Eindelijk was daar een lichtpuntje in deze coronacrisis! De overheid kondigde vorige week aan dat buiten sporten vanaf woensdag 29 april weer is toegestaan voor kinderen tot en met 18 jaar.Hierbij geldt voor kinderen t/m 12 jaar dat ze niet per se 1,5 meter afstand van elkaar hoeven te houden. Voor de spelers van 13 t/m 18 jaar is de 1,5 meter regel nog steeds van kracht.

Concreet zou dit betekenen dat wij op ons buitenveld weer trainingen en alternatieve sportvormen mogen organiseren, mits we ons houden aan de gestelde regels (overheid/gemeente) en protocollen (gemeente/sportbond).

Als bestuur hebben wij het afgelopen weekend dan ook uitgebreid overleg gehad met commissies, trainers om specifiek te kunnen kijken of en hoe we invulling hieraan kunnen geven. De gezondheid van onze leden maar ook de trainers en vrijwilligers heeft hierin voorop gestaan. Helaas moeten we op dit moment constateren dat het voor onze vereniging, ondanks alle inzet die mensen willen geven, niet mogelijk is om de strenge regels en protocollen na te leven.

Denk hierbij aan het beschikbaar hebben van minimaal 1 trainer en (para)medicus bij trainingen van jeugd tussen 13 en 18 jaar. Ook geldt vanuit het Handbalverbond een verbod op het van hand tot hand gaan van een bal in deze leeftijdscategorie, iets wat juist bij handbal wel gebruikelijk is. 

Als vereniging dragen wij de verantwoordelijkheid vanuit organisatie en begeleiding voor zowel de sportactiviteiten als het handhaven van de protocollen. Volgens het protocol moeten de trainers de verantwoordelijkheid en risico’s dragen van de controle op desinfecties voor, tijdens en na trainingen. Waar sport en bewegen juist ontspanning en plezier zou moeten brengen, vinden wij het niet gepast dat een trainer politieagent moet zijn gedurende de training op het sportpark.

Uitgangspunt is dat de voorwaarden en maatregelen waarop de sportactiviteiten kunnen worden bedreven helder en hanteerbaar moeten zijn voor alle trainers en sporters. Op dit moment vinden wij niet dat wij hier een juiste invulling aan kunnen geven en vandaar het besluit van het bestuur om nog niet met trainingen te starten.

We hebben contact gezocht met gemeente en het Handbal Verbond en hopen ook dat tijdens de persconferentie van 11 mei er aanpassing/verruiming komt om dan het besluit te heroverwegen.

Mocht er eerder aanleiding zijn om te beginnen, dan zullen wij dat zeker overwegen.

Bestuur Quintus Handbal

Naast dat we de komende tijd de kantine gaan verbouwen en we hiervoor dringend op zoek zijn naar stukadoors en tegelzetters die een handje willen helpen, zitten we ook nog met de voorraad drank van de kantine. Wie o wie kan/wil ons helpen!

Dranken uit de kantine

Tot ons grote genoegen is er al een behoorlijk aantal bestellingen geplaatst. Zoals gezegd willen we maar al te graag van de voorraad af, zodat de koeling gedurende de zomermaanden uit kan. We hebben de voorraadlijst geüpdatet, dus mocht u de eigen koelkast thuis willen vullen én Quintus nog wat willen steunen, is dit de mogelijkheid! Het mixen van de frisdranken blijft mogelijk, zo lang de voorraad strekt. Mail uw bestelling naar quintuskantine@gmail.com en kom uw versnaperingen zaterdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur in de kantine ophalen.

Handige vakmensen gezocht!

