortreffelijke wedstrijd keepte, 26-28 binnen in het lege, vijandelijke doel.

Maar de thuisclub gaf niet op en het werd 28-28 en 29-29 met nog minder dan drie minuten te gaan. Wéér Marc de Vreede, Ard Vollebregt en Karim Tamim zorgden in de slotfase voor de zwaar bevochten overwinning. Vooral de laatste treffer was een juweeltje met het aanspelen naar Tamim. Naast Marc de Vreede waren ook de jeugdige keeper Evan de Lange (die drie kwart wedstrijd tussen de palen stond), Karim Tamim, Jordan Beukman en Yannick Boers in vorm.

Uitblinker Marc de Vreede opgetogen: ,,Dit is echt lekker voor het gevoel. We hielden nu goed ons koppetje erbij, waardoor het lukte de wedstrijd over de streep te trekken. We speelden geduldig door onze kansen af te wachten. Zelf ook lekker gespeeld met het uitzetten van de lijnen.”

En mede-uitblinker Karim Tamim: ,,Als team uitstekend gevochten. Aanval prima, maar de dekking kon nog wel beter. Maar mooi van die laatste plaats af.”   

Doelpunten Quintus: Marc de Vreede (7), Jordan Beukman (6), Yannick Boers (5), Rick van Ravesteijn (3), Ard Vollebregt (3), Karim Tamim (3), Hidde van Oorschot (2), Max van Zijderveld (2) en Evan de Lange.  

AD Sport / Peter Lotman

Sinds afgelopen donderdag zijn we als bestuur en een groot aantal vrijwilligers druk in de weer geweest i.v.m. het sluiten van het Quintus Complex.

We begrijpen heel goed dat dit veel emoties te weeg gebracht heeft. We snappen dat er vele meningen zijn en dat iedereen over dit onderwerp wel iets te zeggen heeft. 

Als bestuur willen we vragen of iedereen nog even geduld kan hebben en of we elkaar met respect willen blijven behandelen. We proberen om zo snel als mogelijk tot een oplossing met elkaar te komen. We willen jullie laten weten dat er achter de schermen hier non-stop hard aan gewerkt wordt. 

Vooralsnog is het complex aankomende week niet geopend. Dit houdt concreet in dat als er ergens anders getraind kan worden of dat er andere trainingsmogelijkheden zijn, je deze informatie van je trainer of coach ontvangt. Dit wil niet zeggen dat dit voor ieder team gaat lukken. We doen echt ons best. Ook voor de trainers, coaches is dit een uitdagende tijd dus willen we je vragen om ook hier wat geduld te hebben.

Het bestuur 

Beste leden, vrijwilligers en andere geïnteresseerden, 

Afgelopen donderdagmiddag zijn we geconfronteerd met het feit dat het Quintus accommodatie bestuur heeft besloten om het Quintus complex per vrijdag 3 december 17.00 uur te sluiten. Dit met o.a. als reden dat het handhaven van de corona richtlijnen (CoronaCheck) niet goed mogelijk is en op het moment dat het niet goed wordt uitgevoerd de beheer van de accommodatie hier dan aansprakelijk voor gesteld kan worden. 

Donderdagmiddag is er door het handbal bestuur direct contact gezocht met de gemeente, accommodatie bestuur en het NHV. ‘Het NHV was heel duidelijk de wedstrijden moeten doorgaan.’ 

Vanuit de gemeente zou er verder overlegd worden met de burgemeester. Donderdagavond heeft het Quintus handbal bestuur overleg gehad en was iedereen het er unaniem over eens we moeten blijven handballen. En laten we kijken hoe we met het accommodatie bestuur tot een oplossing kunnen komen. 

Vrijdag rond het middaguur is er overleg geweest tussen het Quintus accommodatie bestuur en de gemeente en daar is helaas uitgekomen dat het accommodatie bestuur blijft bij hun besluit. Het handbal bestuur heeft nog geprobeerd om hen op andere gedachte te brengen, maar dit is vooralsnog niet gelukt.  Dit houdt niet in dat we nu stoppen en ons hierbij neerleggen. Als handbalvereniging zijn we verplichtingen aangegaan die we nu niet kunnen nakomen en daar balen we enorm van.  We blijven daarom in gesprek met het accommodatie bestuur om toch tot een oplossing te komen. Dit lukt alleen helaas niet voor dit weekend.

