Na de overstap van Fem Boeters volgt ook Lisanne Kruijswijk met een transfer naar de damesselectie van Füchse Berlin. Hieronder verteld Lisanne over haar beslissing.

In dit coronajaar is de competitie in Nederland lang onzeker geweest. Toen Füchse Berlin contact zocht leek het me een vette uitdaging om te spelen voor promotie naar de 1ste Liga. Ze hebben een leuk team en ik denk dat ik de komende maanden op de trainingen en wedstrijden heel veel kan leren en ervaring opdoen! Jammer om niet meer mee te kunnen doen met de alternatieve competitie die er nu net aankomt, maar deze uitdaging in Duitsland is een buitenkansje! Ik heb er heel veel zin in en wens het team van Quintus heel veel succes met de resterende wedstrijden van het seizoen!

Lisanne Kruijswijk

Afgelopen zaterdag 27 maart stond de uitwedstrijd tegen Aalsmeer op de planning. Na de overwinning tegen Volendam keken we uit naar de volgende krachtmeting. Na het testen voor de wedstrijd, zijn we naar Aalsmeer gereden om daar volle bak te gaan. 


Na een wat makke warming-up begonnen we aan de wedstrijd. Aalsmeer stond met heel wat wijzigingen door blessures met een verjongd team. Vanaf het begin af aan voelde je de gretigheid vanuit Aalsmeer om de wedstrijd te winnen. We kwamen dan ook door een aantal break outs al snel 7-4 achterstand. Door een opleving met prima dekking, Paul met een aantal stops en doelpunten aan onze zijde kwamen we terug tot 7-7. Daarna liepen we voor de rust toch snel achter de feiten aan dat we aanvallend technische fouten maakten, waardoor we wederom makkelijke doelpunten tegen kregen. Ruststand was 16-11. 


Tweede helft komen we heel slecht de kleedkamer uit. Aanvallend kwamen we er helaas niet aan te pas. Door goed keeperswerk van Rene de Knegt konden er veel break outs tegen ons gelopen worden en keken we al snel tegen een te grote achterstand aan. In deze tweede helft is er als collectief niet goed gespeeld en dit kregen we ook niet meer ongedaan. Enig lichtpuntje was dat Hidde van Oorschot zijn eerste doelpunt scoorde bij ons. 


Aankomend weekend Pasen en het weekend erop krijgen we Lions op bezoek. We moeten nu van de wedstrijd tegen Aalsmeer leren en de lessen hiervan meenemen tegen Lions.

Afgelopen zaterdag 27 maart was het tijd voor de 3e oefenwedstrijd. Na uitwedstrijden tegen SEW en Volendam stond de eerste thuiswedstrijd op het programma tegen VOC.
VOC staat bekend om haar zeer snelle omschakeling en snelle spel. Gezien de voorgaande oefenwedstrijden van VOC wist Quintus dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden.

Na alle (negatieve) testen van de teams, scheidsrechters en tijdwaarnemers, klonk om 18.30 uur het beginsignaal.
VOC ging met een razend tempo van start, en binnen no time scoorden zij via een break de 1-0.
Quintus wist daarentegen een snelle gelijkmaker te scoren. De teams scoorden afwisselen. Na 15 minuten wist Quintus, dat in ondertal stond,  een kleine voorsprong op te bouwen. Deze voorsprong was uiteindelijk 4 doelpunten, maar VOC wist die achterstand met een paar snelle aanvallen weer terug te brengen naar een gelijke stand.

De teams waren aan elkaar gewaagd en fysiek spel werd niet geschuwd. Helaas pakte dit niet goed uit voor Celine Michielsen, die door een ongelukkige botsing geblesseerd het veld moest verlaten. Ruststand was in het voordeel van Quintus: 16-14.