Onze accommodatie wordt weer een stukje mooier gemaakt. Dit keer is de keuken uit de kantine aan de beurt voor renovatie. De afgelopen weken is de keuken helemaal gesloopt en is nu klaar om weer opgebouwd te worden.
Deze stap zouden we samen zetten en daarom zijn we dus op zoek naar (vak)mensen die ons verder kunnen helpen. Heb je zin en tijd om in onze nieuwe keuken te helpen? Meld je dan aan! 💪🏼

Foto VOC Amsterdam

Voor volgend seizoen is Patrick Jordaan aangetrokken als keeperstrainer van de damesselectie. Patrick is al enige jaren actief als trainer. Eerst bij EHC, Hercules en Foreholte waarna hij vetrok naar Amsterdam. Bij VOC boekte hij een aantal succesvolle seizoenen. In het seizoen 2018/2019 werd hij nog met de dames van VOC kampioen van Nederland.

Patrick is tevens verbonden aan de Handbalacademie waar hij een aantal dagen in de week met de talenten in de weer is. Verder geeft hij ook training bij Handbalschool Haaglanden.

We heten Patrick van harte welkom in de Heul en wensen hem veel succes.

Ook werd Caroline van Meteren vanochtend via een online bericht verrast door de burgemeester. In dit geval Bouke Arends van de gemeente Westland. Caroline is jarenlang actief geweest binnen Quintus Handbal als vertrouwenspersoon. Caroline van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding.

Informatie van de WOS: Carolien van Meteren-Eekhout uit Kwintsheul is sinds 2000 als hoofdbrandwacht, chauffeur en pompbediende actief binnen de vrijwillige brandweer in Wateringen. Ook geeft zij voorlichting over brandveiligheid en -preventie in de wijk en bij evenementen. Van Meteren-Eekhout is tevens voorzitter van de winkeliersvereniging in Kwintsheul, de buurtpreventie in haar woonplaats en korfbalclub Olympiek in Den Haag. Ook is zij actief binnen handbalclub Quintus.

Jaarlijks worden mensen die een Koninklijke onderscheiding ontvangen feestelijk onthaald op het plaatselijke stadhuis. Dat zit er gezien de situatie waarin we nu zetten helaas even niet in. Maar dat maakt de verrassing er natuurlijk niet minder om. Theo was van niets op de hoogte, maar zijn zus zat in het complot. Theo is vanochtend via een live verbinding gebeld door de burgemeester, Drs. M.J. Bezuijen, met dit heugelijke nieuws.

Theo is ruim 15 jaar als vrijwilliger actief binnen Quintus Handbal. Hij zet zich in met met veel toewijding, competentie, verantwoordelijkheidsgevoel en plezier op diverse vrijwilligersfuncties binnen onze vereniging en is enorm gedreven het beste te doen voor de handbalsport en de mensen die daar actief in zijn. Zijn onbezoldigde vrijwillige inzet heeft zich met name gericht op een aantal functies binnen onze vereniging, zoals bestuurslid Stichting Topsport Quintus, planner bardiensten en bardiensten draaien, onderhoud tweede sporthal, grote bijdrage aan het realiseren van het jaarlijkse VetHeuls weekend, waarvan de opbrengst ten goede komt aan diverse projecten binnen de vereniging.

Theo is dan ook van onschatbare waarde voor onze vereniging. We willen hem dan ook van harte feliciteren met deze onderscheiding en uiteraard ook bedanken voor zijn fantastische inzet de afgelopen jaren en hopelijk volgen er nog vele mooie jaren. Van harte Theo!

Met de komst van Mark van Vliet is de laatste naam van de trainer/coach staf voor de heren compleet. Mark zal samen met Luuk een duo vormen om heren 2 te gaan trainen en coachen.

Naast het trainen/coachen van heren 2 zullen zij zich ook gaan richten op de verbinding tussen de A-jeugd en de herenselectie, zodat de jonge gasten klaargestoomd worden om in de toekomst voor het eerste uit te kunnen komen.

Zo zijn alle rollen met betrekking tot coaching vervult door oud-spelers. Mark heeft een lange tijd voor Quintus gespeeld en kwam de laatste jaren uit voor DIOS. Hij was een robuuste speler met een goed schot, maar wist ook altijd goed de cirkelspeler te vinden.

