Met ons nieuwe jeugdplan willen we de jeugd nog beter begeleiden in de weg naar de top en daar zoeken we nog een paar trainers voor. Vooral trainers die in het bezit zijn van een HT diploma, maar ook trainers die het het diploma gaan halen zijn meer dan welkom.

De openstaande vacatures zijn voor de meiden A en B, spelend in de topklasse. Reageren kan naar jeugdcommissie@quintushandbal.nl.

Lees hier het artikel van Handbal Inside over ons jeugdplan.

Voor iedereen is het een kort en bijzonder seizoen geweest. Wij zijn blij dat de afgelopen weken alle teams weer hebben kunnen trainen. Een normale seizoensafsluiting hebben we niet gehad. Enkele teams konden langer doortrainen en/of starten straks eerder met de voorbereiding.

Klik hier voor de teamindeling

Hoe komt de teamindeling bij Quintus handbal tot stand? 
Afgelopen maanden is er veelvuldig contact geweest met diverse trainers over de nieuwe teamindelingen. De recent aangestelde hoofd jeugdopleiders Neso Saponjic (jongens) en Menno de Klerk (meiden), zijn druk bezig met het afronden van de teamindelingen voor seizoen 2020 – 2021.  

De indelingen zijn te allen tijde voorlopig.
De indelingen komen tot stand door gedurende het gehele seizoen de prestaties en beoordelingen van de spelers te verzamelen. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de spelers, waarbij de afgelopen periode waarin alleen getraind is, ook is meegenomen. In de komende (vakantie)maanden groeit de speler op andere vlakken ook door. Hier wordt bij de start van het seizoen ook rekening mee gehouden. Een definitieve indeling volgt daarom pas later.

Praktische indeling
Op deze pagina staan de teamindelingen zoals er straks gespeeld wordt. Selecties staan als totale groep bij elkaar. In sportlink wordt elke speler ingedeeld naar leeftijd en dus in de categorie waarin deze eigenlijk hoort te spelen (m.u.v. dispensatie spelers). Ouders en spelers hoeven zich geen zorgen te maken over deze indelingen. De coach bepaalt t.a.t. in welk team je zoon of dochter zal spelen.


Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie en zien jullie graag weer fit aan de start van het nieuwe seizoen.

Afgelopen zondag 19 juli was de seizoensafsluiting van de A-selectie 2019-2020. Om 10.30 uur het koffie-uurtje bij onze inloopshirt- en tassensponsor Fratelli uit Naaldwijk. Er werd van een 4-tal speelsters echt afscheid genomen. Nikki E en Kim kunnen door hun studies het handballen niet meer combineren en Isa en Xenna hebben besloten te stoppen met handballen. Van alle speelsters werd individueel afscheid genomen.

Ook het begeleidingsteam valt deels uit elkaar, Menno wordt hoofd jeugdopleiding meisjes bij de club en ook Barbara en Richard gaan iets anders binnen de club doen. Hun functies worden binnenkort bekend gemaakt. Theo blijft ook volgend jaar de keepers begeleiden van A en B jeugd. Met een korte impressie van het gekke maar toch redelijk succesvolle afgelopen seizoen – winnaar Supercup 2019, vice-SauerlandCup winnaar en diverse goede prestaties op de binnenlandse toernooien en tijdens de landelijke beker – besloten we het openingsgedeelte van de dag.

Na afscheid van de ouders te hebben genomen konden we aansluiten voor de “Fratelli-lunch”, uitstekend verzorgd door maitre Ralph en zijn personeel. Vervolgens ging de reis van Naaldwijk naar Kwintsheul waar bij de Jachthaven het laatste gedeelte van de afsluiting op een “Westlander” werd doorgebracht. Het was weer een heerlijk “rondje Westland”! Alle organisatoren bedankt, fijne vakantie, tot in augustus en blijf allemaal gezond.

Na langdurig overleg heeft het bestuur van Stichting Tophandbal Quintus (STQ) onlangs besloten om Dames 1 niet in te schrijven voor Europacup handbal in het seizoen 2020/2021.

Uiteraard was dit geen gemakkelijke beslissing, maar de tijd waarin we nu leven met de onzekerheid rondom het coronavirus is dan ook de reden om niet te gaan deelnemen. Als vereniging vinden wij het een te groot risico om met een grote groep speelsters en begeleiding verschillende landen in Europa te bezoeken.