Na rust ging het weer gelijk op. Na een minuut of 10 was het Quintus die het initiatief nam in de wedstrijd. Er werd goed offensief verdedigd en aanvallend werden er mooie combinaties gespeeld. Met nog 10 minuten op de klok was de stand 27-22. Het hoge tempo begon zijn tol te eisen. Het spel van onze dames werd slordiger, wat afgestraft werd door VOC. Langzaam maar zeker kwamen zij terug in de wedstrijd. Zij wisten met iets meer dan 2 minuten op de klok zelfs een voorsprong te pakken: 29-30. De aanval erop maakten wij de gelijkmaker. VOC had ruim één minuut om de wedstrijd uit te spelen. Door een snel balverlies ging deze kans echter voorbij. Quintus speelde een lange aanval, maar was in eerste instantie niet scherp in de afronding. De bal bleef echt in ons bezit. Een tweede schot werd in eerste instantie gekeerd door de keepster van VOC, maar kwam uiteindelijk weer in Quintus handen terecht en  werd goed afgerond.  Met nog 1 seconde op de klok kwam de overwinning niet meer in gevaar. Eindstand: 31-30.

Het was bij vlagen een zeer goede, snelle wedstrijd. Af en toe een dip in het spel, maar binnen het team zie je een stijgende lijn wat betreft samenspel en variatie. Daarbij is het mooi om te zien dat de jongste speelsters in het team, zich prima weten te handhaven op dit niveau. 

Zaterdag 3 april a.s. staat de laatste oefenwedstrijd op het programma. VZV komt dan naar de Heul. VZV heeft al haar oefenwedstrijden gewonnen (net als Quintus), dus belooft dit weer een mooie wedstrijd te worden. Zorg dus dat je om 18.30 uur weer klaar zit voor de livestream!

Foto’s zijn van Paul Vis sr. en Max van Zijderveld

Weer een uitwedstrijd, de bus ging vandaag naar Volendam. Een leuke tegenstander om tegen te oefenen.

De eerste 10 min begon de wedstrijd erg rommelig. Volendam speelde op een hoog tempo en wij waren opmerkelijk verrast. De laatste 20 min van de wedstrijd kwamen we terug. Wij speelden een wat hoger tempo en de dekking was wat stabieler. Vlak voor rust stonden we een puntje voor 12-13.

Na de rust begonnen wij met snelle en felle aanvallen en we kwamen wat meer op voorsprong. Het tempo zat er lekker in. Uiteindelijk verzwakte onze dekking wat. De opbouwers van Volendam konden veel schieten en wij maakte wat slordige foutjes. Gelukkig bleef het aanvallen nog goed gaan. De laatste 5 minuten werd het nog best spannend. We kwamen gelijk en stonden uiteindelijk voor met een klein verschil. De dekking stond sterk en we wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 25-27.

Een leerzame wedstrijd was het, op naar volgende week, dan spelen we thuis tegen VOC.

Esther de Vos

Per aankomend seizoen is Willem Jan Ruder de nieuwe trainer/coach van het reserveteam van onze damesselectie.

In de afgelopen weken zijn de Stichting Tophandbal Quintus en de technische commissie op zoek gegaan naar een een trainer/coach voor onze Dames 2.  En met succes zijn zij uitgekomen bij Willem Jan Ruder. Ruder is de afgelopen vijf jaar succesvol geweest als hoofdtrainer van Fortismisso uit Cothen. Met deze damesselectie heeft grote stappen gemaakt wat afgelopen jaar leidde tot promotie naar de Eredivisie. In januari heeft hij aangegeven te stoppen als trainer/coach bij Fortimisso.

Veel succes Willem Jan en welkom bij Quintus!

Foto van Alex en Geert is gemaakt op zaterdagavond na eerder op de avond afgenomen coronatest

Afgelopen weekend wonnen zowel Heren 1 als Dames 1 van Volendam. De heren wonnen met 23-21 en de dames met 27-25.