Luuk: “Mark en ik zijn samen begonnen met handbal bij DWS in de jeugd, en nu beginnen we na al die jaren weer samen aan een nieuw avontuur.

Wij wensen het duo veel succes met hun nieuwe avontuur!

Foto: Paul Vis

THIJS VAN DEN DRIEST STOPT BIJ QUINTUS

Quintus kan komend seizoen niet langer beschikken over Thijs van den Driest. De pas 22-jarige linkerhoekspeler heeft besloten een punt te zetten achter zijn handballoopbaan. Drukke werkzaamheden en de intensieve trainingen waren niet langer te combineren.

Van den Driest blonk afgelopen seizoen regelmatig uit bij de Heulse formatie. Vanwege zijn snelle breaks en zijn trefzekere afronding was hij één van de bepalende spelers in het team van Quintus. Zijn frivole spel maakte hem tot een publiekslieveling. Niet zelden werd hij uitgeroepen tot man-van-de-wedstrijd. Hij moest dan volgens traditie na de wedstrijd de hele avond in een afschuwelijke, met panterdesign bedrukte, badjas in de kantine blijven rondlopen. Hij deed dat zonder problemen om vooral zijn supporters een plezier te doen.

Die tijden zijn voorbij. Van den Driest ziet als zijn hoogtepunten de promotie naar én de handhaving in de BENE-League.

,,Dat waren onvergetelijke momenten. Maar daar is nu een einde aan gekomen. Ik ben gestopt om meerdere redenen. Werk speelt daarbij een belangrijke rol. In bepaalde periodes is de combinatie tussen werk en handbal erg zwaar. Dat kostte mij veel energie en daarom heb ik uiteindelijk toch voor mijn werk gekozen”, aldus Van den Driest, die werkzaam is als logistiek medewerker bij Toussaint BV.

MOTIVATIE

Ook speelden nog andere factoren voor de in Wateringen woonachtige handballer een rol.

,,Het werd ook steeds moeilijker de motivatie op te brengen voor de trainingen. Ik ging soms met tegenzin naar de training. Dat is voor een sporter op dit niveau natuurlijk niet mogelijk. Het vele trainen en de wedstrijden kostten veel tijd en energie, waar je optimale motivatie voor moet hebben. Het is niet prettig om in deze tijd te stoppen. Niet het afscheid waarop ik had gehoopt. Maar de gezondheid van ieder mens gaat uiteraard voorop. Natuurlijk kom ik nog vaak bij de club, alleen niet meer binnen de lijnen.”

De Sectie Topsport Quintus heeft inmiddels Troy Oranje van Hellas aangetrokken als vervanger in de linkerhoek. Gesprekken met andere spelers zijn gaande.

Coach Jack van Lier: ,,Jammer dat Thijs stopt. Een snelle en doelgerichte speler. Paste goed in het team. We hadden hem er graag bijgehouden.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

QUINTUS WIL COLLIN DE VETTE GRAAG TERUG

Collin de Vette beëindigde onlangs na één jaar zijn contract bij Kras/Volendam. Quintus zou de verloren zoon graag weer in de armen sluiten. Zelf heeft de 25-jarige linkshandige schutter er ook wel oren naar terug te keren naar zijn oude liefde. ,,Het vinden van een huis en een baan zijn voor mij het belangrijkste.”

De Westlander speelde vanaf de jeugd bij Quintus, maar wilde vorig jaar proberen of hij ook hogerop zijn kwaliteiten kon demonstreren. Dat pakte anders uit dan beide partijen hadden gehoopt. De 1.92 meter lange opbouwspeler had het er wel naar zijn zin, maar kon door omstandigheden toch niet zijn sterke vorm bereiken die hij herhaaldelijk bij Quintus liet zien. ,,Het is niet geworden wat we er van hadden verwacht. Dan kun je beter stoppen. Dat is voor beide partijen dan het beste”, was zijn realistische conclusie.