Wat houdt dit concreet voor dit weekend in

– Uitwedstrijden gaan wel gewoon door.

– Alle thuiswedstrijden gaan niet door.  

We zouden heel graag met een andere berichtgeving bij jullie terug zijn gekomen, maar helaas. Mocht er nieuws zijn, laten we dit direct weten.

Het Quintus handbal bestuur

PENDELEN TUSSEN BENE-LEAGUE EN EREDIVISIE

De handballers van Quintus pendelen al jaren heen en weer tussen de BENE-League en de eredivisie. Te groot voor servet en te klein voor tafellaken, is een gezegde dat prima past bij de Westlandse club. Ook tegen Aalsmeer (29-34 nederlaag) bleek opnieuw, dat er wat moet gebeuren om een permanent verblijf te garanderen. Drie betrokkenen geven hun mening.

Henri Reijgersberg, voorzitter technisch platform, vindt het te gemakkelijk om te roepen dat meer geld de oplossing is. ,,Het gaat om een visie die we moeten uitdragen naar de sponsors die zich daarmee kunnen identificeren. Met bijvoorbeeld als levensstijl: gezond vitaal.”

Ook vindt Reijgersberg het te simpel om te zeggen, dat er samenwerking met de regioclubs moet komen. ,,Het zou een start zijn als alle clubs met elkaar samenwerken om spelers op te leiden. Samen trainen en gebruik maken van elkaars faciliteiten.” 

In het zomaar aantrekken van (top)spelers ziet de voormalig eerste teamspeler geen heil. ,,Dát is niet de oplossing. Wél ervoor zorgen, dat spelers zelf een keuze maken bij welk team ze gaan spelen. Opleiden is het sleutelwoord. Met achttien jaar kiezen en dan uitkomen voor het regionale topteam. Met een contract, zodat die talenten niet voor een appel en ei weer vertrekken. Zo kun je na enkele jaren in de regio doorgroeien naar een semi-professioneel team.”

ALLERMOOISTE

Voor keeper Paul Vis is er in de BENE-League vaak geen beginnen aan. Wéér een nederlaag en weinig kans om veel ballen te stoppen. Toch houdt hij met zijn ploeggenoten de moed erin. ,,Steeds verliezen, is niet leuk, maar we gaan er niet onder gebukt. De sfeer blijft prima en we knokken elke week opnieuw. Als team boeken we elke wedstrijd vooruitgang. We trainen hard en ik verwacht, dat de tweede competitiehelft de verschillen kleiner worden. Wij zullen vooral slimmer moeten handballen en het niet steeds in de laatste tien minuten weggeven. Hopelijk sprokkelen we dan nog punten bij elkaar in de Handbal NL League en kunnen zodoende in de BENE-league blijven. Het is toch het allermooiste om tegen de topploegen uit Nederland en België te spelen in plaats van in de eredivisie.”

GROTE STAPPEN

Trainer/coach Geert Hinskens kwam jarenlang met succes uit voor Volendam in de grensoverschrijdende competitie. Hij weet als geen ander wat er verlangd wordt op het hoogste niveau. ,,Vooral faciliteiten voor de spelers, zoals huisvesting, werk, vervoer, trainingsmogelijkheden. Als deze basis er is, wordt het aantrekkelijker naar Quintus te komen. Ook een duidelijk plan als je degradeert om direct weer te promoveren en door te groeien. Sterke jeugdopleiding is óók een prioriteit. Quintus maakt in de professionalisering  momenteel grote stappen. Meer geld moet niet de drijfveer zijn om als club te groeien.”

HEEN-EN-WEER

Alle partijen zijn het er verder over eens, dat de promotie-/degradatieregeling moet veranderen. ,,De als laatste geëindigde Nederlandse ploeg moet spelen tegen de kampioen van de eredivisie. Dan zie je pas wie recht heeft op het hoogste niveau. Met dat heen-en-weer gependel, is er geen groei mogelijk en worden spelers na de degradatie weggehaald.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X