Maar tijdens dit weekend waren er nog andere successen. Zo behaalde Geert Hinskens (coach heren 1) zijn Handbal Trainer 4 diploma. Geert kreeg zijn diploma zaterdagavond uitgereikt door Alex Vaassen.

Maar ook floten Denise Steringa en Merel van Zijderveld zaterdagavond hun eerste officiële oefenwedstrijd op Eredivisie niveau (SEW – V&L). Onze twee jonge scheidsrechters hebben onlangs hun Bond Scheidsrechter 4 theorie-examen behaald en mogen daarom vanaf heden oefenen om Eredivisie wedstrijden te fluiten. Later in de opleiding moeten ze nog een proef van bekwaamheid afleggen om hun BS4 diploma in ontvangst te mogen nemen.

Geert, Denis en Merel van harte gefeliciteerd namens de gehele vereniging.

De coaches Geert en Jack kijken uit naar hun eerste thuiswedstrijd van 2021! In deze voorbeschouwing geven zij hun blik op deze wedstrijd.

Hoe bereiden jullie je voor op de wedstrijd tegen Volendam?

We trainen niet de hele week gericht op Volendam. Uiteindelijk proberen wij weer in vorm te komen. Conditioneel en op kracht niveau maar ook ons handbalspel. We hebben een vrij nieuw team en door corona nog weinig tijd gehad om te groeien als team. Hiervoor gebruiken we nog veel tijd in de trainingen om dit gevoel en onze speelstijl erin te slijpen. Op vrijdag besteden we wat meer aandacht aan de specifieke speelwijze van Volendam en wat dit voor ons betekent in dekking en aanval.

Ook zullen we wat beelden met elkaar bekijken hoe Volendam speelt, waar liggen hun krachten en punten waar wij onze successen kunnen behalen!

Met welke groep gaan jullie het opnemen tegen Volendam?

We trainen met een grotere groep dan mag meedoen met wedstrijden dus kijken wij per week wie er zullen spelen. Ook jongens die niet vast zitten in het eerste kunnen dan een kans krijgen zoals bijvoorbeeld Max Zijderveld en Nick Schot. Tegen BEVO was Hidde van Oorschot bijvoorbeeld weer mee.

Wat zijn de verwachtingen voor de wedstrijd?

Onze verwachtingen zijn dat het speltype van Volendam  ons goed ligt en dat wij ons eigen spel kunnen spelen wat we graag willen gaan spelen. Voor Geert een mooi moment om tegen zijn oude club te coachen!

We hebben er zin in en hopen onze fans via de livestream een mooie avond te verzorgen!

De livestream van deze wedstrijd is te volgen op onze eigen livestream pagina of via HandbalTV

Afgelopen week ontvingen onze dames- en herenselectie nieuwe jassen van twee sponsoren te weten Martin Stolze B.V. en Transtecno. Uiteraard werden de jassen door de spelers en speelsters enthousiast in ontvangst genomen. Lees hieronder meer over deze bedrijven en waarom ze Quintus sponsoren.

Martin Stolze B.V.

De directie van Martin Stolze (dochteronderneming van Kind Technologies) bestaat nu uit Bram van Paassen als commercieel directeur en Wido Kruijswijk als technisch directeur. Naast zijn werk als technisch directeur bij Martin Stolze begeleidt en traint Wido de Dames Selectie van Quintus.

Martin Stolze b.v. is een mooi, groeiend bedrijf. Er werken gemotiveerde mensen en er hangt een goede sfeer. We weten wat werken is en doen het werk met z’n allen. We willen iedere kweker, verpakker en distributeur een kwalitatief hoogwaardige oplossing bieden op gebied van intern transport in de sectoren Tuinbouw en AGF. In deze sectoren is personeel schaars en kostbaar. Ergonomisch werken is belangrijk voor de gezondheid van personeel en zorgt voor een hogere productiviteit.


Links ­Bram van Paassen (30 jaar) ­­en rechts Wido Kruijswijk (51 jaar)  (foto: ©Edwin Sonneveld-fotografie)

Transtecno B.V.