Bij Quintus ziet men uiteraard een meerwaarde in de terugkeer van De Vette.

Coach Jack van Lier: ,,Collin is een echte Quintus-jongen. Hij hoort bij ons. Hij was van veel waarde voor het team als sterke linkshander en kan dat weer zijn. We zouden hem komend seizoen op de rechteropbouw goed kunnen gebruiken. Maar er zijn nog wat zaken te regelen.”

CONDITIE

Collin de Vette houdt in deze moeilijke tijden in elk geval zijn conditie op peil. ,,Ik train nog individueel en ga verschillende keren in de week hardlopen. Ook ben ik regelmatig bij mijn schoonouders in Friesland en daar heb ik alle ruimte om hard te lopen. Vaak gaat mijn vriendin dan mee op de fiets om me mentaal te ondersteunen en mijn tijden bij te houden. Bovendien heb ik verscheidene oefeningen van Volendam meegekregen om thuis te doen. Vooral om mijn kracht op peil te houden.”

De studie Insolventierecht is voor De Vette bijna voltooid. ,,De laatste loodjes. Over een week of twee verwacht ik mijn studie af te ronden. Ik ben druk bezig met het zoeken van een baan om fulltime aan de slag te gaan. Daar focus ik me nu op.”

Tot 1 juni woont De Vette nog  in Amsterdam vanwege zijn handbalavontuur afgelopen seizoen bij Volendam.

,,Daarna moet ik eruit. Ik reis momenteel een beetje door heel het land. De ene keer in Nijmegen bij mijn vriendin, de andere keer in Friesland. Ook ben ik vaak in Kwintsheul te vinden om af en toe te helpen met klussen in het nieuwe huis van mijn zus. En soms ben ik ook nog even in Amsterdam. Het vinden van andere huisvesting heeft nu dus hoge prioriteit.”

OPSTARTEN

Ook de Westlander mist, net als de andere handballers, zijn geliefde sport.

,,Het is wel eventjes wennen om van acht keer in de week met handbal bezig te zijn naar nul keer terug te gaan. Behalve het spelletje zelf mis ik ook mijn teamgenoten. Ik had het altijd heel gezellig bij Volendam met die gasten. Je leven staat eigenlijk op een vreemde manier ineens gewoon stil. Veel contact heb ik niet meer met de mensen van de vereniging. Dat boek is gesloten. Ik hoop tijdig in de aanloop naar de voorbereiding weer te kunnen opstarten. Waar weet ik nu nog niet. Quintus zou een optie zijn, maar dan moet er nog wel het een en ander worden geregeld. Huisvesting en een baan zijn op dit moment het belangrijkste voor mij.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

Na de bekendmaking van Geert Hinskens als nieuwe coach bij het eerste valt er ook voor het tweede team een nieuw lid in de trainersstaf te melden. Vanaf volgend seizoen zal Luuk Obbens de opvolger zijn van de vertrekkende Gabi Luijten. Wij bedanken Gabi voor zijn inzet voor het tweede team het afgelopen jaar!

Dit zal hij in duo vorm gaan oppakken, echter is men nog druk mee bezig om een tweede persoon naast Luuk toe te voegen om de trainersstaf compleet te maken.

Luuk is een bekende binnen Quintus, want ook hij heeft een aantal jaar (2014-2016,2018) bij ons in het eerste gespeeld als een snelle, gedreven handballer.

Daarnaast heeft hij veel ervaring opgedaan als speler bij Aalsmeer en deze ervaring wil hij graag over brengen op de jonge jongens in het opleidingsteam van Quintus.

Na het plotselinge vertrek van Alex Curescu in 2018 heeft hij al heel even als interim-coach bij het eerste gestaan, maar gaat nu dus volledig voor de coaching van ons tweede team.