De gezondheid van een ieder bij Quintus is dan ook onze grootste verantwoordelijkheid.

Op zondag 12 juli jl. is voor de Quintus trainers uit alle categorieën een workshop over ASM (Atletic Skills Model) georganiseerd. Deze workshop is een onderdeel van het onlangs gepresenteerde jeugdplan.

Beide gespreksleiders Yvon op den Brouw en Pascal van Assendelft hebben zich na hun actieve carrière, in respectievelijk handbal en atletiek, verdiept in de wereld van het ASM. 

De afgelopen 2 jaar hebben de E- en F jeugd van Quintus Handbal op de vrijdagmiddag ASM training van beide trainers gehad. In het begin was het wennen want de bal kon je, op een enkele keer na, bijna altijd thuislaten. De trainingen waren in parcours vorm opgebouwd en de onderwerpen bestonden voornamelijk uit vallen, rollen, duiken, balanceren en loopvormen. Maar er werden ook andere sporten geoefend zoals pingpong, badminton, turnen en verschillende krachtsport onderdelen.

Zondagmiddag was er eerst een klein uurtje theorie, de dames gaven een presentatie in de Van der Knaap corner en vervolgens was het tijd voor het praktijkgedeelte. De oefengroep bestond uit 9 jongens en 6 meisjes, 2 uit de verschillende jeugdcategorieën A, B en C. Door de trainers Pascal en Yvon was een gevarieerd en uitdagend aantal oefeningen uitgezet die eerst door de oefengroep werden uitgevoerd.

Daarna was het onder het toeziend oog van voorzitter Eric van Steekelenburg de beurt aan de trainers om te ervaren wat de vaak simpel ogende oefeningen lastiger waren dan verwacht. Het praktijkgedeelte duurde ca 60 minuten en na het vragen kwartiertje zijn alle attributen gezamenlijk opgeruimd. 

Rest ons Yvon en Pascal te bedanken voor hun aanzet om ASM breed in de vereniging Quintus te implementeren. Nu zijn onze trainers aan zet!

Groet, Neso & Menno

Afgelopen vrijdag is aangekondigd dat Westland Adviesgroep uit ’s-Gravenzande voor de komende 5 jaar sponsor wordt van Quintus Handbal jeugdopleiding. Zij ondersteunen met deze verbintenis het eveneens vanmiddag gepresenteerde plan voor de jeugdopleiding. Door de financiële steun kan Quintus hun talenten nog beter begeleiden in de weg naar de top in het Nederlandse en/of buitenlandse handbal. De samenwerking wordt aangegaan voor een langere periode, omdat Westland Adviesgroep gelooft in het langdurig begeleiden van de jeugd, net zoals ze dit doen voor hun klanten. De visie van de Westland Adviesgroep en Quintus Handbal sluiten dan ook goed bij elkaar aan.   

Jeugdopleiding 2020-2024 

Zowel bij de senioren als bij de jeugd is Quintus een toonaangevende vereniging. Elk seizoen weer wordt er meegedaan om de prijzen. “Het wordt echter tijd dat we onszelf belonen met echte prijzen” Daarom is vorig jaar het beleidsplan aangepast. De belangrijkste doelstelling die geherformuleerd is, is dat Quintus Handbal 1 keer in de 5 jaar landskampioen moet worden met daarbij als belangrijkste pijler de jeugdopleiding. “Wij geloven in onze jeugd en hun ambities. Zij zijn de belangrijkste groep om ons doel te verwezenlijken. Dit vereist echter wel een hoger prestatieniveau.” 

Hoe gaan wij dat realiseren? 

“Ons plan, dat naadloos aansluit op het plan van het NHV talentontwikkeling, zorgt ervoor dat de speelstijl van Quintus Handbal nog meer past bij het hedendaagse handbal. Hierbij ook kijkend naar andere handbal landen zoals Duitsland, Denemarken, Zweden enz.” 

Voor de uitvoer van het plan zijn hoofd jeugdopleiding dames (Menno de Klerk) en hoofd jeugdopleiding heren (Neso Sjaponjic) aangesteld. Er zullen meer trainers opgeleid en begeleid gaan worden. Daarnaast zullen de analyse faciliteiten intensiveren, zal de medische begeleiding verbeterd worden, wordt het Athletic Skill Model in de gehele vereniging geïmplementeerd en worden de talenten actief gevolgd en ondersteund. 

Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat talenten hun droom – schitteren bij een buitenlandse club of Quintus en Oranje- kunnen nastreven. 