Transtecno B.V. is producent van aandrijvingen voor de machinebouw. Wormwielreductoren, co axiale-, haakse –, vlakke – en planetaire tandwielkasten, mechanische variatoren, draaistroommotoren en gelijkstroommmotoren. Een compleet programma aandrijftechniek tot 3500 Nm, o.a. voor de glastuinbouw.

Transtecno en Quintus

2021 is het eerste jaar dat Transtecno optreedt als sponsor van Quintus. Als producent van aandrijvingen voor o.a. transportbanden en verwerkingslijnen voor de glastuinbouw heeft Transtecno, in 15 jaar, een hechte band met het Westland opgebouwd. Net als Quintus Handbal zijn de aandrijvingen van Transtecno, onlosmakend verbonden met het Westland. Binnen veel kwekerijen in Kwintsheul en omgeving worden machines door de aandrijvingen van Transtecno in beweging gehouden.

De ambities van Quintus om jaarlijks op hoog niveau mee te strijden maken exposure via deze professioneel geleide sportclub, midden in ons belangrijkste kassengebied, voor Transtecno, een voor de hand liggende keuze. Met veel plezier steunen en volgen wij Quintus Handbal.

Na een lange afwezigheid van wedstrijden van ruim 5 maanden is er afgelopen weekend de eerste oefenwedstrijd gespeeld tegen SEW in corona tijd. Bijzonder dat dit de vijfde wedstrijd is na een jaar. Er waren al vier competitie wedstrijden gespeeld in september, maar zoals ieder weet viel al snel de competitie stil vanwege de tweede corona golf.

Wat kan je dan verwachten als speelster of als begeleiding met de eerste wedstrijd?
De wedstrijd werd door de speelsters echter ervaren als een echte wedstrijd, waarbij zelf de gezonde spanning voor de wedstrijd zichtbaar was. De inzet was prima en de wedstrijd kenmerkte zich als één met goede, maar ook mindere momenten.
Vond het een plus dat conditioneel we weer op het goede spoor zaten en dat patronen weer herkenbaar werden voor iedereen en soms gelukkig ook goed werden uitgevoerd.
Ook werd de wedstrijd gebruikt om jonge speelsters de kans te geven om zich te laten zien op het hoogste niveau en zij pakte dit uitstekend op.

Goed  om te zien dat na 5 weken van training de honger naar wedstrijden groot is en dat we met de groep kunnen werken tijdens de trainingen aan details en scherpte voor een wedstrijd. Voor zo’n eerste wedstrijd  kunnen we niet meer als tevreden zijn. En een grote pluim naar de vrijwillig (st)ers  die de groep al die afgelopen weken  ondersteunen.

Met een vriendelijke groet,

Rene Zwinkels

Aankomende zomer staan er enkele toernooien vanuit het EHF gepland. Zo ook voor de Dames U17 en U19 selecties onder leiding van bondscoach Ricardo Clarijs.

De voorbereiding op deze toernooien gaat voor voor beide selectiegroepen in de komende weken van start en zal bestaan uit oefenwedstrijden, internationale stage, toernooien etc.

Met als doel voor de Dames U17 staat 6 t/m 16 augustus 2021 de W17 EHF CHAMPIONSHIP in Georgië gepland en voor de Dames U19 staat van 9 t/m 19 juli 2021 de W19 EHF CHAMPIONSHIP in Macedonië op de agenda.

De bondscoach heeft voor beide selectiegroepen ook speelsters van Quintus opgeroepen.

NL U17: Judith van der Helm, Pieke van Ingen, Alieke van Maurik en Bianca Schanssema

NL U19: Mirthe de Jong, Bianca Schanssema en Amber Verbraeken

Judith, Pieke, Alieke, Bianca, Mirthe en Amber heel veel succes de komende weken met de voorbereidingen.

X