Hij is een jonge gedreven trainer die zijn tactische ervaring en aansturing van medespelers gaat meenemen in het opleiden van jeugdige handballers. Wij zijn blij dat hij zich voegt bij onze herenstaf en wensen hem veel succes met deze nieuwe uitdaging!

Naast versterking op het veld met Troy Oranje is er ook versterking op de bank te melden. Komend seizoen zal Geert Hinskens gezamenlijk met Jack van Lier optrekken als coaches van het eerste team.

Hinskens is een oude bekende van Quintus, want hij speelde van 2008 t/m 2014 in de herenselectie van Quintus alvorens hij naar Volendam vertrok. Hier is hij vorig jaar gestopt met handballen vanwege fysieke klachten door het bedrijven van topsport. Nu een jaar later begint de handbalsport toch weer te kriebelen en versterkt hij ons dus vanaf de bank als coach. Voor het coachen is hij bezig met zijn HT4.

In de tijd dat Geert bij Quintus speelde, gaf hij ook al samen met Jack training en coaching in de jeugd. Met zijn rustige en sociale karakter ligt hij goed in de groep. Daarnaast zal zijn jarenlange ervaring op het hoogste niveau van Nederland in combinatie met zijn tactische kennis een mooie aanvulling zijn aan de trainersstaf.


Voor de actieve handballers valt het niet mee om vanwege het coronavirus machteloos te moeten wachten totdat het sein weer op groen wordt gezet. Ook voor de keepster van Quintus, Esther de Vos, is dat een zware opgave. ,,Ik kan slecht stilzitten.”

De Vos, die sportlessen geeft bij Parnassia in de psychiatrie en zwemles/groepsles in zwembad Het Keerpunt in Zoetermeer:

,,Ik kan momenteel helaas niet aan het werk. Thuiswerken is met mijn beroep ook geen optie. Alle faciliteiten om te sporten en het zwembad zijn gesloten. Gelukkig vermaak ik me nog wel door allerlei klusjes te doen in en om het huis.”

Actief type

De keepster, die het voorbije seizoen zo veel belangrijke punten voor Quintus pakte, is een actief type. 

,,Naast het handbal beweeg ik op mijn werk normaal gesproken ook veel. Dat mis ik nu wel. Ik ben veel voor mezelf aan het trainen. Een rondje hardlopen, krachtoefeningen en wat keepersoefeningen. Ik kan slecht stilzitten. Zonder sporten zou ik niet kunnen. Dan word ik chagrijnig en slaap ik slecht. Het handbal mis ik wel. Vooral het trainen met de meiden en de sociale contacten met de groep. En natuurlijk vooral ook de wedstrijden.”

De Vos kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen seizoen.

,,Het was nogal wisselend bij ons. Er waren momenten, dat we heel goede wedstrijden speelden. Maar we konden ook behoorlijk onder ons niveau handballen. Dit had voornamelijk te maken met de ervaring. Daarom vind ik het ook erg jammer, dat we de bekerwedstrijden en de rest van de competitie niet meer kunnen uitspelen. Een bekerfinale spelen, zou erg leuk zijn geweest dit jaar. Zeker voor de jongere meiden, die dan ervaring hadden kunnen opdoen met finales spelen.”

Verder bouwen

Natuurlijk is handbal ook voor Esther de Vos belangrijk.

,,Maar”, weet ook de Westlandse keepster, ,,het allerbelangrijkste is om in deze vervelende periode gezond te blijven. Handbal is dan even niet echt belangrijk. Hopelijk kunnen we in augustus/september weer lekker gaan trainen. Ik weet zeker, dat tegen die tijd iedereen weer onwijs veel zin heeft om te gaan trainen. Ik verwacht, dat we als groep redelijk compleet blijven met een aantal nieuwe versterkingen erbij. Volgend seizoen kan alleen maar beter verlopen en kunnen we gaan bouwen aan een sterker en hechter topteam.”

Tekst: AD Sport/Peter Lotman

Foto: Max van Zijderveld

X