Gisteren was de eerste zaaltraining eindelijk daar. Maar hoe hebben onze dames het eigenlijk de weken daarvoor ingevuld?

Tekst: René Zwinkels

Toen het duidelijk werd dat de competitie en het bekertoernooi niet uitgespeeld zou worden en ook andere handbalactiviteiten zoals trainingen en oefenwedstrijden niet meer door konden gaan bleef er één vraag over: “Hoe gaan we de voorbereiding naar het nieuwe seizoen invullen?”

De selectiespeelsters hadden al snel een trainingsprogramma gekregen die zie individueel konden afwerken om in ieder geval de conditie en het fysieke niveau op peil te houden. Toch is het voor de speelsters, die gewend zijn aan het trainen in groepsverband, lastig om individueel, zonder hulp en begeleiding een trainingsprogramma bij te houden.

Gelukkig konden we in mei weer in groepsverband trainen. Hierbij moesten we ons aan veel regels en restricties houden. Zo werd de 1,5 meter in acht genomen en trainden we in kleine groepjes in de buitenlucht. De afgelopen periode zijn er veel meters gemaakt in en rondom het Ockenburgse bos en op het strand van Kijkduin en Monster. Ondanks het gemis van de zaal en het trainen in normaal groepsverband zijn de trainingen goed bevallen bij de speelsters. Door op meerdere momenten metingen uit te voeren blijkt dan ook dat we grote stappen hebben gemaakt met elkaar!

Het positieve van deze toch rotte periode is dat we een dusdanig programma normaal in 3-4 weken moeten uitvoeren, terwijl wij er nu 8-10 weken over hebben kunnen doen. Dit kan alleen maar een gunstige uitwerking hebben naar het nieuwe seizoen omdat elke speelster een betere basis heeft en dus uiteindelijk op alle vlakken sterker is.

Bovenstaande werd afgelopen twee donderdagen zeker duidelijk. Toen werd er in teams in competitieverband bij meerdere onderdelen en spellen gestreden om de winst. Een heftige strijd barstte los. Erg leuk om te zien dat het fanatisme en winnaarsmentaliteit dan naar boven komt. Elementen die je normaal tijdens de wedstrijd ziet kwamen nu naar boven met als enige doel:

“Ik wil winnen!”

De komende weken zal het programma meer handbalgericht gaan worden, waarbij de bal steeds meer voor gaat komen. Gelukkig kan er met enige beperkingen snel weer getraind gaan worden in de zaal!

De eerste stap richting het nieuwe seizoen is in ieder geval gezet. Er is nog een lange weg te gaan maar we gaan de uitdaging aan en kijken met veel enthousiasme en met volle moed naar het nieuwe seizoen.

De honger naar de bal is er!

Wij zijn de nieuwe dames 3 van Quintus en we gaan in de hoofdklasse spelen. Het is een mix van allerlei meiden. Allemaal ongeveer dezelfde leeftijd maar met verschillende achtergronden. Er zitten al moeders tussen en ook meiden die nog studeren. Het zijn allemaal meiden die gestopt zijn met handballen, en de meesten ook van Quintus, maar het toch nog steeds kriebelt. Er komen meiden uit de topsport en ook meiden die al vroeg gestopt zijn vanwege bijvoorbeeld een studie of andere oorzaken.

We hebben wel erg geluk gehad want eigenlijk zou een nieuw team laag in moeten stromen maar wij hoorden dat er in de hoofdklasse nog een plek over was en dat de huidige dames 3 voor ons een poule lager zou willen gaan spelen om ruimte voor ons te maken. Daar zijn wij ook heel erg dankbaar voor en de taart komt er ook zeker aan! 😉

Tot nu toe gaan Chiara Hildebrand, Gwendolyn Yung, Naomi van Beek, Daisy Hage, Lisa Warmerdam, Susan de Bakker, Suzanne van Neijhof, Vanessa van Veen en Maribel de Groot handballen.

We zoeken dan ook nog speelsters en een keeper die bij ons zouden willen handballen. We spelen in de hoofdklasse en we gaan 1x in de week op donderdag avond trainen. Dus meld je alsjeblieft aan!

Daarnaast zoeken we voor die training nog een trainer die ons graag zou willen trainen & op zondag zou willen coachen. Het kunnen natuurlijk ook meerdere trainers zijn!

Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in!!

Groetjes Dames 3

X